«Μάνατζερ» στα νοσοκομεία και εξετάσεις με sms

Υγεία: Σύµφωνα με δημοσίευμα του «Εθνους της Κυριακής», η Κυβέρνηση έχει έτοιµες τουλάχιστον 10 νοµοθετικές παρεµβάσεις, οι οποίες θα προωθηθούν στη Βουλή τους επόµενους µήνες.

Οπως σηµειώνουν υψηλόβαθµα κυβερνητικά στελέχη στο «Εθνος της Κυριακής», όλων των νέων µέτρων θα προηγηθούν οι ρυθµίσεις και οι αλλαγές που αφορούν στην πρόληψη ασθενειών µε δωρεάν εξετάσεις για όλους αλλά και επίσπευση των διαδικασιών για τις εξετάσεις των καρκινοπαθών.

Το πρώτο «πακέτο» θα αφορά σε δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του µαστού, του τραχήλου της µήτρας και του παχέος εντέρου, ενώ ταυτόχρονα θα τεθεί σε εφαρµογή ειδικός µηχανισµός στα νοσοκοµεία ώστε να εισάγονται µε διαδικασίες-εξπρές οι καρκινοπαθείς για εξετάσεις και διάγνωση της νόσου.

Σε δεύτερο χρόνο θα υλοποιηθεί το σχέδιο ενηµέρωσης, ακόµη και µε SMS, σχετικά µε το πότε πρέπει να πραγµατοποιούν προληπτικές εξετάσεις για όλες τις νόσους, ανάλογα µε την ηλιακή οµάδα στην οποία ανήκουν. H ρύθµιση αυτή θα αφορά το σύνολο των ασφαλισµένων.

Νέα πρόσωπα στις διοικήσεις
Προς τα τέλη Αυγούστου αναµένεται να πραγµατοποιηθεί η αλλαγή των διοικητών των Υγειονοµικών Περιφερειών (ΥΠΕ). Ήδη, σύµφωνα µε πληροφορίες, έχει γίνει προσέγγιση µε στελέχη, µεταξύ αυτών και µε πολλούς που έχουν θητεύσει στο σύστηµα Υγείας και θεωρούνται γνώστες του αντικειµένου. Επίσης σχεδιάζεται η ανανέωση των διοικητών των νοσοκοµείων, οι οποίοι θα λειτουργούν µε ένα τελείως διαφορετικό µοντέλο διοίκησης, το οποίο θα προσιδιάζει στα πρότυπα των µάνατζερ ιδιωτικών κλινικών.

Οι αρμοδιότητες του ΕΟΠΥΥ
Ο ΕΟΠΥΥ αναµένεται να αναλάβει νέο ρόλο, µε βασικό «χαρτί» του τις διαπραγµατεύσεις των τιµών των υπηρεσιών. Αλλωστε, κυβερνητικά στελέχη υπογράµµιζαν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι επί της ουσίας δεν έχει ενεργοποιηθεί ο µηχανισµός διαπραγµάτευσης της τιµής, αφού η διαδικασία ολοκληρώθηκε για ελάχιστα φάρµακα και για καµία υπηρεσία.

Φαρμακευτική πολιτική
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να αλλάξει πλήρως το σύστηµα τιµολόγησης και αποζηµίωσης των φαρµάκων, ενώ σταδιακά ευελπιστεί µε τα µέτρα που θα ληφθούν να µειωθούν και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (clawback και rebate), για τις οποίες άλλωστε πιέζουν και οι δανειστές.

Ευέλικτο το ΚΕΕΛΠΝΟ
Το νέο ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Εθνικός Οργανισµός ∆ηµόσιας Υγείας (ΕΟ∆Υ), θα µετατραπεί σε έναν ευέλικτο µηχανισµό που θα παρεµβαίνει χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες σε προβλήµατα δηµόσιας υγείας. Ολα τα κονδύλια που θα του διατίθενται θα ελέγχονται πλήρως από την ειδική οµάδα που θα δηµιουργηθεί από το Μαξίµου για την αξιολόγηση του έργου ανά τοµέα ξεχωριστά.

Κατάργηση του καπνίσµατος µε τη στήριξη της EΛ.ΑΣ.
Προτεραιότητα συνεχίζει να αποτελεί για την κυβέρνηση η άµεση εφαρµογή του αντικαπνιστικού νόµου, αφού έχει συνδυαστεί µε την πρόληψη των ασθενειών που σε βάθος χρόνου θα εξοικονοµήσει κονδύλια από το σύστηµα υγείας.