Μία δραματική προειδοποίηση έκανε ο Άκης Τσελέντης για τον σεισμό στη Σάμο. Ο σεισμολόγος μιλώντας στον Ant1 τόνισε ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνει τσουνάμι και πως θα έχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία.
Ο Άκης Τσελέντης ανέφερε ότι οι μετασεισμοί θα είναι ισχυροί και μπορεί να έχουν μέγεθος ακόμη και 6 ρίχτερ, για αυτό ζήτησε από τους κατοίκους που μένουν σε παλιά σπίτια να απομακρυνθούν ενώ κάλεσε και τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις ακτές γιατί υπάρχει η πιθανότητα να γίνει κάποιο τσουνάμι.
Χουλιάρας: Θα έχουμε έντονη μετασεισμική ακολουθία
Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (30/10) ανοιχτά της Σάμου, ο οποίος έγινε αισθητός σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Η δόνηση ταρακούνησε και την Τουρκία με τα Μέσα της γειτονικής χώρας να μεταδίδουν ότι έχουν καταρρεύσει κτίρια στη Σμύρνη.
Μάλιστα, όπως αναφέρει ο γνωστός σεισμολόγος, Γεράσιμος Χουλιάρας, αναμένεται να υπάρξει έντονη μετασεισμική ακολουθία.
«Στις 13:51 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Σφοδρότατη σεισμική δόνηση με μέγεθος 6.7 στην κλίμακα Richter. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 19 Χλμ. Β της Σάμου. Θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική ακολουθία και χρειάζεται προσοχή ιδιαίτερα στα παλιά κτίρια στο νησί».
Σκορδίλης: Ίσως να μην είναι ο κύριος
Ο σεισμός ανοιχτά της Σάμου και η μετασεισμική του ακολουθία εξετάζεται από την επιστημονική κοινότητα, η οποία παραμένει ιδιαίτερα επιφυλακτική.
“Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε το οτιδήποτε. Περιμένουμε να καταγραφούν οι μετασεισμοί για να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες”, λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης, αναφορικά με την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στη 1:51 το μεσημέρι (30.10.2020) ανοιχτά της Σάμου.
Ερωτηθείς εάν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, ο κ. Σκορδίλης απαντά πως “δεν μπορεί κάποιος να το πει με σιγουριά. Χρειάζεται να παρατηρηθεί η σεισμική ακολουθία. Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό”. Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι νωρίς χρονικά ώστε να ειπωθεί εάν η συγκεκριμένη ισχυρή δόνηση ενεργοποιεί άλλα ρήγματα.
Όπως ειπώθηκε από τον κ. Σκορδίλη, “η προϊστορία του χώρου έχει δώσει ισχυρά γεγονότα κατά το παρελθόν. Το 1904 είχε σημειωθεί σεισμός αντίστοιχου μεγέθους, 6,8 Ρίχτερ περίπου 30 χλμ. νοτιότερα από το επίκεντρο της σημερινής δόνησης. Επίσης, το 1941 είχε καταγραφεί σεισμός λίγο μικρότερος, 6 Ρίχτερ”.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ