ΜέΡΑ 25: Πού βρίσκεται το Oruc Reis σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη

Τη θέση του ΜέΡΑ25 ότι η διμερής διαπραγμάτευση θα αποδειχθεί επιβλαβής τόσο για τον ελληνικό όσο και για τον τουρκικό λαό παρουσίασε στον πρωθυπουργό ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη σημερινή επικοινωνία τους με πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Βαρουφάκη για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις κινήσεις του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε στον πρωθυπουργό αντί για διμερή διάλογο, η Αθήνα να συγκαλέσει Διεθνή Διάσκεψη όλων των χωρών της Αν. Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, για την επίλυση των προβλημάτων. Ο κ. Μητσοτάκης, ενημερώνοντας τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 είπε ότι το Oruc Reis δεν έχει (και δεν φαίνεται να σκοπεύει να) προβεί σε έρευνες.

Απαντώντας σε ερώτημα του κ. Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός είπε -σύμφωνα με το ΜέΡΑ25- ότι το Oruc Reis βρίσκεται σε περιοχή εκτός της ΑΟΖ που συμφωνήθηκε πρόσφατα με την Αίγυπτο και στο απώτατο όριο της υφαλοκρηπίδας που θα κατοχύρωνε το Δικαστήριο της Χάγης στην Ελλάδα ακόμα κι αν αποδεχόταν εκατό τοις εκατό τα ελληνικά επιχειρήματα.

Από αυτή την άποψη, προστίθεται στην ανακοίνωση, «ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε αισιόδοξος ότι η ένταση των ημερών βαίνει προς εκτόνωση και δείχνει το δρόμο προς διαπραγματεύσεις». Επί πλέον, αναφέρθηκε στο αίτημα της κυβέρνησής του για άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ αλλά και στη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για συζήτηση τον Σεπτέμβρη «και του ζητήματος της Τουρκίας».

Με τη σειρά του, ο κ. Βαρουφάκης εξέθεσε στον πρωθυπουργό την εκτίμηση του ΜέΡΑ25 ότι «στόχος του Ερντογάν, που νιώθει ενισχυμένος τόσο από την συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας (που μειώνει την επήρεια ακόμα και μεγάλων νησιών) όσο και από την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου (καθώς αυτή αναφέρεται στο διεθνές δίκαιο επίλυσης διμερών διαφορών κι όχι στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας), είναι να σύρει την Αθήνα σε διμερή διαπραγμάτευση με επιδιαιτητές Ουάσιγκτον-Βερολίνο και ατζέντα Μέρκελ- Ερντογάν».

-Ad-