Μαρινάκης: Στόχος της κυβέρνησης η αύξηση εισοδημάτων να είναι μεγαλύτερη από την αύξηση των τιμών

Συνέντευξη στο ραδιοσταθμό Talk Radio 989 παραχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Μεταξύ άλλων μίλησε για τις μειώσεις στις τιμές συγκεκριμένων προϊόντων και γενικότερα τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, για τις αλλαγές στον συσχετισμό δυνάμεων που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις, την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης για το κόμμα «Σπαρτιάτες» και τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Όσον αφορά στα προϊόντα στο ράφι, ανέφερε αρχικά ότι πρόκειται για 120 κωδικούς, ενώ οι Ενώσεις των σούπερ μάρκετ δεσμεύονται μέσω της ανακοίνωσής τους να φτάσουν τους 600 κωδικούς, κατόπιν επαφών και πιέσεων της πολιτικής ηγεσίας και προσωπικά του κ. Θεοδωρικάκου του υπουργείου Ανάπτυξης και επισήμανε: «Αυτό είναι ανταπόκριση σε κάλεσμα στο μέτωπο της αντιμετώπισης της ακρίβειας, σε συνέχεια του καλαθιού του νοικοκυριού, της μόνιμης μείωσης της τιμής 5%, άρα δεν είναι η πρώτη τέτοια είδηση που διαβάζουμε ή ακούμε».

Τόνισε ότι η αντιμετώπιση αυτής της «εισαγόμενης και επίμονης ακρίβειας» που «φαίνεται ότι σταδιακά αποκλιμακώνεται, αλλά χρειάζονται πολλοί μήνες ακόμα, για να ισοφαρίσουμε τους πολλούς μήνες που είχαμε σωρευμένα πληθωρισμό και ειδικά στα τρόφιμα» είναι ένας από τους πυλώνες. «Οι άλλοι δύο, ο πρώτος και κυριότερος, είναι η αύξηση των εισοδημάτων, στις οποίες επιμένουμε και συνεχίζουμε για να φτάσουμε τον στόχο μας, τα 1.500 μέσο μισθό και 950 κατώτατο μισθό, με μια σειρά από παρεμβάσεις. Εκεί που ήμασταν στα 1.046, έχουμε πάει στα 1.300, θέλουμε να πάμε στα 1.500» συνέχισε και προσέθεσε ότι ο τρίτος πυλώνας είναι τα πρόστιμα και οι έλεγχοι.

Μιλώντας συνολικά για τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας επισήμανε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη «έχει μειώσει, έχει καταργήσει την πρώτη τετραετία 50 φορολογικούς συντελεστές και τη δεύτερη τετραετία, μόνο στη ΔΕΘ, ανακοίνωσε επιπλέον 12 φοροελαφρύνσεις».

«Αυτή λοιπόν είναι η σταθερή μας πολιτική, η οποία οδηγεί, έστω κι έμμεσα, σε αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών και ανακούφιση και των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Αυτό είναι το ένα, μαζί με την αύξηση του κατώτατου μισθού και όλα τα υπόλοιπα τα οποία έχουμε κάνει, όπως ξεπάγωμα τριετιών και λοιπά» σημείωσε, προσθέτοντας πως υπάρχουν και ανάγκες που προκύπτουν από έκτακτες συνθήκες και που υπαγορεύουν έκτακτα μέτρα. «Όλα αυτά δεν έχουμε εμείς σκοπό να είναι για πάντα, προφανώς. Αλλά όσο διαρκεί μια κρίση και όσο συνεχίζει και υφίσταται μια ανάγκη, πάντοτε βλέποντας τα θετικά και τα αρνητικά, κυρίως για τον κόσμο, τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές, εμείς θα τα διατηρούμε» τόνισε, επισημαίνοντας πως «αυτό δεν είναι κάποια προαναγγελία, αλλά είναι γενική αρχή που ακολουθούμε σταθμίζοντας πάντοτε τις ανάγκες».

Ο κ. Μαρινάκης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση, που αντιλαμβάνεται πλήρως πολλές φορές ακόμη και την απόγνωση των πολιτών- «γιατί σου λέει, ναι, ανεβαίνουν οι μισθοί, αλλά ανεβαίνουν και τα κόστη»- έχει στόχο κάθε χρόνο «η αύξηση των εισοδημάτων να είναι μεγαλύτερη από την αύξηση των τιμών» προσθέτοντας πως επειδή φαίνεται ότι βαίνει προς αποκλιμάκωση ο επίμονος πληθωρισμός, «αυτό θα είναι ακόμα και πιο έντονο για τους πολίτες, δηλαδή αυτή η διαφορά αύξησης εισοδημάτων θα είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την αύξηση των τιμών».

Το ΠΑΣΟΚ να μη λειτουργήσει μηδενιστικά

Όσον αφορά τις αλλαγές στο συσχετισμό δυνάμεων που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις ανέφερε πως φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ένα πολιτικό σκηνικό, όπου το δεύτερο κόμμα, τουλάχιστον δημοσκοπικά, είναι το ΠΑΣΟΚ. «Αυτό οφείλουμε να το δούμε. Εμείς δεν είμαστε μια παράταξη, η οποία αμφισβητεί τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων ή τα δέχεται a la carte, αναλόγως αν μας συμφέρουν ή όχι» σχολίασε και προσέθεσε: «Εμείς έχουμε εκλεγεί με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η επανεκλογή μάλιστα ήταν και με μεγαλύτερα ποσοστά, από ό,τι η πρώτη εκλογή το 2023. Εμείς πρέπει να υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα μέχρι το 2027, να αποτυπωθούν τα αποτελέσματα, τα οποία θεωρούμε ότι θα αποτυπωθούν μετά την εφαρμογή αυτού του προγράμματος. Μέσα, λοιπόν, σε αυτή την εφαρμογή, υπάρχει και μια σειρά από σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες ή λοιπές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, τις οποίες περιμένουμε η αντιπολίτευση και ειδικά το δεύτερο τη τάξει, έστω δημοσκοπικά, που είναι το ΠΑΣΟΚ, να μην αντιμετωπίσει μηδενιστικά και χωρίς αιτιολόγηση αρνητικά».

Έφερε στο σημείο αυτό ως παράδειγμα την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών που όπως είπε είναι «ένα νομοσχέδιο το οποίο εκσυγχρονίζει τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, κάνει πολύ πιο γρήγορες, αλλά ταυτόχρονα και απολύτως κατοχυρωμένες νομικά τις προσλήψεις – ουσιαστικά διευκολύνει μια σειρά από ζητήματα για τους πολίτες». Πρόσθεσε πως «αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία να δούμε είναι μια σειρά από νομοθετήματα και νομοθετικές πρωτοβουλίες ευρύτερα της κυβέρνησης, το πώς θα αντιμετωπιστούν από την αντιπολίτευση. Να μην βρεθούμε, δηλαδή, πάλι στο σημείο η συναίνεση ή, εν πάση περιπτώσει, μια άλλη λογική και μια άλλη κουλτούρα, να μην είναι μόνο στα λόγια, στις διατυπώσεις και στα συνθήματα αλλά να είναι στην πράξη».

Ερωτηθείς σχετικά με την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης των «Σπαρτιατών» επισήμανε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ τα τελευταία χρόνια έχουν δώσει τα διαπιστευτήριά τους για το πόσα έκανε στην πράξη, μαζί και με τις ψήφους της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, για να θωρακίσει τη δημοκρατία ενάντια σε εγκληματικές οργανώσεις, όταν το κρίνει η Δικαιοσύνη: «Ψηφίσαμε τρεις τροπολογίες που έδωσαν τη δυνατότητα στη Δικαιοσύνη να πάρει σημαντικές αποφάσεις για τη δημοκρατία μας και αναφέρομαι στις αποφάσεις και για τη Χρυσή Αυγή και για τους “Σπαρτιάτες”» εξήγησε και σημείωσε: «Εδώ τίθεται, λοιπόν, το ζήτημα της χρηματοδότησης των “Σπαρτιατών”. Εμείς αυτό που θέλουμε -και παραπέμπω στην τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού, του Θοδωρή Λιβάνιου, είναι οτιδήποτε ψηφιστεί στη Βουλή, να αποδώσει».

«Θέλουμε, λοιπόν, αντιστοίχως να κάνουμε κάτι, όχι για να το κάνουμε» προσέθεσε και τόνισε: «Θέλουμε να κάνουμε κάτι προφανώς μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις που θέλουν να προστατευτεί η δημοκρατία μας και οι χρηματοδοτήσεις να μην πηγαίνουν σε κόμματα που έχουν αποκλειστεί από εκλογικές διαδικασίες… Υπάρχουν δύο διαφορετικές χρηματοδοτήσεις. Υπάρχει η χρηματοδότηση που αφορά τις ευρωεκλογές, η εκλογική χρηματοδότηση εν προκειμένω και η τακτική χρηματοδότηση. Υπάρχουν, λοιπόν, αυτές οι δύο χρηματοδοτήσεις. Θεωρώ ότι θα αντιμετωπιστούν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σε συνεννόηση και με μια πραγματική διάθεση συναίνεσης με το ΠΑΣΟΚ, όπως έκανε και στις προηγούμενες τροπολογίες που μαζί ψηφίσαμε στη Βουλή, ούτως ώστε αυτό που λέμε να είναι αποτελεσματικό, δίκαιο, όχι καταχρηστικό και όταν η Δικαιοσύνη αποφασίζει κάτι, αυτό να μεταφράζεται και σε αντίστοιχη απόφαση για τη χρηματοδότηση».

Ελληνοτουρκικά

Για τον ελληνοτουρκικό διάλογο ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι «διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία – και σε κάθε περίπτωση δεν σημαίνει αφέλεια». «Ούτε αφελείς είμαστε, ούτε πιστεύουμε ότι ο διάλογος αυτός ντε και καλά, θα οδηγήσει σε επίλυση της μίας και μοναδικής διαφοράς που αποδεχόμαστε ότι έχουμε με την Τουρκία – και είναι και η μοναδική, η οποία θέλουμε και θα δεχτούμε να συζητηθεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, δηλαδή ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας» τόνισε και προσέθεσε:

«Δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο επιχείρημα -όχι αόριστη διατύπωση θεωρίας συνωμοσίας ή κάτι το οποίο έχει κάποιος στο μυαλό του που δεν αποδεικνύεται-, ένα οποιοδήποτε απτό στοιχείο, το οποίο να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτό το χρονικό διάστημα του διαλόγου και συνολικά κατά τα χρόνια που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός της χώρας έχει ζημιωθεί, έστω και κατ’ ελάχιστον, η χώρα.

Πρώτον, δεν βάζουμε στο ζύγι ζητήματα κυριαρχίας, ούτε στη διαπραγμάτευση. Δεύτερον, μέσα από αυτό τον διάλογο έχουμε συγκεκριμένα οφέλη, τα οποία είναι ο μηδενισμός των παραβιάσεων, ο εκμηδενισμός των ροών από τον Έβρο, η συνεργασία στο μεταναστευτικό. Δεν είναι τυχαίο το ότι η Ελλάδα έχει πολύ καλύτερη αντοχή στις πιέσεις των ροών, σε σχέση, για παράδειγμα, με την Ιταλία. Δεν έχει να κάνει μόνο με τη συνεργασία μας με την Τουρκία. Έχει να κάνει με μια πολιτική που εφαρμόζουμε κυρίως εμείς, αλλά συμβάλλει αυτό, σίγουρα βοηθάει και το γεγονός ότι στα νησιά μας έρχονται πλέον νόμιμοι τουρίστες και όχι παράνομοι μετανάστες.

Ως προς τα ευρύτερα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, έχουμε το πιο ισχυρό εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία της χώρας: Rafale, Belharra, F-35. Εξοπλιστικά προγράμματα που κάποτε ήταν ζητούμενα για την Ελλάδα, τώρα είναι δεδομένα και προχωρούν και για άλλες χώρες που ήταν δεδομένα, τώρα είναι ζητούμενα. Ας αναρωτηθεί κάποιος ποια άλλη κυβέρνηση έκανε την επέκταση στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια και υπέγραψε ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία. Και όταν βγαίνει ο πρωθυπουργός της χώρας μας εκτός συνόρων, ας αναλογιστεί τι αντίκτυπο έχουν οι δηλώσεις του και οι παρεμβάσεις του σε ζητήματα, όπως είναι το ρεύμα, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως είναι το άνοιγμα της οικονομίας για την πανδημία».

Σημείωσε δε πως δεν νομίζει ότι τίθεται θέμα ενδοτικότητας από αυτή την κυβέρνηση αλλά ότι «κάποιοι προσπαθούν να κάνουν το μαύρο, άσπρο, ούτε καν γκρι».

Σε ερώτηση σχετικά με τους πρώην πρωθυπουργούς, ο κ. Μαρινάκης τόνισε: «Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι εμείς ακούμε με προσοχή τις απόψεις και των ιστορικών μας στελεχών και πολύ περισσότερο των πρώην προέδρων. Αλλά αυτό το οποίο έχουμε υποχρέωση να κάνουμε είναι να μεταφέρουμε στους πολίτες την πραγματικότητα, την αλήθεια».

Πηγή: ΑΠΕ

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τέλη κυκλοφορίας: Εκπνέει η προθεσμία για την καταβολή τους
26 Δεκεμβρίου, 2024
Η Ρωσία συνεχίζει τις επιθέσεις στην Ουκρανία
26 Δεκεμβρίου, 2024
Ναυπακτία: 75χρονος έπεσε ενώ έκοβε ξύλα και σκοτώθηκε
26 Δεκεμβρίου, 2024
Συντάξεις: Κέρδος 547 έως 11.753 ευρώ αν έχετε τόση σύνταξη
Συντάξεις: Κέρδος 547 έως 11.753 ευρώ αν έχετε τόση σύνταξη
26 Δεκεμβρίου, 2024
Νετανιάχου: Θα συνεχίζουμε να πλήττουμε τους Χούθι
26 Δεκεμβρίου, 2024
Κόσοβο: Η έφεση του κυριότερου σερβικού κόμματος έγινε δεκτή
26 Δεκεμβρίου, 2024
Κωνσταντινούπολη: Αθωώθηκε η Ελληνίδα που κατηγορούνταν για κλοπή τηλεφώνου
26 Δεκεμβρίου, 2024
Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την εντατικοποίηση παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία
26 Δεκεμβρίου, 2024
Οι Αρχές της Γαλλίας διέσωσαν 107 μετανάστες στο στενό της Μάγχης
26 Δεκεμβρίου, 2024
Κακοκαιρία Elena: «Πνίγηκαν» Αττική και Εύβοια – Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός
26 Δεκεμβρίου, 2024