Έως τις 3 Μαρτίου θα πιστωθούν τα πρώτα ποσά του market pass στους δικαιούχους που θα υποβάλλουν αιτήσεις έως τις 28 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Το κόστος του market pass ή αλλιώς «κάρτα αγορών» υπολογίζεται περί τα 600 εκατ. ευρώ τα οποία προέρχονται από την έκτακτη φορολόγηση των υπερεσόδων που έχουν τα διυλιστήρια.
Η ενίσχυση θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Φεβρουάριο και θα ανέρχεται στο 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως συγκεκριμένα όρια, που διαμορφώνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.
Όσοι επιλέξουν ψηφιακή κάρτα θα πάρουν στο ακέραιο το 100% αυτού του ποσού.
Αντίθετα οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό θα λάβουν την επιδότηση με μείωση της τάξης του 20%.
Με την κάρτα αυτή ένα μονομελές νοικοκυριό θα παίρνει 22 ευρώ μηνιαία ενίσχυση. Ένα ζευγάρι χωρίς τέκνα 32 ευρώ. Μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο, επίσης 32 ευρώ. Μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα 42 ευρώ. Ένα ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο, επίσης, 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση. Ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα 52 ευρώ.
Ο κ. Οικονόμου στάθηκε ακόμη σε μια τρίτη υποστήριξη στους πιο ευάλωτους, καθώς άνοιξε η πλατφόρμα για την εφάπαξ παροχή 300 ευρώ που θα καταβάλλει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης.
Στόχος της νέας ενίσχυσης, που θεσμοθετήθηκε -θυμίζω- μέσω του νόμου «Δουλειές Ξανά», είναι η ενεργοποίηση των μακροχρόνια ανέργων με σκοπό τη δημιουργία ενός επικαιροποιημένου Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης, βάσει του οποίου θα μπορούν να κατευθυνθούν άμεσα σε δράσεις ανάπτυξης και απασχολησιμότητάς.