Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθαρίζει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις δηλώσεις Καρυστιανού και αναφέρεται στις ελληνοτουρκικές εξελίξεις.
Ως «έναν από τους εκατομμύρια πολίτες που η κυβέρνηση οφείλει να υπηρετεί μέσω της πολιτικής της» και όχι ως θεσμικό συνομιλητή χαρακτήρισε τη Μαρία Καρυστιανού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον Real FM. Παράλληλα, σχολίασε ότι με τις απόψεις που εκφράζει στα εθνικά ζητήματα «δεν φαίνεται να έχει πολιτικό μέλλον μακράς πνοής».
Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως, με τη συλλογιστική που –κατά τον ίδιο– προβάλλει η κ. Καρυστιανού, το κράτος θα έπρεπε να προχωρά σε διαρκή δημοψηφίσματα με υψηλό οικονομικό κόστος, κάτι που, όπως υποστήριξε, έρχεται σε αντίθεση με τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Τόνισε ότι η κυβέρνηση ακούει όλες τις απόψεις στο πλαίσιο της δημοκρατίας, χωρίς αυτό να συνεπάγεται υποχρέωση θεσμικής απάντησης σε κάθε τοποθέτηση.
Υπογράμμισε ακόμη πως δεν υπάρχει ειδική υποχρέωση ενημέρωσης ή διαλόγου με την κ. Καρυστιανού από τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι σε ορισμένα ζητήματα, όπως οι δημόσιες τοποθετήσεις για κοινωνικά θέματα, η κυβέρνηση απαντά, ενώ σε άλλα όχι. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός ότι δηλώσεις για θέματα εθνικής πολιτικής, σε ημέρα που σημαδεύτηκε από τραγικό δυστύχημα με πέντε νεκρούς, απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητά του στην εξωτερική πολιτική και πρόσθεσε πως η πολιτική δεν προσφέρεται για εντυπωσιασμούς. Ανέφερε δε ότι, εφόσον η κ. Καρυστιανού αποφασίσει να ιδρύσει κόμμα, τότε θα κριθεί πολιτικά, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι με τις συγκεκριμένες θέσεις της στα εθνικά θέματα δεν θα έχει μακροχρόνια πορεία.
Ελληνοτουρκικές σχέσεις και NAVTEX
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στις αρχές Φεβρουαρίου και στη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, ο Παύλος Μαρινάκης απέρριψε τα περί «ενδοτικότητας» της κυβέρνησης. Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα κυριαρχίας ή κόκκινων γραμμών και πως η μοναδική διαφορά με την Τουρκία αφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, βάσει του διεθνούς δικαίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ζητήματα όπως το μεταναστευτικό ή κοινές προκλήσεις μπορούν να συζητούνται στο πλαίσιο του διαλόγου, χωρίς να τίθενται θέματα που η χώρα δεν αποδέχεται. Υπογράμμισε ότι ο διάλογος δεν συνεπάγεται υποχώρηση, θυμίζοντας δημόσιες παρεμβάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού σε διεθνές επίπεδο για θέματα μειονοτήτων και για τον ρόλο της Χαμάς.
Όπως ανέφερε, η ημερομηνία της συνάντησης θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και τοποθετείται χρονικά στις αρχές Φεβρουαρίου.

















