Η μείωση θα ισχύσει από την 1/10 έως τα τέλη 2025. «Νομίζω αποτελεί μια μικρή ένδειξη του πως αντιλαμβανόμαστε την ανταποδοτικότητα – αφορά μετακινήσεις στον πιο πολυσύχναστο δρόμο», είπε χαρακτηριστικά.
Τη μείωση των διοδίων της Πελασγίας κατά 17% ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εκδήλωση με τίτλο «Στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας – φράγματα, υποδομές και έργα υδρονομίας» στο δημαρχείο του Κιλελέρ.
«Επιτρέψτε μου μια ανακοίνωση συμβολικού χαρακτήρα η οποία δείχνει πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την ανταποδοτικότητα. Προέκυψε όφελος για το ελληνικό δημόσιο από την αναχρηματοδότηση της σύμβασης παραχώρησης του έργου Μαλιακού – Κλειδί. Έπεσαν τα επιτόκια και βρεθήκαμε με όφελος περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ.
Αποφασίσαμε με τον υπουργό Υποδομών να επιστρέψουμε τα χρήματα αυτά στην ελληνική κοινωνία. Θα μειώσουμε τα διόδια από Πελασγία μέχρι το Κλειδί περίπου 17% για τα αυτοκίνητα, με 2,8 έως 3,00 ευρώ συνολικό όφελος γι όλη αυτή τη διαδρομή. Θεωρούμε ότι είναι δίκαιο να επιστρέψουμε τα χρήματα στην ελληνική κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός
Πρόσθεσε ότι και όποιος μετακινείται από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη θα έχει τέτοιο όφελος.
«Δεν έχουμε πολυτέλεια να σπαταλάμε το νερό» – Η Θεσσαλία θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο
Στην τοποθέτησή του όσον αφορά στο έργο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ήταν μια φυσική καταστροφή μια πλημμύρα έξω από προβλεπτικά μοντέλα. Έναν χρόνο μετά από τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή έχουν γίνει πολλά και έχουν να γίνουν πολλά περισσότερα. Είναι η πολλοστή φορά που επισκέπτομαι τη Θεσσαλία και πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα για να καλύψουμε όλους τους συμπολίτες μας».
«Θα βάλουμε τις βάσεις για τη σωστή και ορθολογική διαχείριση των υδάτων», είπε ακόμα και τόνισε ότι στις ανάγκες άρδευσης η Θεσσαλία θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για έργα σε τρία επίπεδα: «Έργα που διεξάγει η περιφέρεια (ρέματα, αναχώματα ) με γενναία χρηματοδότηση του κράτους στην περιφέρεια και επιστημονική υποστήριξη.
Δεύτερον, έργα άμεσης προστασίας σε ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα και «έργα που μπορεί να μην τα δούμε ποτέ πολλά μικρά έργα σκοπό να συγκρατήσουν την ορμή του νερού τα οποία υλοποιούνται σχετικά γρήγορα εξασφαλισμένη χρηματοδότηση».
Όσον αφορά στα μεγάλα έργα ο πρωθυπουργός είπε ότι «4 έργα που έχουμε προτάξει θα μελετηθούν με πόρους της ένωσης Ελλήνων τραπεζών έτσι ώστε σε ένα χρόνο να έχουμε μελετητική ωριμότητα. Πύλη, Μουζάκι, η διώρυγα της Γυρτωνης προς την Κάρλα».
Και πρόσθεσε: «Το συνολικό αποτύπωμα των φραγμάτων είναι πολλαπλό, γιατί είναι και αρδευτικά εκτός από αντιπλημμυρικά. Δείτε τα υδροηλεκτρικά φράγματα ως μπαταρίες σε ένα μελλοντικό δίκτυο που θα είναι πιο εξαρτημένο από τις ΑΠΕ».
Τα έργα, πρόσθεσε, άλλος τα σχεδιάζει, άλλος τα υλοποιεί και άλλος τα εγκαινιάζει. «Θέλω να κρατήσετε τη σημερινή συνάντηση ως μια μελλοντική παρακαταθήκη λογοδοσίας του πολιτικού συστήματος. Να μην ξαναγίνει μεγάλη άλλη καταστροφή όπως του Ντάνιελ».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα ότι εδώ και δεκαετίες μιλάμε για τα προβλήματα του νερού στη Θεσσαλία και πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στα αρδευτικά δίκτυα.
«Δεν έχουμε πολυτέλεια να σπαταλάμε το νερό όπως μέχρι τώρα σε μια εποχή που ξέρουμε ότι θα έχουμε λιγότερο νερό! Για αυτό τα έργα αυτά έχουν τόσο μεγάλη σημασία».
Πολλές φορές στο παρελθόν έργα είχαν γίνει έργα που είχαν μείνει ημιτελή χωρίς δίκτυα πρέπει να διορθώσουμε αυτές τις αστοχίες.
«3 δισ. ευρώ θα μας στοιχίσει συνολικά ο Ντάνιελ με μεγάλο κομμάτι στις αποζημιώσεις και στα έργα υποδομής με άλλες υποδομές ανθεκτικότητας. Μετά τον Ιανό κάναμε καλή δουλειά και τα έργα άντεξαν.
Σήμερα εγκαινιάσαμε ένα κέντρο υγείας στο Μουζάκι, πολύ καλύτερο από το προηγούμενο και ενώσαμε όλα τα έργα σε μια εργολαβία και πιστεύω δικαιωθήκαμε».
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι αυτή η δαπάνη «και το λέω ενόψει ΔΕΘ, δεν υπάρχουν ατελείωτοι πόροι. Ανακατανεμήθηκαν. Για να κάνουμε αυτά τα έργα κάποια αλλά στη χώρα δεν θα γίνουν και αυτή είναι μια πολιτική απόφαση να προτάξουμε τη Θεσσαλία».