Mε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να συζητά σήμερα την αλλαγή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την επένδυση στο Ελληνικό που είχε εκδοθεί επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισήμανση εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού, ότι μέλος της σύνθεσης του ΚΑΣ που συζητά το εν λόγω θέμα, ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Πανέτσος, διετέλεσε στο παρελθόν «ειδικός σύμβουλος» των ΤΑΙΠΕΔ-Ελληνικό ΑΕ, για λογαριασμό των οποίων εκπόνησε, από κοινού με τους Γ. Κίζη και Α. Κωτσιόπουλου, και την «Μελέτη Συσχετισμού των Υψηλών Κτιρίων με το “Αττικό Τοπίο”» (27.11.2017).
Όπως σημειώνει η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση στο ΥΠΠΟ, «η μελέτη αυτή συντάχτηκε ειδικά για να αντικρούσει τον όρο 12 της Υπουργικής Απόφασης, που εκδόθηκε μετά από απόφαση του ΚΑΣ, σχετικά με τα υπέρμετρα ύψη των ουρανοξυστών 200 μέτρων που θέλουν οι επενδυτές να φυτέψουν στο πρώην αεροδρόμιο, όρος που συνεχίζει να ενοχλεί πολύ την Lamda Development και αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου.
»Με βάση το παραπάνω και υπό κανονικές συνθήκες ο Γ. Πανέτσος θα έπρεπε να εξαιρεθεί από την σχετική συνεδρίαση ή και να ζητήσει ο ίδιος της αυτοεξαίρεσή του, για λόγους προφανούς ασυμβίβαστου. Βέβαια, η “κανονικότητα” είναι πια μια έννοια που έχει αποκτήσει ειδική πολιτική χροιά στην νεοδημοκρατική πραγματικότητα που ζούμε. Οπότε όλα τα σενάρια μένουν ανοιχτά!».
Για την ιστορία, στην ίδια ανακοίνωσε υπενθυμίζεται, ότι ο Γ, Πανέτσος «έγινε γνωστός στο πανελλήνιο όταν το 2018, με δημόσια τοποθέτηση του, είχε ζητήσει την επιβολή διδάκτρων για προπτυχιακούς φοιτητές. Συγκεκριμένα είχε προτείνει την ίδρυση ενός παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πατρών στην Αθήνα, στο οποίο θα φοιτούσαν Αθηναίοι σπουδαστές, πληρώνοντας δίδακτρα 1.800 ευρώ το έτος! Όπως ήταν αναμενόμενο, η πρόταση αυτή σήκωσε θύελλα διαμαρτυριών και έμεινε στη σφαίρα των φιλελεύθερων ονειρώξεων».