Η Κάπα Research παρουσίασε σήμερα έρευνα με τίτλο: «Η ζωή με τον κορονοϊό και η επόμενη μέρα» που πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά με 1060 άτομα από τις 15 έως τις 17 Απριλίου.
Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η Κάπα Reseach δεν μέτρησε μόνο τις πολιτικές τάσεις, αλλά και τις μεταβολές στις συνήθειες και τις αξίες της ελληνικής κοινωνίες.
Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι:
Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ανησυχούν πολύ για την οικονομική κατάσταση, ενώ σιγά-σιγά η κρίση μετατρέπεται από υγειονομική σε οικονομική.
Ανοίγει η ψαλίδα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας η οποία φαίνεται να πιστώνεται πολιτικά τον χαμηλό σχετικά αριθμό νεκρών.
Μεγαλώνει η σημασία που δίνουν οι πολίτες στις αξίες της υγείας και της αλληλεγγύης, καθώς και στην παρέμβαση του δημόσιου τομέα.
Η διαχείριση της πανδημίας
Όσο περνάνε οι μέρες, μειώνεται η ανησυχία των πολιτών για αυτή καθαυτή τη νόσο COVID-19. To 68% φοβάται πολύ ή αρκετά μη νοσήσει έναντι του 86% στην προηγούμενη έρευνα τον Μάρτιο.
Αυξάνεται σχετικά ο αριθμός των πολιτών που βρίσκουν πλέον υπερβολικά τα μέτρα από το 12% στο 23%. Βεβαίως ένα πολύ μεγάλο 75% τα βρίσκει αναγκαία.
Το 75% πιστεύει ότι από τις αρχές Μαΐου πρέπει να ξεκινήσει η χαλάρωση της καραντίνας.
Το 55% είναι αρνητικό σε μια εφαρμογή στο κινητό που θα κατέγραφε τις κινήσεις του χάριν της ιχνηλάτησης τυχόν κρουσμάτων.
Το πολιτικό σκηνικό
Το 60% κρίνει ότι είναι θετική η πορεία της χώρας έναντι του 67% στην προηγούμενη έρευνα.
Ένα πολύ μεγάλο 76% βρίσκει θετική την αντίδραση της κυβέρνησης στον κορωνοϊό έναντι του 82% στην προηγούμενη έρευνα.
Το επίσης πολύ μεγάλο 80% απορρίπτει την ιδέα των πρόωρων εκλογών.
Το 60% των ερωτηθέντων έχει θετική γνώμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι 34% για τον Αλέξη Τσίπρα.
Στην πρόθεση ψήφου προηγείται η ΝΔ με 41,2% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά φτάνει τις 18,2 μονάδες έναντι 14,3 στην προηγούμενη μέτρηση.
Στη παράσταση νίκης πολύ μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ με 72%.
Συναισθήματα και αξίες
Σε ό,τι αφορά τα συναισθήματα, το 74% νιώθει αβεβαιότητα για το μέλλον, αυξημένο κατά 27% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Εμφανής είναι η κόπωση από την καραντίνα, αφού το 69% νιώθει πλήξη (+30%), ενώ το 52% (+17%) αισθάνεται εγκλωβισμένο.
Το 53% φοβάται πολύ/αρκετά ότι θα βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο.
Το 70% δεν θα αποδεχόταν προσωπικές θυσίες για την οικονομική κρίση.
Το 84% (+43%) θεωρεί ότι κρίση του κορωνοϊού είναι οικονομική, έναντι του 13% (-43%) που θεωρεί ότι είναι κρίση δημόσια Υγείας.
To 77% ανησυχεί πολύ για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας.
Το 59% δίνει μεγαλύτερη σημασία στην αξία της υγείας, το 47% στην αλληλεγγύη, το 33% στην επιστήμη, το 35% στο κοινωνικό κράτος.
Τέλος το 69% πιστεύει ότι είναι απαραίτητη η κρατική παρέμβαση στην αγορά.