Μάλτα: Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά το σκάνδαλο διαφθοράς

Ο Φερν γνωστοποίησε τις προθέσεις του αναρτώντας σχετική δήλωση στα social media.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μάλτας Κρις Φερν υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του εν μέσω ενός σκανδάλου διαφθοράς σχετικά με την παραχώρηση από την κυβέρνηση το 2015 της διοίκησης τριών κρατικών νοσοκομείων σε μία έως τότε άγνωστη εταιρία.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι οι κατηγορίες είναι άδικες, αλλά «θα έπρεπε να βάλει μπροστά το συμφέρον των πολιτών».

Ζήτησε επίσης από τον πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος Αμπέλα να εγκαταλείψει τα σχέδια να τον προτείνει ως επίτροπο της Μάλτας στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Το μοναδικό που θα βρουν τα δικαστήρια είναι πως είμαι εντελώς αθώος», ανέφερε στην επιστολή παραίτησής του προς τον πρωθυπουργό.

Οι κατηγορίες είναι απόρροια τετραετούς έρευνας

Ο Φερν ήταν υφυπουργός Υγείας όταν η κυβέρνηση παρέδωσε τη διοίκηση των νοσοκομείων στη Vitals Global Healthcare. Οικονομικός έλεγχος που διεξήχθη μερικά χρόνια αργότερα κατέληξε πως είχε παραμεριστεί στις συνομιλίες με τη Vitals πριν από τη συμφωνία. Όμως τη Δευτέρα ο γενικός εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες για απάτη και κατάχρηση δημοσίου χρήματος σε βάρος του Φερν και άλλων υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Ο Αμπέλα υποστήριξε τον συνεργάτη του, λέγοντας λίγο μετά την απαγγελία των κατηγοριών πως είναι βέβαιος για την ακεραιότητα του Φερν. Αφού έλαβε την επιστολή παραίτησης, ζήτησε από τον συνεργάτη του να ξανασκεφθεί την απόφασή του.

Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν τη Δευτέρα ήταν απόρροια μιας τετραετούς έρευνας που προκάλεσε η οργάνωση για την προάσπιση του κράτους δικαίου Repubblika.

Ο πρώην πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ, ο προσωπάρχης του Κιθ Σκέμπρι και ο τότε υπουργός Υγείας Κόνραντ Μίτσι αντιμετωπίζουν κατηγορίες που περιλαμβάνουν ξέπλυμα χρήματος, δωροδοκία, άσκηση αθέμιτης επιρροής σε σχέση με εγκληματική οργάνωση.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Έντουαρντ Σικλούνα, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομικών το 2015, κατηγορείται όπως και ο Φερν, για απάτη και κατάχρηση δημόσιων κονδυλίων.

Όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.

Πηγή: ΑΠΕ