«Η Γερμανία έχει μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική που ακολουθεί αναφορικά με την Τουρκία, σε αντίθεση με την ΕΕ».
Για το νέο «μπλόκο» της Γερμανίας κατά την Σύνοδο Κορυφής, στις κυρώσεις κατά της Άγκυρας μίλησε ο καθηγητής κ. Συρίγος, εξηγώντας παράλληλα ότι η Γερμανία έχει μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική που ακολουθεί αναφορικά με την Τουρκία, σε αντίθεση με την ΕΕ.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, «το μήνυμα που πέρασε η Γερμανία προς την Τουρκία είναι “εγώ είμαι εδώ για εσένα”. Και αυτό ήθελε να περάσει».
Για την στάση της Γερμανίας που τη φέρνει σε «σύγκρουση» εντός της ΕΕ τόσο με την Ελλάδα και την Κύπρο όσο και με άλλες «φωνές» αρχηγών κρατών, σχετικά με το θέμα των κυρώσεων, ο κ. Συρίγος εξήγησε ότι το Βερολίνο, «θέλει να είναι ο διαμεσολαβητής της Τουρκίας προς τη Δύση. Βλέπει ότι υπάρχει ένα κενό αυτή τη στιγμή. Η Γαλλία και η Αμερική είναι απέναντι. Η Βρετανία ασχολείται με το Brexit. Η Γερμανία έχει βρει το “κενό” για να είναι ο προνομιακός συνομιλητής της Τουρκίας με τη Δύση».
Παράλληλα, ανέφερε ότι το πιο ισχυρό «πλήγμα» που θα μπορούσε να επιφέρει στην Τουρκία η ΕΕ, είναι το εμπάργκο όπλων, γι’ αυτό όπως εξήγησε υπάρχει η επιμονή της ελληνικής πλευράς για τις συγκεκριμένες κυρώσεις, όπως συμπλήρωσε «το θέμα είναι ηθικό για τις ευρωπαϊκές χώρες».
Ο καθηγητής έφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σχετικά παραδείγματα, θυμίζοντας ότι η Γαλλία το 2014 είχε ακυρώσει την πώληση δύο έτοιμων πλοίων στην Ρωσία, επιστρέφοντας μάλιστα και την προκαταβολή που είχε λάβει, λόγω των εξελίξεων στην Κριμαία. Επιπλέον, η Γερμανία το προηγούμενο έτος δεν πούλησε στην Τουρκία μηχανές για τα νέα τεθωρακισμένα altay. Ο Καναδάς, μόλις διαπίστωσε ότι οπλικά του συστήματα χρησιμοποιήθηκαν σε drones στην επίθεση κατά των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, διέκοψε την εξαγωγή τους.