Μέση Ανατολή: Ώρα αντιποίνων από το Ισραήλ εναντίον του Ιράν – «Όλες οι επιλογές στο τραπέζι ακόμα και πυρηνικές εγκαταστάσεις»

Πλησιάζει η ώρα των αντιποίνων από το Ισραήλ για την επίθεση με 200 πυραύλους που δέχθηκε χθες (01/10/24) από το Ιράν. Η αγωνία κορυφώνεται καθώς όπως αναφέρουν από το Τελ Αβίβ όλοι και όλα αποτελούν στόχους στο Ιράν, ακόμα και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με το Axios το οποίο επικαλείται ισραηλινούς αξιωματούχους σύντομα θα ξεκινήσουν «σημαντικά αντίποινα» από το Ισραήλ εναντίον του Ιράν για την μεγάλης κλίμακας επίθεση βαλλιστικών πυραύλων της Τρίτης, με στόχους που πιθανότατα θα περιλαμβάνουν την ιρανική πετρελαϊκή βιομηχανία, τα συστήματα αεράμυνας και άλλες στρατηγικές τοποθεσίες σε όλο το Ιράν.

Στο στόχαστρο των Ισραηλινών και δολοφονικά χτυπήματα εναντίον βασικών ιρανικών προσωπικοτήτων ακόμα και του ηγέτη της χώρας Αλί Χαμενεΐ. Μάλιστα οι ίδιοι προειδοποιούν ότι εάν το Ιράν αποφασίσει να απαντήσει στο χτύπημα αντιποίνων του Ισραήλ, τότε όλες οι επιλογές θα είναι στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

«Το Ιράν διέπραξε μεγάλο λάθος απόψε» και «θα πληρώσει το τίμημα», είπε χθες βράδυ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Τηρούμε αυτό που είπαμε: αν κάποιος μας επιτεθεί, του επιτιθέμεθα».

«Τίμια υπόσχεση 2»
Για πρώτη φορά, το Ιράν χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους στην χθεσινή επιχείρηση, η οποία βαφτίστηκε «Τίμια υπόσχεση 2», σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ. Από την άλλη, κατά τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome (Σιδηρούς Θόλος).

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ εκτόξευσαν δέκα πυραύλους για να αναχαιτίσουν τους ιρανικούς. Συνέδραμαν επίσης, σύμφωνα με ανακοινώσεις των κυβερνήσεών τους, οι ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Μηδαμινές απώλειες
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά υπήρξαν δυο ελαφρά τραυματίες στο Ισραήλ ενώ ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από συντρίμμια πυραύλου που κατέπεσαν στην Ιεριχώ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μια εικόνα που κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του κόσμου.

Σειρήνες ήχησαν σε πρακτικά ολόκληρο το Ισραήλ. Ο εναέριος χώρος έκλεισε.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν εκρήξεις στους αιθέρες και άκουσαν δεκάδες εκπυρσοκροτήσεις. Εκατοντάδες άνθρωποι, που βρίσκονταν σε σταθμό λεωφορείων στη δυτική Ιερουσαλήμ, κατέφυγαν σε υπόγειο χώρο στάθμευσης. Κάποιοι προσεύχονταν, άλλοι είχαν καρφωμένα τα μάτια στα κινητά τους. Περίπου μια ώρα μετά την επίθεση, ο στρατός ανέφερε πως οι κάτοικοι μπορούσαν πλέον να βγουν από τα καταφύγια.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Θάνατος 19χρονου σε λούνα παρκ της Χαλκιδικής: «Με φυγάδευσαν» ισχυρίστηκε ο χειριστικής του παιχνιδιού
2 Οκτωβρίου, 2024
Μέση Ανατολή: Η ανάφλεξη απειλή για το πετρέλαιο – Φόβοι για παγκόσμια αστάθεια
2 Οκτωβρίου, 2024
Μαρία Καρυστιανού – Ευρωκοινοβούλιο: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να σας χειραγωγήσει»
2 Οκτωβρίου, 2024
Αυτός είναι ο Έλληνας που σκοτώθηκε στο Τελ Αβίβ – Θρήνος για τον 25χρονο Ιωνά
2 Οκτωβρίου, 2024
Αποκαρδιωτική η εικόνα της καταστροφής στην Κορινθία – Χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών έγιναν στάχτη – Χωρίς νερό περιοχές (βίντεο)
2 Οκτωβρίου, 2024
ΥΠΕΞ: Ένας Έλληνας μεταξύ των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στην περιοχή Γιάφα του Τελ Αβίβ
2 Οκτωβρίου, 2024
«Πήραμε ειδοποίηση πριν την επίθεση του Ιράν να μπούμε στα καταφύγια» – Κάτοικος του Τελ Αβίβ περιγράφει τι συνέβη
2 Οκτωβρίου, 2024
Κοζάνη: Εξιχνιάσθηκαν δύο υποθέσεις απάτης
2 Οκτωβρίου, 2024
Εθνική Τράπεζα: Η «αθόρυβη» μεταμόρφωση του ελληνικού τουρισμού
2 Οκτωβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Τον εκβίαζε με λεφτά για να του επιστρέψει προσωπικά του έγγραφα που είχαν κλαπεί
2 Οκτωβρίου, 2024