Μαρινάκης για Τέμπη: Η δικαιοσύνη κάνει ό,τι μπορεί

Στην τραγωδία των Τεμπών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ΑΝΤ1.

«Η κυβέρνηση δεν έχει απολύτως καμία πρόθεση συγκάλυψης. Αντιθέτως, θέλει να χυθεί άμεσα φως» τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, με αφορμή την επέτειο για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο Π. Μαρινάκης είπε ότι «το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σε μια τέτοια τραγωδία είναι να σκύβουμε το κεφάλι και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, για να γίνει πράξη το “ποτέ ξανά”».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι σε ένα τέτοιο τραγικό δυστύχημα δεν μπορεί να μην αποδοθεί δικαιοσύνη, ενώ σε ερώτηση για το αν ο χρόνος που πέρασε από το δυστύχημα ήταν παραγωγικός ή σημειώθηκαν καθυστερήσεις, απάντησε ότι το ζήτημα είναι σε εξέλιξη, άρα δεν μπορεί να τοποθετηθεί.

«Η δικαιοσύνη κάνει ό,τι μπορεί και ο νέος πραγματογνώμονας, όπως και κάθε επιπλέον έρευνα, πραγματογνωμοσύνη που θα ρίξει φως στα ερωτήματα των συγγενών, είναι μια καλή εξέλιξη», ανέφερε.

«Η κυβέρνηση δεν έχει απολύτως καμία πρόθεση συγκάλυψης. Αντιθέτως, θέλει να χυθεί άμεσα φως. Ζητάμε από την πρώτη στιγμή να γίνει απόδοση ευθυνών όπου πρέπει, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς αστερίσκους, αλλά να γίνει από τον αρμόδιο θεσμό», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μάλιστα, στη συνέχεια σχολίασε αρνητικά την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αναρτήσει πανό για τα Τέμπη έξω από τα γραφεία της Κουμουνδούρου, κάνοντας λόγο για «τυμβωρυχία», «προσβολή» και «πολιτική εκμετάλλευση» της τραγωδίας.

Ερωτηθείς για το ποιοι μετείχαν στο συντονιστικό, που έλαβε την απόφαση να τσιμεντωθεί το σημείο του δυστυχήματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Η υπόθεση είναι δικαστικά εκκρεμής. Δε μπορούμε να κάνουμε τον ανακριτή. Δεν είμαι πρόχειρος σε σχέση με το ποια είναι τα μέλη του συντονιστικού ούτε μπορώ να ξέρω ποιος έδωσε την εντολή. Ξέρω, πάντως, ότι όλες οι Αρχές έσπευσαν από την πρώτη στιγμή στο σημείο, για να ασκήσουν με τον καλύτερο τρόπο το καθήκοντά τους».

Σε ό,τι αφορά την εξεταστική επιτροπή και την επιλογή να μην καταθέσει ο πραγματογνώμονας της οικογένειας, Κώστας Λακαφώσης, καθώς και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στον ΟΣΕ, Κώστας Γενιδούνιας, ο Π. Μαρινάκης τόνισε:

«Η Εξεταστική Επιτροπή, που εμείς ως κυβέρνηση δώσαμε τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση να ζητά τη συγκρότηση και τη λειτουργία της, έχει πολιτικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, σε αυτήν εξετάστηκαν πολύ περισσότεροι μάρτυρες από κάθε άλλη, που σχεδόν όλους τους ζήτησε η αντιπολίτευση, και πάλι αμφιβάλλω αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα βγάλουν έστω και ένα κοινό μεταξύ τους συμπέρασμα. Εν τέλει όμως, αρμόδια να εξετάσει κάθε κατάλληλο εμπλεκόμενο και να διαμορφώσει κρίση δεν είναι η Εξεταστική Επιτροπή, είναι η δικαιοσύνη, διότι εκείνη δεν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, ούτε στεγανά ούτε υποκειμενικότητα. Τις πολιτικές ευθύνες τις αποδίδουν οι πολίτες. Οι ποινικές, όμως, δεν έχουν χρώμα. Αποδίδονται όποιος κι αν είναι ο υπαίτιος».

Κλείνοντας, ο Π. Μαρινάκης αναφέρθηκε στις διαμαρτυρίες, λέγοντας: «Κάθε διαμαρτυρία μας προβληματίζει. Δεν είναι, όμως, στο ίδιο τσουβάλι όσοι διαμαρτύρονται για μια ανθρώπινη τραγωδία ή για μια αξιοπρεπή αγροτική παραγωγή με εκείνους, οι οποίοι συστηματικά κάθε φορά που μια κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει μια μεταρρύθμιση, όπως π.χ. τα μη κρατικά πανεπιστήμια, βγαίνουν στους δρόμους, για να την υπονομεύσουν. Το ποιος κυβερνά τον τρόπο αποφασίζεται από τους πολίτες στις εκλογές και όχι στις διαμαρτυρίες ούτε στις δημοσκοπικές φθορές».

-Ad-