This photo taken from a position in northern Israel shows a Hezbollah UAV intercepted by Israeli air forces over north Israel on August 25, 2024. The Israeli military announced early August 25, 2024 that it was conducting pre-emptive strikes in Lebanon after detecting preparations for "large-scale" attacks by the Iran-backed militant group Hezbollah. Hezbollah said it had launched more than 320 rockets at Israel overnight, targeting a string of military positions, even as Israel's military said it was carrying out pre-emptive strikes against the group. (Photo by Jalaa MAREY / AFP)

Μέση Ανατολή: «Φλέγεται» το βόρειο μέτωπο – Προειδοποίηση Νετανιάχου σε Χαμενεΐ και Νασράλα

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά τα αντίποινα της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ, για τη δολοφονία ηγετικού της στελέχους, πριν από μερικές εβδομάδες στη Βηρυτό. Εκτοξεύθηκαν πάνω από 300 ρουκέτες και drones εναντίον στρατηγικών στόχων του Ισραήλ, την ώρα που η ισραηλινή αεροπορία εξαπέλυε μπαράζ επιθέσεων εναντίον θέσεων της οργάνωσης στον Λίβανο. Το Ισραήλ έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι πολίτες καλούνται να βρίσκονται κοντά σε καταφύγια, ενώ ο Νετανιάχου στέλνει το μήνυμα: «Όποιος μας βλάπτει, τον βλάπτουμε».

Φλέγεται το βόρειο μέτωπο στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου. Mπαράζ ρουκετών και drone εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ σε αντίποινα για τη δολοφονία του ανώτερου στρατιωτικού ηγέτη της, Φουάντ Σουκρ, στη Βηρυτό τον περασμένο μήνα.

Ο ισραηλινός στρατός είχε εξαπολύσει νωρίτερα προληπτικά πλήγματα, όπως ανακοίνωσε, από αέρος στον νότιο Λίβανο, έχοντας εντοπίσει τις προετοιμασίες της φιλο-ιρανικής οργάνωσης για επίθεση. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας.

“Πριν από τρεις εβδομάδες εξουδετερώσαμε τον στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ και σήμερα αποτρέψαμε τη σχεδιασμένη επίθεσή τους. Ο Νασράλα στη Βηρυτό και ο Χαμενεΐ στην Τεχεράνη θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό είναι ένα ακόμη βήμα για την αλλαγή της κατάστασης στον βορρά και για την επιστροφή των πολιτών μας με ασφάλεια στα σπίτια τους. Επαναλαμβάνω, αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας” τόνισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Αντιαεροπορικές σειρήνες άρχισαν να ηχούν στο βόρειο Ισραήλ, καθώς εκρήξεις ακούγονταν σε πολλές περιοχές, ενώ η ισραηλινή αεράμυνα αναχαίτιζε ρουκέτες που προέρχονταν από τον νότιο Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι απέτρεψε μεγάλης κλίμακας επίθεση της Χεζμπλάχ στο βόρειο και κεντρικό Ισραήλ με περισσότερα από 100 αεροσκάφη να καταστρέφουν χιλιάδες εκτοξευτήρες της σιιτικής φιλοιρανικής οργάνωσης.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζήτησε από τους κατοίκους να μείνουν κοντά σε καταφύγια. Για πάνω από μία ώρα διακόπηκε η λειτουργία του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ.

Ένας στρατιώτης του ναυτικού του Ισραήλ σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια μάχης στο βόρειο Ισραήλ, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις συνθήκες του θανάτου του στρατιώτη, αλλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι συνέβη σε πλοίο του πολεμικού ναυτικού.

Για ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ευρείας κλίμακας επίθεσης της κατά του Ισραήλ έκανε λόγο η Χεζμπολάχ, τονίζοντας ότι πέτυχε τους στόχους της. Ωστόσο, δύο διπλωμάτες είπαν στο Reuters ότι το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ αντάλλαξαν μηνύματα μέσω διαμεσολαβητών την Κυριακή για αποτροπή της περαιτέρω κλιμάκωσης μετά τα νέα επεισόδια.

Το κύριο μήνυμα ήταν ότι και οι δύο πλευρές θεωρούσαν ότι η έντονη ανταλλαγή βομβαρδισμών της Κυριακής είχε «τελειώσει» και ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν ήθελε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας, δήλωσε ένας διπλωμάτης.

Το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, που πολεμά εναντίον του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, χαιρέτισε την ευρεία επίθεση του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ εναντίον ισραηλινών θέσεων, εκτιμώντας ότι πρόκειται για «μια ισχυρή απάντηση» και «ένα χαστούκι» για την ισραηλινή κυβέρνηση. «Υπογραμμίζουμε ότι αυτή η ισχυρή και στοχευμένη απάντηση, σε μεγάλο βάθος στην επικράτεια της σιωνιστικής οντότητας, είναι ένα χαστούκι για την ισραηλινή κυβέρνηση», επεσήμανε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

Έκκληση για αποκλιμάκωση απηύθυναν ΟΗΕ και Λίβανος, ενώ η Αίγυπτος προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ανοίξει νέο μέτωπο πολέμου. Σε επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Όστιν επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ουάσινγκτον για συνεχή στήριξη της άμυνας του Ισραήλ.

Ισραηλινός στρατός και Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά τους τελευταίους μήνες, εντείνοντας τους φόβους για γενίκευση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Η κλιμάκωση των τελευταίων ωρών σημειώνεται ενώ αναμένεται να επαναληφθούν στο Κάιρο οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα.

Οι διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ

Απολύτως προετοιμασμένοι ήταν στην Ουάσιγκτον για την αναμενόμενη κλιμάκωση του πολέμου. Προετοιμάζονταν εντατικά από τις αρχές Αυγούστου για αυτό το σενάριο -σε στενή συνεργασία με το Ισραήλ -έχοντας δημιουργήσει μια ισχυρή αποτρεπτική ασπίδα στην περιοχή.

Η στρατιωτική ενίσχυση όμως των τελευταίων εβδομάδων έρχεται παράλληλα με τις διπλωματικές προσπάθειες για αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης και ίσως λήξης του πολέμου, οι οποίες προσπάθειες δεν έχουν σταματήσει λεπτό. Στο Καιρό συνεχίζονται, με πολύ μεγάλη αμερικανική πίεση προς τα εμπλεκόμενα μέρη, οι συνομιλίες για τερματισμό του πολέμου, την περιοχή βρίσκεται από εχθές και ο αρχηγός του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ Λευκός Οίκος, Πεντάγωνο και Στέιτ Ντιπαρτμεντ βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το Ισραήλ και αξιολογούν διαρκώς τα νέα δεδομένα.

Αργότερα σήμερα ο Πρόεδρος Μπαιντεν θα λάβει αναλυτική ενημέρωση αλλά και τις εκτιμήσεις του συμβουλων του σε θέματα εθνικής ασφάλειας για το που πάμε από εδώ και πέρα.