Israeli soldiers gather in a staging area near the border with Gaza Strip, in southern Israel, Thursday, Oct. 19, 2023. (AP Photo/Tsafrir Abayov)

Μεσανατολικό: Το Ισραήλ θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις του Καΐρου έληξαν και προχωρά στις επιχειρήσεις στη Ράφα

«Η ισραηλινή αντιπροσωπεία επιστρέφει ήδη από το Κάιρο και το Ισραήλ θα προχωρήσει στις επιχειρήσεις του στη Ράφα και σε άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, όπως ήταν προγραμματισμένο», όπως ανακοινώθηκε από το Τελ Αβίβ, ενώ ένας ακόμη γύρος συνομιλιών έληξε χωρίς αποτέλεσμα.

«Το Ισραήλ παρουσίασε στους μεσολαβητές για την εκεχειρία στη Γάζα τις επιφυλάξεις του όσον αφορά την πρόταση της Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων και θεωρεί ότι αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο έχει λήξει, ανέφερε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το Αλ- καχίρα Νιους που πρόσκειται στις υπηρεσίες πληροφοριών της Αιγύπτου, oι προσπάθειες της Αιγύπτου και άλλων χωρών, όπως του Κατάρ και των ΗΠΑ, «συνεχίζονται ώστε να υπάρξει κάποια προσέγγιση στις απόψεις των δύο μερών» .

Λευκός Οίκος: Μπορούμε να βρούμε εναλλακτικές λύσεις μαζί για να κερδηθεί ο πόλεμος
Ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, αναχώρησε από το Κάιρο, αλλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν τελειώσει, τόνισε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν στηρίζουν χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, είναι το πάγιο πλεόν μήνυμα που επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου την ώρα που περιγράφεται ρήγμα μεταξύ Μπάιντεν – Νετανιάχου.

Ο Τζον Κίρμπι τόνισε πάντως ότι η ήττα της Χαμάς αποτελεί κοινό στόχο Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ αλλά «δεν θα επιταχυνθεί με την επιχείρηση της Ράφα». Επισημαίνεται επίσης ότι ο Λευκός Οίκος, προτείνει άλλους τρόπους εξάρθρωσης της Χαμάς, και ότι συνεχίζουν να μιλάνε με το Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα για αυτούς τους τρόπους
όπως αναφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, “μπορούμε να βρούμε εναλλακτικές λύσεις μαζί για να κερδηθεί ο πόλεμος

Η Ουάσινγκτον αναστέλει την παράδοση όπλων στο Ισραήλ, με μήνυμα αποτροπής της χερσαίας εισβολής στη Ράφα αλλά εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων.

Ο Τζο Μπάιντεν επικρίνεται ότι άγεται και φέρεται από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος των Δημοκρατικών, καθώς παραδέχτηκε ότι οι ιδιαίτερα ισχυρές βόμβες των 900 κιλών έχουν χρησιμοποιηθεί για να σκοτωθούν άμαχοι στη Γάζα και ανακοίνωσε ότι το επόμενο φορτίο δεν θα παραδοθεί στο Ισραήλ, όσο παραμένουν σε ισχύ τα σχέδια χερσαίας εισβολής στη Ράφα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον αμερικανό πρόεδρο ότι στηρίζει τους τρομοκράτες της Χαμάς και οδηγεί τον κόσμο στον Τρίτο παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ βετεράνοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές όπως ο Λίντσει Γκρείαμ, κάνουν λόγο για μεγάλο λάθος.

Ο Πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ τονίζει ότι μια τέτοια απόφαση θα δημιουργήσει πρόβλημα στη μάχη εναντίον της Χαμάς.

Ειρωνικό ήταν το σχόλιο του Ιταμάν Μπεν Γκβιρ, του ακροδεξιού εταίρου του Νετανιάχου στο Χ, που ανέφερε ότι «η Χαμάς αγαπά τον Μπάιντεν».