Μεγάλο «χαστούκι» στον Ερντογάν – Όλοι υπέρ του Μακρόν

Η ακραία ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν πέφτει στο κενό, αφού σύσσωμη η Ευρώπη, ακόμη και η πιο… μετριοπαθής Γερμανία, στέκεται στο πλευρό του Μακρόν και της Γαλλίας, υψώνοντας «τοίχο» στις απειλές του Τούρκου προέδρου.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, σχολιάζοντας σήμερα τα σχόλια Ερντογάν κατά του Μακρόν, ξεκαθάρισε τη στήριξη της Επιτροπής προς τη Γαλλία και την «πρωτοκαθεδρία του ευρωπαϊκού δικαίου και των θεμελιωδών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Παράλληλα, δεν απέκλεισε η σε πολλαπλά επίπεδα προκλητικότητα της Τουρκίας να τεθεί σε έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. «Δεδομένων των εξελίξεων, δεν μπορώ να αποκλείσω πλέον αυτό το ενδεχόμενο», είπε.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ χαρακτήρισε ως «απολύτως απαράδεκτες», ειδικά υπό το φως της δολοφονίας του Σαμουέλ Πατί, από φανατικό ισλαμιστή, τις δηλώσεις του Ερντογάν εναντίον του Μακρόν. «Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Αυτές αποτελούν δυσφημιστικές δηλώσεις, οι οποίες είναι απολύτως απαράδεκτες, πολύ περισσότερο στο πλαίσιο της αποτρόπαιας δολοφονικής πράξης ενός ισλαμιστή φανατικού εναντίον του Γάλλου δασκάλου Σαμουέλ Πατί», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και απέρριψε και τις δηλώσεις Ερντογάν «ότι η αστυνομική έρευνα σε τζαμί στο Βερολίνο αποτελούσε μέτρο που στρεφόταν εναντίον του Ισλάμ».