Μαρία Σπυράκη στο newsique: «Η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι οδηγός»

«O φασισμός και τα εγκλήματά του δεν έχουν θέση στην Ευρώπη», σημειώνει στο newsique.gr η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, τονίζοντας ότι τώρα που το «σύννεφο του λαϊκισμού διαλύεται επιβεβαιώνεται ότι «η συμμαχία με τον “διάβολο” ούτε στην πολιτική πάει μακριά» ενώ σημειώνει ότι μόλις κλείσει η υπόθεση της Χρυσής Αυγής σε πρώτο βαθμό, θα πρέπει να αποσταλεί άμεσα στο ευρωκοινοβούλιο το αίτημα άρσης της ασυλίας του Ευρωβουλευτή κ. Λαγού, προκειμένου να παραδοθεί στα χέρια της Δικαιοσύνης».

Συνέντευξη στην Έλλη Τριανταφύλλου

Ποιο είναι το μήνυμα από την ετυμηγορία του Δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή;

Αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα έχει βαθιά ριζωμένους θεσμούς, έχει δικαστές που μπορούν να κρίνουν, να αποφασίσουν και να στείλουν ένα πανευρωπαϊκό μήνυμα: Ο φασισμός και τα εγκλήματα του δεν έχουν θέση στην Ευρώπη. Η γενναία απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και η επιλογή Δένδια, να στείλει στη Δικαιοσύνη ως «πακέτο» τις εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής, αποτέλεσαν την αφετηρία για να καταλήξουν οι δικαστές σε αυτή την απόφαση-σταθμό. Στο μεσοδιάστημα, όμως, η Χρυσή Αυγή ήταν χρήσιμο βοηθητικό εργαλείο για μια σειρά ασήμαντες αλλά και κομβικές επιλογές της προηγούμενης πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

 

«Ο φασισμός και τα εγκλήματα του δεν έχουν θέση στην Ευρώπη»

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στη ΝΔ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι “φλέρταρε” πολιτικά με τη Χρυσή Αυγή.

«Η Νέα Δημοκρατία πολέμησε ανέκαθεν, σταθερά και παντού τον φασισμό. Κατήγγειλε τον λαϊκισμό που τον ανέθρεψε στις πλατείες του τυφλού μίσους και της βίας. Ούτε στιγμή δεν συνέπλευσε με εκπροσώπους του, είτε σε πολιτικές επιλογές είτε σε κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. Με διάταξη που εκείνη ψήφισε, τους απέκλεισε από την κρατική χρηματοδότηση. Αρνήθηκε, μάλιστα, να νομιμοποιήσει την παρουσία τους ακόμη και σε απλές, εθιμοτυπικές εκδηλώσεις» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θυμίζοντας με εικόνες ότι η νομιμοποίηση της Χρυσής Αυγής επιχειρήθηκε στην καθημερινότητα. Στον αντίποδα βρέθηκε ο μνημειώδης κυνισμός που επέδειξε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στη χρήση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής και το «χάδι» των ποινών που προβλέπει ο αναθεωρημένος ποινικός κώδικας, ενώ η δίκη ήταν σε εξέλιξη.

Ο Αλέξης Τσίπρας σχεδίασε τον κατακερματισμό της πολιτικής ζωής ως συνέχεια στην ήττα του και μαζί με την απλή αναλογική ήθελε να έχει και τη Χρυσή Αυγή ζωντανή. Έχασε γιατί απλώς δεν έκανε πολιτική αρχών. Ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς γνωρίζοντας ότι διακινδυνεύει απώλειες ψήφων από τα δεξιά, με το γενικό γραμματέα της κυβέρνησής του να συνομιλεί με τη Χρυσή Αυγή, έκοψε κάθε σχέση με το μόρφωμα και τους έστειλε στη Δικαιοσύνη, ακολουθώντας πολιτική αρχών. Τώρα που το σύννεφο του λαϊκισμού διαλύθηκε, που οι διαφορές δεξιάς – αριστεράς αμβλύνονται μπροστά στην επείγουσα λύση των προβλημάτων, επιβεβαιώνεται ότι η συμμαχία με το «διάβολο» ούτε στην πολιτική πάει μακριά. Κυρίως γιατί οι κοινωνίες έχουν ανάγκη αρχές και νόμους για να συνεχίσουν. Και εν τελει επιλέγουν ηγέτες που μπορούν να τις υπηρετήσουν, ήσυχα και απλά.

 

«Επιβεβαιώνεται ότι η συμμαχία με το «διάβολο» ούτε στην πολιτική πάει μακριά»

 

Τί θα γίνει με τον Ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Λαγό;

Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει άμεσα μόλις κλείσει η υπόθεση στον πρώτο βαθμό, να στείλουν σε εμάς, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το αίτημα της άρσης της ασυλίας για να παραδοθεί ο κ. Λαγός στα χέρια της δικαιοσύνης. Η διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα, διότι θα έρθει το αίτημα στην ευρωβουλή, θα πρέπει να ανακοινωθεί και να ανατεθεί από την Ολομέλεια σε ειδική νομοθετική επιτροπή, JURI, να λάβουμε την εισήγηση της επιτροπής JURI, η οποία ασχολείται με τις ασυλίες και να υπερψηφίσουμε την άρση της ασυλίας του κ. Λαγού. Ας το κάνουν γρήγορα!

 

«Oι κοινωνίες έχουν ανάγκη αρχές και νόμους για να συνεχίσουν»