Μείωση ΦΠΑ στα φάρμακα για τον καρκίνο και άλλες ασθένειες

Μείωση ΦΠΑ σε φάρμακα για τον καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες προβλέπεται με τροπολογία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που κατατέθηκε στη Βουλή, όπως επίσης για την εξαίρεση των ΙΧΕ πολύτεκνων οικογενειών από φόρο πολυτελούς διαβίωσης και για τη μείωση φόρου στις μετεγγραφές που καταβάλλουν αθλητικές ΑΕ.

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή το οριστικό ποσό που θα καταβληθεί για το κοινωνικό μέρισμα, όπως και τους δικαιούχους.

Η τροπολογία για τα φάρμακα προβλέπει μείωση Υτου συντελεστή ΦΠΑ, από το 13% στο 6%, για νοσήματα όπως καρκίνος, διαβήτης, ρευματοειδής αΣΥΡΙΖΑ για κοινωνικό μέρισμα: «Λίγη ντροπή δε θα έβλαπτε»ρθρίτιδα και μυασθένεια, όπως και για εμβόλια.

Με άλλη ρύθμιση στην ίδια τροπολογία εξαιρούνται από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, από το φορολογικό έτος 2019 τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με τέσσερα τουλάχιστον εξαρτώμενα άγαμα τέκνα.

Με ρύθμιση προβλέπεται ακόμη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 45% στο 22%, για τα ποσά που καταβάλλονται από αθλητικές ανώνυμες εταιρείες σε αθλητές για την υπογραφή συμβολαίου μετεγγραφής ή την ανανέωση ή λύση συμβολαίου συνεργασίας, εφόσον τα ποσά αυτά υπερβαίνουν τις 40.000 ευρώ. Η ρύθμιση θα ισχύει από 1/1/2020.