Με δανεικά και εκπρόθεσμα πληρώνουν τους λογαριασμούς οι Έλληνες

Με δανεικά και εκπρόθεσμα πληρώνει ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων τους λογαριασμούς τους.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Πληρωμών των Καταναλωτών (European Consumer Payment Report 2019 – ECPR) που διενήργησε η σουηδική εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων Intrum στην Ελλάδα και σε ακόμη 23 ευρωπαϊκές χώρες, το 61% των Ελλήνων έχει πληρώσει εκπρόθεσμα τουλάχιστον έναν λογαριασμό τους τελευταίους 12 μήνες. Το ποσοστό είναι σχεδόν διπλάσιο από το μέσο ποσοστό στην Ευρώπη (33%).

Μάλιστα, σε σχεδόν επτά από τις δέκα περιπτώσεις, πρόκειται για ένα σύνηθες γεγονός και όχι για μια ατυχή συγκυρία. Αρκετοί, δε, από όσους τελικά πληρώνουν τους λογαριασμούς – εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα – το κάνουν με δανεικά, κυρίως από φίλους.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα συμπεράσματα της Ετήσιας Εκθεσης Πληρωμών των Καταναλωτών (European Consumer Payment Report 2019 – ECPR) που διενήργησε η σουηδική εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων Intrum στην Ελλάδα και σε ακόμη 23 ευρωπαϊκές χώρες, σε δείγμα 24.000 καταναλωτών. Εκθεση, στην οποία αποτυπώνονται αρκετά ανησυχητικά στοιχεία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η επιστροφή των καταναλωτών στον υπερδανεισμό, τάση η οποία ευνοείται σε σημαντικό βαθμό από την εύκολη πρόσβαση σε πιστωτικές κάρτες και δάνεια που παρέχει πλέον η τεχνολογία, μέσω –για παράδειγμα– μερικών απλών κινήσεων στο κινητό τηλέφωνο (σε smartphone).

Αρνητικές είναι οι επιδόσεις των Ελλήνων καταναλωτών και σε ό,τι αφορά την κατανόηση βασικών οικονομικών όρων. Το 48%, ποσοστό που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο στις 24 ευρωπαϊκές χώρες, δεν μπορεί να κατανοήσει και να συνδυάσει οικονομικούς όρους, όπως είναι ο προϋπολογισμός, το επιτόκιο, η πιστοληπτική ικανότητα, κυμαινόμενο επιτόκιο και πληθωρισμός.

Με βάση τα παραπάνω, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση του Δείκτη Οικονομικής Ευημερίας που ενέταξε για πρώτη φορά φέτος στην έκθεσή της η Intrum.

Σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10 (όπου το 10 είναι η βέλτιστη επίδοση), η Ελλάδα βαθμολογείται με 5,30. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Γερμανία με βαθμολογία 6,89.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
Ιανουάριος 16, 2024
Φωτιά στην Καλιφόρνια: Συγκλονιστικές δορυφορικές φωτογραφίες
Ιανουάριος 9, 2025
Τζόρτζια Μελόνι: Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνομιλούμε για πολλά θέματα
Ιανουάριος 9, 2025
Τσούκαλης για τον 39χρονο γιο της εισαγγελέως των Τεμπών: «Προστέθηκαν λιθαράκια στην έρευνα»
Ιανουάριος 9, 2025
Τι λέει ο άνθρωπος που απεγκλώβισε τους τέσσερεις από το ασανσέρ στον «Ερυθρό Σταυρό»
Ιανουάριος 9, 2025
ΕΟΔΥ: Αύξηση στη θετικότητα των αναπνευστικών ιώσεων
Ιανουάριος 9, 2025
Προφυλακίστηκε ο 25χρονος που πυροβόλησε τον ξάδερφό του
Ιανουάριος 9, 2025
Νέες μαρτυρίες για τον καθηγητή που κατηγορείται για ασέλγεια σε 14χρονη: «Κοιτούσε τα οπίσθια των μαθητριών προκλητικά»
Ιανουάριος 9, 2025
Πάπας Φραγκίσκος: Η διεθνής κοινότητα να εξετάσει αν η επίθεση στη Γάζα συνιστά γενοκτονία
Ιανουάριος 9, 2025
Ζαχαράκη: Επιπλέον 20.000 οικογένειες με παιδιά από 2 μηνών έως 2,5 ετών αποκτούν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς
Ιανουάριος 9, 2025
Κρεμλίνο: Η Μόσχα έχει στρατηγικά εθνικά συμφέροντα στην Αρκτική
Ιανουάριος 9, 2025