Μέση Ανατολή: Όλες οι εξελίξεις μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισράλ

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Το Ιράν εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της νύχτας περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, το 99% των οποίων καταρρίφθηκαν, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, προσθέτοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν πλήρως λειτουργικές και συζητούν επιλογές για τη συνέχεια.

Είναι η πρώτη φορά που το Ιράν επιτίθεται απευθείας στο Ισραήλ. Μέχρι σήμερα η Τεχεράνη στήριζε τη φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία κάθε τόσο εκτόξευε πυραύλους εναντίον ισραηλινών στόχων, χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο τον Λίβανο.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τους πανηγυρισμούς στο ιρανικό κοινοβούλιο για την επίθεση στο Ισραήλ.

Σε ανάλυσή του ο Guardian επισημαίνει ότι τα μελλοντικά βήματα του Ισραήλ θα κριθούν από τρεις ανθρώπους που βρίσκονται στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει για να αποφασίσει αν θα απαντήσει στην επίθεση, υπό την προειδοποίηση της Τεχεράνης ότι σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, θα χτυπήσει εκ νέου με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

«Τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα» σχολιάζει στο «BBC» ο Frank Gardner, ειδικός ανταποκριτής για θέματα ασφάλειας του βρετανικού δικτύου, μετά την επίθεση με drones και πυραύλους από το Ιράν στο Ισραήλ.

Όπως γράφει ο ίδιος, η επόμενη ημέρα θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη με το Ισραήλ να υπόσχεται «σημαντική απάντηση» στην ολονύκτια πυραυλική επίθεση του Ιράν.

Την καταδίκη του Ιράν και την στήριξη στο Ισραήλ ζητούν γερμανοί πολιτικοί

Την κατηγορηματική καταδίκη του Ιράν και την στήριξη του Βερολίνου προς το Ισραήλ ζητούν γερμανοί πολιτικοί, ενώ η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ υπόσχεται επιπλέον προστασία σε εβραϊκά ιδρύματα στην Γερμανία. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς άλλαξε το πρόγραμμα της επίσκεψής του στην Κίνα προκειμένου να συμμετάσχει διαδικτυακώς σε έκτακτη σύσκεψη με υπουργούς και στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας στο Βερολίνο και ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ισραηλινό ομόλογό του Ισαάκ Χέρτσογκ.

Ο καγκελάριος, ο οποίος βρίσκεται από το πρωί στην Κίνα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, επρόκειτο να συμμετάσχει σε κρουαζιέρα, ωστόσο μετά τη δήλωσή του στα ΜΜΕ, όπου καταδίκασε εκ νέου την επίθεση του Ιράν ως «απαράδεκτη, ακατανόητη και μη ανεκτή» και προειδοποίησε «όλους, αλλά κυρίως το Ιράν» να μην συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο, μετέβη στο ξενοδοχείο του προκειμένου να επικοινωνήσει με άλλους ηγέτες, αλλά και με την υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, την υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ και τον υπουργό ‘Αμυνας Μπόρις Πιστόριους. Ο κ. Σολτς θα λάβει μέρος σε τηλεδιάσκεψη των αρχηγών των κρατών της Ομάδας των Επτά (G7), ενώ προγραμματίζεται και επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Από το γραφείο του Ομοσπονδιακού Προέδρου ανακοινώθηκε επίσης ότι ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ είχε ήδη τηλεφωνική συνομιλία με τον ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ. «Για ώρες χθες το βράδυ, ο λαός του Ισραήλ έπρεπε να βρει καταφύγιο από τα εκατοντάδες ιρανικά drones και πυραύλους. Καταδικάζουμε αυτή την επίθεση με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο», αναφέρεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι ο κ. Σταϊνμάιερ «καθησυχάστηκε από την ισχυρή ισραηλινή αεράμυνα και εξέφρασε ταυτόχρονα την ελπίδα να αποτραπεί μια ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση».

Ισραήλ: Θα απαντήσουμε στο Ιράν την κατάλληλη στιγμή με τον κατάλληλο τρόπο

Το Ισραήλ θα απαιτήσει ένα τίμημα από το Ιράν ως απάντηση στη μαζική επίθεση με πυραύλους και drones όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, δήλωσε σήμερα ο κεντρώος υπουργός Πολέμου Μπένι Γκαντζ.

«Θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα απαιτήσουμε το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που είναι κατάλληλοι για εμάς», δήλωσε ο Γκαντζ σε ανακοίνωση, ενόψει της σύγκλησης του ισραηλινού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου για να συζητηθεί η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν.

Η Τεχεράνη λέει ότι ενημέρωσε τους γείτονές της για τα αντίποινα στο Ισραήλ 72 ώρες νωρίτερα

Το Ιράν ενημέρωσε τους γείτονές του για τα αντίποινα του στο Ισραήλ 72 ώρες νωρίτερα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

«Σχεδόν 72 ώρες πριν από τις επιχειρήσεις μας, ενημερώσαμε τους φίλους και τους γείτονές μας στην περιοχή ότι η απάντηση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ ήταν βέβαιη, νόμιμη και αμετάκλητη», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου.

Το Λονδίνο επιβεβαιώνει ότι κατέρριψε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Ο Ρίσι Σούνακ επιβεβαίωσε σήμερα ότι αεροσκάφη της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας κατέρριψαν «αρκετά» ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της επίθεσης που εξαπέλυσε η Τεχεράνη εναντίον του Ισραήλ τη χθεσινή νύχτα και ζήτησε «να επικρατήσει ηρεμία» για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι πιλότοι μας κατέρριψαν όντως αρκετά ιρανικά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη», δήλωσε ο Σούνακ. «Εάν αυτή η επίθεση ήταν επιτυχής, οι συνέπειες για την περιφερειακή σταθερότητα θα ήταν δύσκολο να παρακαμφθούν. Υποστηρίζουμε την ασφάλεια του Ισραήλ και της ευρύτερης περιοχής, η οποία είναι φυσικά σημαντική για την ασφάλειά μας και εδώ στο εσωτερικό. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι για να επικρατήσει νηφαλιότητα» τόνισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να συμμετάσχει αργότερα σήμερα στη συνάντηση των ηγετών των χωρών της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, της οποίας η Βρετανία είναι μέλος. «Είναι σημαντικό να συντονιστούμε με τους συμμάχους και θα συζητήσουμε τα επόμενα βήματα εκείνη τη στιγμή», δήλωσε.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών της ΕΕ μετά τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ την Τρίτη

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ συγκαλεί την ερχόμενη Τρίτη 16 Απριλίου, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Μετά τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, συγκάλεσα έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, την Τρίτη. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση και την ασφάλεια της περιοχής», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ με ανάρτησή του στο Χ.

«Η σύγκρουση με το Ιράν δεν έχει τελειώσει ακόμη»

«Η σύγκρουση με το Ιράν δεν έχει τελειώσει ακόμη», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, μετά την επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ που έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου προς την Κυριακή.

«Το κράτος του Ισραήλ δέχτηκε επίθεση με εκατοντάδες πυραύλους και drones και οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις απέτρεψαν αυτήν την επίθεση με εντυπωσιακό τρόπο», είπε ο Γκάλαντ, καλώντας τους Ισραηλινούς να παραμείνουν «σε εγρήγορση και να ακολουθούν με προσοχή τις οδηγίες που δημοσιεύονται». Ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι το Ισραήλ «πρέπει να είναι προετοιμασμένο για κάθε σενάριο».

«Μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους εταίρους, καταφέραμε να υπερασπιστούμε το έδαφος του κράτους του Ισραήλ», συνέχισε ο Γκάλαντ. «Προκλήθηκαν πολύ μικρές ζημιές – αυτό είναι το αποτέλεσμα των εντυπωσιακών επιχειρήσεων του IDF».