Με ευρεία πλειοψηφία (24 υπέρ, 2 κατά, 5 αποχές) εγκρίθηκε η γνωμοδότηση της Επιτροπής Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με συγκεκριμένες προοδευτικές προτάσεις σχετικά με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για φορολογικά ζητήματα που αφορούν την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της φορολογικής απάτης.
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Κομισιόν (Δεκέμβριος 2022), τα κράτη μέλη έχασαν 93 δισ. ευρώ το 2020 μόνο από το κενό στον ΦΠΑ. Την ίδια στιγμή, δεκάδες δισ. ευρώ χάνονται κάθε χρόνο από την απουσία δίκαιης και αποτελεσματικής φορολόγησης των πολυεθνικών και των υπερπλουσίων. Έσοδα που θα μπορούσαν να εισρεύσουν στους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών και στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για τη στήριξη κοινωνικών και αναπτυξιακών πολιτικών, μειώνοντας παράλληλα το βάρος που επωμίζονται δυσανάλογα οι πι αδύναμοι και οι μικρομεσαίοι.
Στη γνωμοδότηση της BUDG με θέμα: «Ο ρόλος της φορολογικής πολιτικής σε περιόδους κρίσης», ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, ως σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, κατέθεσε συγκεκριμένες προοδευτικές τροπολογίεςπου εντάχθηκαν στο τελικό κείμενο της γνωμοδότησης ενώ με πρωτοβουλία του εγκρίθηκε συμβιβαστική τροπολογίαμε μεγάλη πλειοψηφία – 17 υπέρ, 11 κατά, 1 αποχή-, παρά την αντιδραστικά αρνητική ψήφο της δεξιάς, ακροδεξιάς και υπερσυντηρητικής πτέρυγας. Πρόκειται για συμβιβαστική που αφορά τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για φορολογικά θέματα και την συνυπέγραψαν μαζί με την Αριστερά, οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (Renew).
Πιο συγκεκριμένα η συμβιβαστική τροπολογία έχει ως εξής: «Εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η ΕΕ, λόγω των περιορισμένων αρμοδιοτήτων της όσον αφορά την άμεση φορολογία και τις κοινωνικές πολιτικές, καθώς και του περιορισμένου μεγέθους του γενικού προϋπολογισμού της, δεν διαθέτει επί του παρόντος αποτελεσματικούς και άμεσους τρόπους καταπολέμησης της ανισότητας και του κινδύνου φτώχειας, μεταξύ άλλων μέσω της αναδιανομής του εισοδήματος μεταξύ μεμονωμένων φορολογουμένων ή ιδιωτικών νοικοκυριών σε περιόδους κρίσης. Υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων της ΕΕ και πιο αποτελεσματικής και δημοκρατικής λήψης αποφάσεων για τη φορολογική πολιτική της ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω της μετάβασης στην ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία στο πλαίσιο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας».