Μεγαλώνει ο Στρατός με το… βλέμμα στην Τουρκία

Η Ολική επαναφορά στο Στράτευμα με στόχο ο αριθμός μονίμων και φαντάρων να αυξηθεί και να επανέλθει στα επίπεδα προ εικοσαετίας αλλά και να ανανεωθεί ηλικιακά επιχειρούν η κυβέρνηση και το υπουργείο Αμυνας.

Το ολιστικό σχέδιο για αύξηση του Στρατού περιλαμβάνει άμεσες παρεμβάσεις από το 2021 αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς, προσλήψεις 2.000 ΕΠΟΠ και 2.000 ΟΒΑ και έπειτα σε ετήσια βάση σε βάθος 5ετίας αύξηση εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές κατά 35%.

Το Μαξίμου είχε δώσει ούτως ή άλλως εδώ και αρκετούς μήνες το πράσινο φως γι αυτές τις αλλαγές αφού οι επιτελείς στο Πεντάγωνο είχαν σημάνει συναγερμό επισημαίνοντας ότι υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης ακόμη και κρίσιμων μονάδων στην παραμεθόριο.

Η τουρκική προκλητικότητα φαίνεται ότι επέσπευσε τις αλλαγές που είχαν προταθεί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» τα μέτρα που έχουν κλειδώσει προκειμένου να αναστραφεί η καθίζηση στον αριθμό του μάχιμου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα περιλαμβάνουν μόνο την αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς κατά τρεις μήνες δηλαδή από τους 9 στους 12. Ανώτατες στρατιωτικές πηγές έχουν επισημάνει στα ΝΕΑ πως αν γινόταν μόνο αυτό η αύξηση στο δυναμικό θα ήταν πενιχρή μόλις 8%-10%.

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι σοβαρό ιδιαίτερα στον Στρατό Ξηράς που έχει το περισσότερο προσωπικό και μονάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Στρατό Ξηράς η οροφή ο απαιτούμενος αριθμός μονίμων και κληρωτών σε καιρό ειρήνης θα έπρεπε να είναι 93.500 και σήμερα είναι 68.500. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε τα χρόνια της κρίσης καθώς δεν έγιναν προσλήψεις ούτε Επαγγελματιών Οπλιτών, ενώ πολλοί νέοι έφευγαν στο εξωτερικό.

Κι αν δεν λαμβάνονταν μέτρα τώρα η μείωση και η γήρανση στον Στρατό θα διογκώνονταν. Παρατηρείται μεγάλη πτώση στις γεννήσεις αλλά και στις γεννήσεις αρρένων πράγμα που σημαίνει ότι οι κλάσεις στρατευσίμων είναι αισθητά μειωμένες σε σύγκριση με το παρελθόν.

«Αν δεν κάναμε κάτι τώρα σε ένα δυο χρόνια θα βρίσκαμε μπροστά μας μια καυτή πατάτα» Πάντως τώρα με τις προωθούμενες παρεμβάσεις εκτιμάται ότι άμεσα το δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων θα αρχίσει να ανεβαίνει Η απαιτούμενη οροφή του Στρατού υπολογίζεται σε 133.000 αλλά σήμερα υπολείπεται κατά περίπου 30.000.

ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΟ ΤΟ 2021

Ειδικότερα τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί και αναμένεται να μπουν σε εφαρμογή το 2021 είναι τα ακόλουθα:

-Ad-
  • Αύξηση τικ θητεία στον Στρατό Ξηράς
  • Προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών
  • Αύξηση εισακτέων