FILE - Palestinians walk through the destruction left by the Israeli air and ground offensive on the Gaza Strip near Shifa Hospital in Gaza City, Monday, April 1, 2024. (AP Photo/Mohammed Hajjar, File)

Μέση Ανατολή: Αντιδράσεις για τις ισραηλινές επιθέσεις σε κυανόκρανους – Συνεχίζεται το σφυροκόπημα σε Λίβανο και Γάζα

Στο κενό πέφτει κάθε φωνή για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή καθώς το Ισραήλ φέρεται αποφασισμένο να συνεχίσει τις επιθέσεις σε Γάζα και Λίβανο μέχρι την εξάλειψη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Ούτε η μεγάλη εβραϊκή αργία του Γιομ Κιπούρ ήταν αρκετή για να σταματήσει τις επιθέσεις.

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για τις αλλεπάλληλες ισραηλινές επιθέσεις κατά της ειρηνευρικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.

Διεθνή κατακραυγή πυροδοτούν τα δύο περιστατικά με ισραηλινά πυρά κατά της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο, τις τελευταίες 48 ώρες. Η ίδια η UNIFIL κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για εσκεμμένες επιθέσεις εναντίον των μελών της.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι άνοιξε πυρ κοντά στο φυλάκιο όπου τραυματίστηκαν δύο κυανόκρανοι από τη Σρι Λάνκα, και πως διεξάγει έρευνες για το συμβάν.

Εκτός από τον από τον Πρόεδρο Μπάιντεν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες από την Κύπρο όπου διεξήχθη η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος Κορυφής καταδίκασαν τις ισραηλινές επιθέσεις. Ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Ισπανός πρωθυπουργός μάλιστα ζήτησαν να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος.

Σε ερώτηση της απεσταλμένης του ERTNews στη Βηρυτό Αλεξίας Καλαϊτζή ο εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ στην πρώτη συνέντευξη τύπου μετά τη δολοφονία Νασράλα δηλώνει ανοικτός σε διαπραγματεύσεις για εκεχειρία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι προτεραιότητα παραμένει η στρατιωτική ήττα του Ισραήλ.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης και στήριξης του λαού, της κυβέρνησης του Λιβάνου και της Χεζμπολάχ, ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου μετέβη στη Βηρυτό. Μετά τη συνάντησή του με την ηγεσία της χώρας επισκέφθηκε τη συνοικία Μπάστα, όπου 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Την ίδια ώρα, η φιλοϊρανική οργάνωση εξαπέλυσε νέο μπαράζ ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ, ενώ οι σειρήνες ήχησαν και στην πόλη Χερτσιλιγιά βορείως του Τελ Αβίβ, όπου προκλήθηκαν ζημιές σε οίκο ευγηρίας ύστερα από επίθεση με drone, που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο.

Για πρώτη φορά από το 1973, το Ισραήλ τιμά το Γιομ Κιπούρ, την πιο ιερή μέρα στο εβραϊκό ημερολόγιο, εν μέσω πολέμου σε δύο μέτωπα. Την ώρα που οι Ισραηλινοί στρατιώτες συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Λίβανο μαίνεται και το ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα.

Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα του θύλακα. Οι ισραηλινές δυνάμεις πολιορκούν την τελευταία εβδομάδα την περιοχή με στόχο να σταματήσουν, όπως υποστηρίζουν, την ανασύνταξη της Χαμάς. Για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες κάνουν λόγο παλαιστινιακές πηγές.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία
12 Οκτωβρίου, 2024
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κρείττον του λαλείν το σιγάν, κ. Μαρινάκη
12 Οκτωβρίου, 2024
Μέση Ανατολή: Αντιδράσεις για τις ισραηλινές επιθέσεις σε κυανόκρανους – Συνεχίζεται το σφυροκόπημα σε Λίβανο και Γάζα
12 Οκτωβρίου, 2024
Χαλκιδική: Έρχονται νέες διώξεις για τον θάνατο του 19χρονου στο λούνα παρκ
12 Οκτωβρίου, 2024
Τέμπη: Καταγγελίες συγγενών για στοχευμένες καθυστερήσεις στις έρευνες
12 Οκτωβρίου, 2024
Ασπρόπυργος: Θρήνος στο Πυροσβεστικό Σώμα για τον θάνατο του υπαρχιπυροσβέστη – Προανάκριση & ΕΔΕ για το δυστύχημα
12 Οκτωβρίου, 2024
Μενίδι: Πλήθος εκρηκτικών μηχανισμών, πυρομαχικών, πολεμικό υλικό και όπλο σε σπίτι
12 Οκτωβρίου, 2024
Ν. Ανδρουλάκης: Αύριο ανανεώνουμε τη σχέση εμπιστοσύνης μας
12 Οκτωβρίου, 2024
ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση αποκλεισμού του Στ. Κασσελάκη κατέθεσε ο Μουζάλας
12 Οκτωβρίου, 2024
Τυφώνας Μίλτον: Άθικτο έμεινε το σπίτι που έδεσαν με ιμάντες – «Ούτε ένα κεραμίδι δεν έχει φύγει», λέει η κόρη του ιδιοκτήτη
12 Οκτωβρίου, 2024