Η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της EE που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή δεν είχε καλά μαντάτα για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ της Κυριακής, είχε χειρότερη κατάληξη από την προηγούμενη Σύνοδο στις 2 Οκτωβρίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ό,τι μπορούσε για να ενισχύσει τη διπλωματική γραμμή άμυνάς του προσβλέποντας στην ευρωπαϊκή επιχειρησιακή συνδρομή εάν επαληθευθούν τα δυσμενή σενάρια για τις προθέσεις του Τούρκου προέδρου.
Προσέκρουσε ωστόσο στα διαφορετικά συμφέροντα συγκεκριμένων κρατών-μελών και στον γενικότερο αιφνιδιασμό της EE από την προκλητική στάση του Ταγίπ Ερ ντογάν.
Η ελληνική πλευρά κατέθεσε πρόταση σχετικά με την επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία η οποία τελικά δεν συμπεριελήφθη στο κείμενο Συμπερασμάτων.
Εντονη αποδοκιμασία στα Συμπεράσματα
Η συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν επρόκειτο να συζητηθεί σε αυτή τη Σύνοδο και το θέμα άνοιξε ξανά εξαιτίας της επιμονής του Ελληνα πρωθυπουργού και του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Τελικά συμπεριελήφθη στα Συμπεράσματα η έντονη αποδοκιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η υπενθύμιση για το εμπάργκο όπλων
Σε ό,τι αφορά το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία ο κ. Μητσστάκης υπενθύμισε στους υπόλοιπους ηγέτες ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στη Συρία ελήφθησαν αποφάσεις από κάποια κράτη-μέλη στις οποίες γινόταν μνεία για εμπάργκο.
Ποιοι στήριξαν και ποιοι μπλόκαραν
Σύμφωνα πάντα με το «ΒΗΜΑ», αυτό δεν εμπόδισε τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ουγγορίο και τη Μάλτα να μπλοκάρουν το εμπάργκο εξαιτίας ενός πλέγματος οικονομικών λόγων και φόβου για το Μεταναστευτικό το οποίο έχει εργαλειοποιήσει ο Ερντογάν. Την Ελλάδα στήριξαν η Γαλλία, η Αυστρία και η Σλοβενία, ενώ οι υπόλοιπες χώρες απλώς αδιαφόρησαν,