Μελίνα Τραυλού: «Η θάλασσα είναι το σπίτι μας. Την τιμούμε και την προστατεύουμε»

Η Πρόεδρος της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού χαιρέτισε την έναρξη των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης «Our Ocean 2024».

Η κ. Τραυλού, εκπροσωπώντας θεσμικά την ηγέτιδα ναυτιλία παγκόσμια, τη Ναυτιλία των Ελλήνων, τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία της: «Η θάλασσα είναι το σπίτι μας. Την τιμούμε και την προστατεύουμε. Λειτουργούμε με όραμα η Ναυτιλία των Ελλήνων να αποτελεί φάρο της βιώσιμης ανάπτυξης. Επιχειρούμε, κάνοντας πράξη την προστασία του περιβάλλοντος. Πρωτοστατούμε στις εξελίξεις και τις παγκόσμιες πρωτοβουλίες. Πιστοί στο όραμα και τις δεσμεύσεις μας για ένα βιώσιμο αύριο, επενδύουμε, συνεχώς, σε νέες τεχνολογίες».

Αναλυτικά στην ομιλία της ανέφερε:

“Καλώς ήρθατε στην όμορφη χώρα μου. Καλώς ήρθατε στη γενέτειρα του Ωκεανού.
Ο Ωκεανός: σύμφωνα με το μύθο, ο γιος του Ουρανού (του ουρανού)
και της Γαίας (της γης). Ένας Έλληνας Τιτάνας πράγματι, που ρέει πάντα γύρω από τη Γη.

Σήμερα, καθώς συγκεντρωνόμαστε στο λίκνο του θαλάσσιου πολιτισμού, καθήκον μας είναι να χαράξουμε μια πορεία για το βιώσιμο μέλλον του. Ζούμε σε έναν πλανήτη, τον οποίο ονομάζουμε Γη, ενώ είναι ξεκάθαρα Ωκεανός, καθώς τα δύο τρίτα του καλύπτονται από νερό.

Η διατήρηση των ωκεανών είναι η διατήρηση της ίδιας της ζωής. Με αυτή τη συνειδητοποίηση, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σώσουμε τους ωκεανούς μας. Για ένα βιώσιμο μέλλον για όλους μας.

Αναγνωρίζοντας αυτή την κοινή αποστολή, συγχαίρω το ελληνικό κράτος που αγκάλιασε αυτή την εμπνευσμένη πρωτοβουλία και φιλοξενεί τον “Ωκεανό μας”. Το πεπρωμένο της Ελλάδας έχει χαραχθεί από την άμπωτη και τη ροή της θάλασσας. Με μια ακτογραμμή που εκτείνεται πάνω από 20 χιλιάδες χιλιόμετρα και ένα μωσαϊκό από 6 χιλιάδες νησιά… η θάλασσα είναι η ταυτότητά μας.

Εμείς, οι Έλληνες, αναπνέουμε, ζούμε και ανθίζουμε από τη θάλασσα. Η θάλασσα είναι η γέφυρα μας με τον κόσμο.
Αυτή η κληρονομιά έχει δημιουργήσει τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο.

Η ελληνική ναυτιλία είναι μια οικονομική και στρατηγική δύναμη… Διαθέτει ένα σύγχρονο και τεχνολογικά προηγμένο στόλο, απόδειξη της δέσμευσής μας για το περιβάλλον.

Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε ηγέτες σε έναν κλάδο που διασφαλίζει την ευημερία της ανθρωπότητας. Κάνοντας δυνατό το παγκόσμιο εμπόριο. Αποτελώντας τον πιο αποδοτικό τρόπο μεταφοράς βασικών αγαθών και ενέργειας. Διατηρούμε το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων παγκοσμίως. Η ναυτιλία είναι η ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα χρονικά της ιστορίας μαρτυρούν αυτόν τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε – και διαδραματίζει – η ναυτιλία ακόμη και μπροστά σε πρωτοφανείς προκλήσεις.

Στη ναυτιλία, δίνουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια και την περιβαλλοντική διαχείριση.
Λειτουργούμε σύμφωνα με τους αυστηρούς παγκόσμιους κανόνες του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Τηρούμε τις συμβάσεις του, από τις οποίες 21 σχετίζονται άμεσα με το περιβάλλον, και είμαστε υπερήφανοι για την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων. Ο κλάδος μας ρυθμίζεται αυστηρά για την πρόληψη της ρύπανσης από πετρέλαιο, χημικά, σκουπίδια, λύματα και εκπομπές αέρα.

Αλλά ακόμη και αυτή η σύγκριση είναι παραπλανητική. Η ουσία της ναυτιλίας υπερβαίνει τη βιομηχανική δραστηριότητα κάθε χώρας. Εξυπηρετούμε τις ανάγκες 8,1 δισεκατομμυρίων ψυχών. Ενώνουμε χώρες, ανθρώπους, τον κόσμο.

Ωστόσο, έχουμε επίγνωση, αλλά και αγκαλιάζουμε πλήρως την ευθύνη μας.
Υποστηρίζουμε σθεναρά τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει ο παγκόσμιος ρυθμιστικός μας φορέας, ο ΙΜΟ, για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.

Δεσμευόμαστε να μετατρέψουμε τους στόχους σε δράση. Ωστόσο, η ναυτιλία είναι διασυνδεδεμένη με πολλούς άλλους κλάδους και εξωκοινοτικούς φορείς, οι οποίοι καθορίζουν σημαντικές παραμέτρους της δραστηριότητάς της. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, πρέπει όλοι να προχωρήσουμε χέρι-χέρι.

Καθώς περνάμε από την εποχή των υδρογονανθράκων στην αυγή των ανανεώσιμων υλικών, η ναυτιλία είναι έτοιμη για άλλη μια φορά να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο σε αυτή τη μετασχηματιστική εποχή.
Η ναυτιλία είναι ευέλικτη, αξιόπιστη και ανθεκτική.
Θα τροφοδοτήσει τη μηχανή της προόδου, στην αναδιαμόρφωση των αλυσίδων εφοδιασμού. Και θα μας οδηγήσει προς ένα βιώσιμο μέλλον.

Κυρίες και κύριοι,
Για εμάς στη ναυτιλία, ο ωκεανός είναι το σπίτι μας.
Τον τιμούμε και τον προστατεύουμε.
Η διατήρηση των ωκεανών είναι ο τρόπος σκέψης και δράσης μας.
Η ελληνική ναυτιλία κινείται πέρα από φιλόδοξες πρωτοβουλίες.
Είμαστε στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων και καινοτομιών.

Η “Διάσκεψη για τον Ωκεανό μας” είναι μια εξαιρετική πρόσκληση για να αναδείξουμε τις δεσμεύσεις μας για το περιβάλλον.

Ας πλοηγηθούμε όλοι μπροστά, ενωμένοι με επαγρύπνηση και όραμα.
Ας γίνει ο κλάδος μας ένας φάρος κοινής βιώσιμης προόδου.
Ας αφήσουμε την κληρονομιά μας στις μελλοντικές γενιές να είναι ένας ωκεανός γεμάτος ζωή”.