Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Τι αλλάζει στους μισθούς

Τις διατάξεις για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και για την ρύθμιση των οφειλών του πρώτου lockdown σε 12 – 24 δόσεις περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Το πολύ-νομοσχέδιο διαρθρώνεται με σωρεία προνοιακών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων την αναλυτική φόρμουλα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες από 1/1/2021 έως 31/12/2021, αλλά και τις λεπτομέρειες της ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών που έχουν συσσωρεύσεις εργοδότες και επαγγελματίες από την πρώτη καραντίνα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως από την 1η Ιανουαρίου 2021 οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα μειώνονται:

  • Κατά 1,85 ποσοστιαίες μονάδες (πμ) των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 1,49 πμ στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,36 πμ στο ασφάλιστρο του εργαζομένου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 2,4 % και κατανέμεται 1,2% στον εργοδότη και 1,2% στον εργαζόμενο.
  • Κατά 0,30 πμ των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών, η οποία θα μειωθεί κατά 0,12 από την εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας (Ε.Κ.Λ.Α) και κατά 0,18 υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε.). Το συνολικό ασφάλιστρο διαμορφώνεται σε 0,16% και κατανέμεται κατά 0,06% στους εργοδότες υπέρ Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε. και κατά 0,10% στους εργαζόμενους υπέρ Ε.Κ.Λ.Α.
  • Κατά 0,85 πμ των ασφαλίστρων υπέρ του Ε.Λ.Ε.Κ.Π. Το αντίστοιχο ασφάλιστρο του εργαζομένου υπέρ Ε.Λ.Ε.Κ.Π. διαμορφώνεται σε 0,35% υπέρ πρώην ΟΕΕ.

Οι μειώσεις αυτές μεταφράζονται σε αυξήσεις καθαρών αποδοχών που ξεκινούν από τα 8 ευρώ τον μήνα στον κατώτατο μισθό των 650 και φθάνουν ή ξεπερνούν τα 23 ευρώ σε μισθωτούς με μηνιαίο μισθό ίσο ή υψηλότερο των 2.000 ευρώ. Για τους εργοδότες, το αντίστοιχο κέρδος από το «ψαλίδι» των ασφαλιστικών εισφορών ξεκινά από 12 ευρώ το μήνα για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και ξεπερνά τα 35 ευρώ, εάν ο μισθός είναι άνω των 2.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών, η καταβολή των οποίων παρατάθηκε μέχρι 30 Απριλίου 2021, μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως και 24 μηνιαίες δόσεις, με επιτόκιο 2,5% ή 12 δόσεις άτοκα, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 50 ευρώ. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Η αίτηση για υπαγωγή στην ρύθμιση υποβάλλεται έως 31 Ιουλίου του 2021. Ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, την εφάπαξ εξόφληση.

Συνολικά έχουν παραταθεί έως 30 Απριλίου ασφαλιστικές υποχρεώσεις 3 μηνών για επιχειρηματίες και 4 μηνών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Πρόκειται για τις εισφορές περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου που βαρύνουν τους εργοδότες και Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου, Μάιου που βαρύνουν αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες. Στην νέα έκτακτη ρύθμιση θα ενταχθούν οφειλές τουλάχιστον 316 εκατομμυρίων ευρώ. Τα 225 εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε αναστολές ασφαλιστικών οφειλών επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα 91 σε ατομικές οφειλές επαγγελματιών. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ.

Με το ίδιο νομοσχέδιο δίνεται δεύτερη ευκαιρία για επανένταξη ασφαλισμένων οφειλετών του e-ΕΦΚΑ που ήταν στους πληττόμενους τον περασμένο Απρίλιο, έλαβαν «πάγωμα» της ρύθμισής τους για 3 μήνες, αλλά έχασαν από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο την ρύθμισή τους – για παράδειγμα την ρύθμιση των 120 δόσεων. Η επανένταξη συντελείται με την απλή καταβολή της δόσης του μηνός Νοεμβρίου 2020, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Η προθεσμία καταβολής όλων των επόμενων δόσεων της αναβιώσασας ρύθμισης παρατείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης.

Δίνεται επίσης δεύτερη ευκαιρία για το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ, σε όσους γονείς δεν πρόλαβαν, λόγω και της πανδημίας, να υποβάλλουν την προβλεπόμενη αίτηση. Πλέον όλοι όσοι έγιναν γονείς εντός του 2020 μπορούν να υποβάλλουν την ηλεκτρονική τους αίτηση έως 31 Δεκεμβρίου και αυτή να θεωρηθεί εμπρόθεσμη.

Με άλλη διάταξη επιχειρείται οριστική λύση για τις εκκρεμότητες υπολογισμού των εισφορών 2017 -2019 των μη μισθωτών, προφανώς για ασφαλισμένους που έχουν υποβάλλει τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις. Όπως αναφέρεται οι εισφορές ετών 2017, 2018 και 2019 των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών υπολογίζονται οριστικά με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις φόρου εισοδήματος και τις τυχόν υποβληθείσες ΑΠΔ, αρχικές και τροποποιητικές, σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης, οι οποίες έχουν υποβληθεί έως την τελευταία μέρα του μήνα της δημοσίευσης του νόμου. Εξομοιώνονται επίσης οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης έμμισθων δικηγόρων και μισθωτών μηχανικών.

Με δέσμη διατάξεων του ΟΑΕΔ προβλέπεται πως οι κατοικίες του πρώην Οργανισμού Εργατικών Κατοικιών (τ. ΟΕΚ) που παραμένουν κενές και αδιάθετες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κλήρωσης, μπορούν να παραχωρούνται κατά κυριότητα και άνευ ανταλλάγματος με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ σε πολίτες με έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες που στερούνται κατοικίας.

Χορηγείται επίσης εφάπαξ έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους που έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου – Οκτωβρίου στους πληττόμενους ΚΑΔ από τον ειδικό λογαριασμό ανεργίας υπέρ των αυτοτελώς απασχολούμενων που έχει συσταθεί στον ΟΑΕΔ. Το εφάπαξ βοήθημα θα είναι της τάξης των 400 ευρώ και θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

Ρυθμίσεις έχει το νομοσχέδιο και για την χορήγηση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας όπως και για το ποιοι θεωρούνται ασφαλιστικά ενήμεροι. Για να θεωρηθούν ασφαλιστικά ενήμερα τα Νομικά Πρόσωπα λαμβάνονται υπόψη οι οφειλές τους από τυχόν εργοδοτικές υποχρεώσεις. Διαγράφεται η ρύθμιση που προέβλεπε πως ειδικά για τις προσωπικές εταιρίες, λαμβάνονται υπόψη τόσο οι οφειλές τους από τυχόν εργοδοτικές υποχρεώσεις όσο και οι οφειλές των φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε αυτές. Προστίθενται και όσοι ήταν ή είναι διαχειριστές ΙΚΕ στα πρόσωπα που έχουν υποχρέωση να προσκομίσουν αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου λόγω πώλησης, γονικής παροχής ή δωρεάς. Ορίζεται επίσης πως για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς ανάληψης εκτέλεσης δημοσίων έργων ή προμηθειών από τον δημόσιο τομέα αρκεί πλέον να προσκομίζεται η βεβαίωση του Ευρωπαϊκού Ενιαίου Εγγράφου Σύμβασης (ΕΕΕΣ) από τον υπόχρεο στην υπηρεσία που υποβάλλεται η προσφορά. Η ίδια αλλαγή επέρχεται και προκειμένου να γίνει δεκτός εργολήπτης σε δημοπρασία οποιουδήποτε τεχνικού έργου.

Αποδεικτικό ενημερότητας απαιτείται από τον οικοπεδούχο σε περίπτωση προσυμφώνου μεταβίβασης ποσοστών εξ αδιαιρέτου οικοπέδου στο πλαίσιο εργολαβικής σύμβασης με την οποία αναλαμβάνεται η ανέγερση πολυκατοικίας με αντιπαροχή, μόνο κατά τη σύνταξη του συμβολαιογραφικού προσυμφώνου με τον εργολάβο. Στη συνέχεια, ο οικοπεδούχος απαλλάσσεται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας κατά τη μεταβίβαση ποσοστών επί του οικοπέδου σε τρίτον, εφόσον κατά τη μεταβιβαστική δικαιοπραξία συμβάλλεται και ο εργολάβος. Στην περίπτωση αυτή το αποδεικτικό ενημερότητας προσκομίζεται από τον εργολάβο.

Ειδικά για τη μεταβίβαση ακινήτου εξ επαχθούς αιτίας ή για τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ` αυτού, ορίζεται πως στις περιπτώσεις που το ποσό από τη μεταβίβαση ακινήτου δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας αυτού και δεν επαρκεί για την ολοσχερή εξόφληση του αναγραφόμενου ποσού στις βεβαιώσεις οφειλής προς τη ΔΟΥ και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, από αυτό ικανοποιούνται συμμέτρως οι απαιτήσεις της Φορολογικής Διοίκησης από φόρο προστιθέμενης αξίας, παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους με τις απαιτήσεις του e-ΕΦΚΑ. Εφόσον ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις και υφίστανται επιπλέον οφειλές στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ, αυτές ικανοποιούνται συμμέτρως από το εναπομείναν τίμημα.

Με άλλη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στους μακροχρόνια άνεργους (εγγεγραμμένοι στα μητρώα ΟΑΕΔ άνω των 12 μηνών) να έχουν μια περιστασιακή εργασία χωρίς να χάνουν τις πρόνοιες του Οργανισμού λόγω της μακροχρόνιας ανεργίας.

-Ad-