Μάθε πού ψηφίζεις ΕΔΩ – Εκλογές στις 21 Μαΐου προκήρυξε ο Μητσοτάκης

Οκύβος ερρίφθη και όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι κάλπες στήνονται την Κυριακή 21 Μαΐου.

Οι πολίτες ηλικίας από 17 ετών και άνω καλούνται να ψηφίσουν βάσει των εκλογικών καταλόγων που έχουν ενημερωθεί.

Ενημερωμένη είναι και η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις», που περιλαμβάνει μεταβολές μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Δείτε πού ψηφίζετε εδώ

Μητσοτάκης: Εκλογές στις 21 Μαΐου – «Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται καθαρούς ορίζοντες»

Την προκήρυξη εκλογών για τις 21 Μαΐου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως είπε η σημερινή μας συνεδρίαση συμπληρώνει έναν κύκλο 50 τακτικών συνεδριάσεων Υπουργικού Συμβουλιου που μεταφράζεται σε 402 νόμους που καλύπτουν όλο το φάσμα της δημόσιας πολιτικής.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για πρωτοβουλίες που υλοποιήθηκαν ενώ «αντιμετωπίσαμε αλλεπάλληλες κρίσεις». Εξελίξεις στις οποίες, όπως είπε, η πολιτεία ύψωσε ισχυρά αναχώματα. Επίσης, έκανε αναφορά στην τραγωδία των Τεμπών η οποία ανέφερε ότι ανέδειξε ελλείψεις του κράτους και νησίδες αναχρονισμού. Τόνισε ότι η ανατροπή όλων αυτών είναι προτεραιότητς για την επόμενη μέρα .

Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται καθαρούς ορίζοντες είπε και ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν την 21η Μαΐου ενώ οι δεύτερες το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Όπως είπε είναι προγραμματισμός απόλυτα συνεπής με τις συνταγματικές προθεσμίες «που ταυτόχρονα όμως συνυπολογίζει και μια σειρά από σοβαρά γεγονότα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής όπως οι Πανελλαδικές εξετάσεις και η έναρξη της τουριστικής περιόδου». «Οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στη λήξη της τετραετίας όπως εξαρχής είχα δεσμευτεί. Θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου. Και αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου».

Ακόμα τόνισε ότι η πρώτη κάλπη θα δείξει ποιος θα κυβερνήσει ενώ η δεύτερη πώς θα κυβερνήσει. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «έχουμε ένα συνεχές χρέος να αποκαλύπτουμε την παγίδα ακυβερνησίας της απλής αναλογικής, εξηγώντας ότι η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει, ενώ η δεύτερη κάλπη θα κρίνει πώς θα κυβερνήσει. Και τονίζοντας ότι σε έναν εξαιρετικά ασταθή κόσμο η χώρα χρειάζεται σταθερή ηγεσία, γι’ αυτό και ο πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για Πρωθυπουργό». Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία σημαίνει ισχυρή Ελλάδα, σημείωσε και πρόσθεσε ότι «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα επιλέξουν τελικά εάν ο τόπος θα συνεχίσει να διεκδικεί και να κερδίζει το στοίχημα του εκσυγχρονισμού».

«Στο μεταξύ όμως η δικιά μας δουλειά συνεχίζεται και σίγουρα από αυτή δεν έλειψαν λάθη, είμαστε εδώ για να τα διορθώνουμε και θα έλεγα ότι το σύνθημά μας από εδώ και στο εξής είναι προχωράμε μαζί μπροστά αλλάζοντας την Ελλάδα πιο ασυμβίβαστα και πιο τολμηρά. Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει όλοι μας να θυμίζουμε τα μεγάλα βήματα που έκανε η χώρα αυτά τα 4 χρόνια», τόνισε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως είπε: « Μειώσαμε φόρους και εισφορές, στηρίζουμε και στηρίξαμε το μέσο εισόδημα, έχουμε σήμερα μία οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης. Θυμίζω, ήμασταν ουραγοί στην ανάπτυξη το 2019. Δεσμευτήκαμε και κάναμε πράξη ότι θα φέρουμε πολλές ξένες επενδύσεις, ότι θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Έχουμε δημιουργήσει 300.000 θέσεις εργασίας. Έχουμε ρίξει την ανεργία κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Έχουμε ενισχύσει την Υγεία και την Παιδεία. Έχουμε κάνει 25.000 προσλήψεις στην Παιδεία μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. Η εθνική μας άμυνα έχει θωρακιστεί όσο ποτέ. Ενώ αντιμετωπίσαμε και το μεταναστευτικό. Να θυμίσω την κατάσταση την οποία κληρονομήσαμε όταν ήρθαμε στα πράγματα, τον Ιούλιο του 2019. Όλα αυτά μέσα σε ένα νέο ψηφιακό κράτος, το οποίο, ωστόσο, χρειάζεται νέα δομή λειτουργίας, όχι μόνο μεγαλύτερους μισθούς αλλά και με διαρκή αξιολόγηση. Και αυτό θα είναι το επόμενο εθνικό στοίχημα. Μάλιστα, ήδη σήμερα θα συζητήσουμε την επιβράβευση της αποδοτικότητας στο Δημόσιο και τους ταχύτερους διορισμούς μέσω του νέου ενιαίου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, θυμίζω ύστερα από δύο χρόνια αμειβόμενης δοκιμαστικής περιόδου».