ΜέΡΑ25: Το 3% από τα έσοδα των FANGS στους ανθρώπους του Πολιτισμού

Το ΜέΡΑ25 δια του γραμματέα του Γιάνη Βαρουφάκη προτείνει το 3% των εσόδων από το Facebook, το Amazon, το Netflix, την Google και το Spotify (FANGS) να πηγαίνουν στους δημιουργούς, τους ανθρώπους που παράγουν πολιτισμό.

Την πρόταση διατύπωσε ο κ. Βαρουφάκης στην τηλεδιάσκεψη του Τομέα Πολιτισμού του ΜέΡΑ25 με τίτλο «Πολιτισμός SOS» και είχε ως στόχο να αναδειχθεί το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που βιώνουν οι καλλιτέχνες εν μέσω της κρίσης της covid-19 καθώς πώς και με ποιες πράξεις ή προϋποθέσεις θα ακουστούν και ικανοποιηθούν τα αιτήματα των επαγγελματιών του χώρου.

Στην παρέμβασή του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 μίλησε «για την αποψίλωση των κρατικών θεσμών και φορέων του πολιτισμού και την παραχώρηση όλου του έμψυχου και άψυχου δυναμικού του εγχώριου πολιτισμού σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες και συμφέροντα». Αναφέρθηκε και σε χρηματοδοτικά εργαλεία για το υπουργείο Πολιτισμού μέσω φόρου 3% στα FANGS (facebook, amazon, netflix, google, spotify). Εκτός του Γιάνη Βαρουφάκη, προτάσεις προς την ίδια κατεύθυνση κατέθεσαν και οι βουλευτές του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου, Μαρία Απατζίδη, Κρίτων Αρσένης, Κλέων Γρηγοριάδης και Φωτεινή Μπακαδήμα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «οι εξαιρετικοί προσκεκλημένοι, ομιλητές και ομιλήτριες εξειδίκευσαν, συγκεκριμενοποίησαν και ανέδειξαν ζητήματα όπως την αναγκαία εγγραφή και συμμετοχή στα σωματεία των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον πολιτισμό καθώς και την ανάγκη θέσπισης ενιαίων συλλογικών συμβάσεων». Καθολική ήταν και η κριτική που δέχθηκαν τα οικονομικά μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε το υπουργείο πολιτισμού αφού «αφορούν εντέλει μικρό ποσοστό δικαιούχων». Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μια πολυετής παθογένεια στον χώρο του πολιτισμού που έτσι και αλλιώς χρήζει ριζικής αναδιάρθρωσης.

Στην τηλεδιάσκεψη πήραν μέρος οι :

Κώστας Καραχάλιος (πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος),

Χάρης Παπαδόπουλος (πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών),

Δημήτρης Σφίγγος (αναπληρωτής γραμματέας Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος),

Σπύρος Μπιμπίλας (πρόεδρος Ταμείου Αλληλοβοήθειας Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών),

Ακτίνα Σταθάκη (καλλιτεχνική διευθύντρια του χώρου 1927 και μέλος της Ανεξάρτητης πρωτοβουλίας καλλιτεχνών CRII),

Στάθης Γκότσης (ιστορικός στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου ΥΠ.ΠΟ.Α. Αττικής, Στερεάς και Νήσων).

-Ad-