Μαύρα σύννεφα πάνω από την Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μια βαθιά κρίση ιδανικών. Μια κρίση που εκδηλώνεται σε ολοένα και περισσότερα πεδία, μια κρίση που βαθαίνει διαρκώς.

Κάτω από την ομπρέλα της ταλαιπωρημένης έννοιας που ονομάζεται κράτος δικαίου διεφθαρμένοι αξιωματούχοι, διαπλεκόμενοι εκπρόσωποι των τριών εξουσιών, επιχειρηματικά συμφέροντα χωρίς σύνορα, ακόμη και το ίδιο το οργανωμένο έγκλημα, ροκανίζουν τα θεμέλια της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Χωρίς την παραμικρή ρητορική υπερβολή. Η πολυμέτωπη αυτή επίθεση στις πρωταρχικές αξίες της Ευρώπης εκδηλώνεται χρόνια τώρα:

-Με την οργανωμένη παραπληροφόρηση.

-Τον ασφυκτικό έλεγχο και τον στραγγαλισμό της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ.

-Τα μέτρα για την πανδημία που ακροβατούν ανάμεσα στην αναγκαιότητα και τη βάρβαρη καταστολή των ατομικών δικαιωμάτων.

-Τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας.

-Την εδραίωση του πιο εχθρικού περιβάλλοντος για δημοσιογράφους που αναζητούν την αλήθεια, με αποκορύφωμα τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον τους.

-Την οικονομική διαπλοκή μεταξύ κεφαλαίου και κυβερνήσεων.

-Τη βίαιη καταστολή λειτουργίας των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της οποίας είμαι μέλος, έχει αναθέσει εδώ και τρία χρόνια σε μια ομάδα παρακολούθησης του κράτους δικαίου στα κράτη-μέλη (Ομάδα Παρακολούθησης Δημοκρατίας, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Κράτους Δικαίου – DFRMG) το έργο της επισήμανσης όλων των παραβιάσεων που σχετίζονται με την εξάπλωση της διαφθοράς και της αυταρχικότητας στις ευρωπαϊκές χώρες με ευθύνη των κυβερνήσεών τους.

Και ο κατάλογος αυτός αντί να μικραίνει εμπλουτίζεται συνεχώς. Οι έρευνες της ομάδας είχαν αφετηρία τις δολοφονίες της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Γκαρουάνα Γκαλίζια (τον Οκτώβριο του 2017) και του Σλοβάκου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ (τον Φεβρουάριο του 2018). Και οι δύο ερευνούσαν υποθέσεις διαφθοράς και διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος μες στους κόλπους των κυβερνήσεων των δύο κρατών.

Σήμερα, όμως, στο μικροσκόπιο της ομάδας βρίσκονται και η Σλοβενία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Γερμανία…

Και η Ελλάδα! Με αφορμή την εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ και τη μέγγενη που στραγγαλίζει διαρκώς την ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας η ελληνική κυβέρνηση ελέγχεται εξονυχιστικά από την DFRMG.

Η LIBE εκφράζει πλέον ανοιχτά την ανησυχία της για την κατάσταση στη χώρα μας. Η επόμενη συνεδρίαση της 24ης Ιουνίου έχει αντικείμενο: «Προστασία της δημοσιογραφίας και ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Ελλάδα». Θα συμμετάσχουν Ελληνες δημοσιογράφοι που θα μεταφέρουν τις ζοφερές εμπειρίες τους στα όργανα της ΕΕ.

Η ίδια η πρόεδρος της ομάδας, η ευρωβουλευτής του Renew Σόφι ιν’τ Βελτ, δήλωσε ότι επιδίωξε να διευρυνθεί η έρευνα ώστε να συμπεριλάβει την Ελλάδα μετά την εκτέλεση του Γιώργου Καραϊβάζ και τα ανύπαρκτα ως τώρα αποτελέσματα της αναζήτησης των ενόχων.

Κι έτσι πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από την Ευρώπη.

-Με την ομολογημένη από όλους τους συμμετέχοντες ολιγωρία της Κομισιόν που αντί για αποφασιστικότητα εξακολουθεί να δείχνει αδυναμία και έλλειψη επάρκειας.

-Με τις εξακολουθητικές αρνήσεις των κυβερνήσεων των κρατών που βρίσκονται υπό έλεγχο να λογοδοτήσουν (ή να ανταποκριθούν έστω στις προσκλήσεις της επιτροπής για παροχή εξηγήσεων, όπως η πρόσφατη σκανδαλώδης αποχώρηση του Σλοβάκου πρωθυπουργού από τη σχετική ακρόαση, σε μια περίοδο που η Σλοβακία ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ).

-Με ολοένα διευρυνόμενη κρίση των αξιών που συνθέτουν τον πυρήνα της Ενωμένης Ευρώπης.

-Και με μια ομάδα ανθρώπων που εργάζεται νυχθημερόν τα τελευταία τρία χρόνια για να τα φέρει όλα στο φως.

Δείτε όμως αυτό: η ομάδα DFRMG είναι μόνο ένα «watchdog» – ένα παρατηρητήριο των πολιτών της Ευρώπης. Η δικαιοδοσία της καταλήγει στην αποκάλυψη του νήματος που συνδέει τη διαφθορά με την εξουσία.

Η αξιοποίηση του πορίσματός της είναι καθήκον των ευρωπαϊκών θεσμών. Που μέχρι σήμερα δεν έχουν σταθεί στο ύψος των ευθυνών τους ούτε κατ’ ελάχιστον.

 

Το άρθρο του Κώστα Αρβανίτη δημοσιεύθηκε στο documento