In this image made from a video, people inspect the rubble at a school after being hit by an Israeli airstrike in Gaza City Saturday, Aug. 10, 2024. (AP Photo)

Μέση Ανατολή: Κρίσιμα τα έπομενα 24ωρα μετά και την πολύνεκρη επίθεση σε σχολείο – Για επικίνδυνη κλιμάκωση μιλά η Χαμάς

Έντονη είναι η ανησυχία για το τι θα φέρουν τα επόμενα 24ωρα στη Μέση Ανατολή καθώς στη Λωρίδα της Γάζας, δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν, ύστερα από ισραηλινή επιδρομή.

Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος του ΕΡΤNews, Ρένα Δημητρίου, το χτύπημα έγινε τις τελευταίες ώρες στην πόλη της Γάζας ενώ συγκεχυμένες είναι μέχρι αυτή την ώρα οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών ο οποίος κυμαίνεται από 60 έως 90. Η επίθεση έγινε την ώρα της πρωινής προσευχής.

Γίνεται λόγος για επίθεση με τρεις πυραύλους από την πλευρά του Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως προχώρησε σε «πλήγμα ακριβείας» εναντίον «τρομοκρατών» οι οποίοι «επιχειρούσαν», κατ’ αυτόν, σε «κέντρο διοίκησης και ελέγχου» εγκατεστημένο μέσα στο σχολείο ατ Τάμπιν, πλάι στο τέμενος Νταράζ Τούφα. Διαβεβαίωσε πως πριν προχωρήσει στον βομβαρδισμό έλαβε «μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος να πάθουν κακό άμαχοι», συμπεριλαμβανομένων «της χρήσης πυρομαχικών ακριβείας, της επιτήρησης από αέρος και της συλλογής πληροφοριών».

Η Χαμάς καταδίκασε την επίθεση, χαρακτηρίζοντας την τρομακτικό έγκλημα και επικίνδυνη κλιμάκωση ταυτόχρονα. Η Φατάχ από την πλευρά της του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, έκανε λόγο για ειδεχθή σφαγή. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της, πρόκειται για το ανώτατο σημείο τρομοκρατίας και εγκληματικότητας από την πλευρά του Ισραήλ. H Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι «οι εσκεμμένες επιθέσεις του Ισραήλ» κατά αμάχων Παλαιστινίων δείχνουν ότι το Ισραήλ στερείται της πολιτικής βούλησης για να τερματίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ, παρότι η κυβέρνησή του ανακοίνωσε πως συμφώνησε να ξαναρχίσουν την ερχόμενη εβδομάδα διαπραγματεύσεις ενόψει της σύναψης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, εξαπέλυσε χθες νέα επιχείρηση στη Χαν Γιούνις, με φόντο την πίεση των κρατών που μεσολαβούν, που επιδιώκουν να αποτραπεί ανάφλεξη στην Εγγύς Ανατολή.

Προχθές το Ιράν, που υποστηρίζει τη Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις στην περιοχή, κατηγόρησε το Ισραήλ πως επιδιώκει την «εξάπλωση» του πολέμου που ξέσπασε τον Οκτώβριο.

Έπειτα από δέκα μήνες πολέμου, οι μάχες στον παλαιστινιακό θύλακο ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς συνεχίζονται, ιδίως σε ζώνες που το Ισραήλ διαβεβαίωνε πως είχε ελέγξει.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε χθες πως ενεπλάκη σε μάχες, τόσο «χερσαίες» όσο και «στο υπέδαφος» στη Χαν Γιούνις, μεγάλη πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας που έχει μετατραπεί κατά μεγάλο μέρος της σε συντρίμμια. Έκανε λόγο για «πάνω από 30» αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον «στόχων», θέσεων ή εγκαταστάσεων της Χαμάς.

Προχθές, διέταξε την εσπευσμένη απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού από ανατολικές συνοικίες της πόλης. Ριγμένοι στους δρόμους για την πολλοστή φορά, χιλιάδες άνθρωποι έφευγαν, με τα πόδια, με αυτοκίνητα και κάρα, στριμωγμένοι πάνω σε καρότσες με στρώματα και αποσκευές…

«Έχουμε εκτοπιστεί 15 φορές, αρκετά», είπε ένας από αυτούς, ο Μοχάμεντ Αμπντίν. Άλλος, ο Άχμεντ αλ Νατζάρ, δεν έκρυβε την οργή του: «Αρκετά με την ταπείνωση. Να σταματήσει αυτή η φάρσα».