Μέση Ανατολή: Ξεκίνησε η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο

Δραματικές είναι οι στιγμές στη Μέση Ανατολή καθώς το Ισραήλ ξεκίνησε τις «περιορισμένης έκτασης» χερσαίες επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, σύμφωνα με το AFP.

Από το απόγευμα αμερικανικά ΜΜΕ επικαλούμενα αξιωματούχους ανέφεραν ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη χερσαία εισβολή στον Λίβανο, κάτι που επιβεβαίωσε το βράδυ της Δευτέρας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Μας έχουν ενημερώσει για μια σειρά επιχειρήσεων. Μέχρι στιγμής, μας έχουν πει ότι πρόκειται για περιορισμένης έκτασης επιχειρήσεις, οι οποίες εστιάζουν σε υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα, αλλά οι συζητήσεις για αυτό το θέμα συνεχίζονται», είπε σε δημοσιογράφους ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) χαρακτήρισαν σήμερα «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Όπως φαίνεται σε χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα, η περιοχή περιλαμβάνει τις κοινότητες Μετουλά, Μισγκάβ Αμ και Κφαρ Γκιλαντί, στο βόρειο Ισραήλ.

Η επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου φέρει την υπογραφή του επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης των IDF, Όρι Γκόρντιν. «Ο ισραηλινός στρατός διευκρινίζει ότι η είσοδος σε αυτήν την περιοχή απαγορεύεται αυστηρά», υπογραμμίζει ο υποστράτηγος Γκόρντιν.

Πρόκειται για εξέλιξη που ενισχύει τις αναφορές για επικείμενη χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων κατά της Χεζμπολάχ στο έδαφος του Λιβάνου.

Εγκαταλείπει τις θέσεις του ο στρατός του Λιβάνου

Λιβανέζικα στρατεύματα εθεάθησαν να αποσύρονται από αρκετές θέσεις τους στα νότια σύνορα της χώρας, αναφέρουν κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών και πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Λιβάνου στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Εκπρόσωπος του λιβανέζικου στρατού δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε διέψευσε τις αναφορές, υπογραμμίζει το Reuters.

Αντίθετος σε μια τέτοια κίνηση ο ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στον Λίβανο, τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.

«Δεν θέλουμε να δούμε κανενός είδους χερσαία εισβολή», δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για «αποκλιμάκωση», για εκεχειρία και εκφράζοντας ανησυχία για τις “ανθρωπιστικές συνέπειες” των πληγμάτων στον Λίβανο.

Οι περισσότεροι από 10.000 κυανόκρανοι της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL / Finul) δεν μπορούν πλέον να περιπολούν λόγω της έντασης των μαχών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ρωσία: 72χρονος Αμερικανός ομολόγησε ότι υπηρετούσε στην Ουκρανία ως μισθοφόρος
30 Σεπτεμβρίου, 2024
Τουλάχιστον 100 νεκροί στις ΗΠΑ από τον τυφώνα Ελίν
30 Σεπτεμβρίου, 2024
Κωστής Χατζηδάκης: Μέχρι το 2028 η Ελλάδα θα έχει ανέβει πάρα πολλά σκαλιά
30 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑΒ Βασιλόπουλος: Στρατηγική ανάπτυξης για την επόμενη μέρα
30 Σεπτεμβρίου, 2024
Επίσημα παίκτης του ΠΑΟΚ ο Γίρι Παβλένκα
30 Σεπτεμβρίου, 2024
Συντάξεις: Αυτές τις μέρες παίρνετε επίδομα αν έχετε τόση σύνταξη
Συντάξεις: Αυτές τις μέρες παίρνετε επίδομα αν έχετε τόση σύνταξη
30 Σεπτεμβρίου, 2024
Μέση Ανατολή: Ξεκίνησε η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο
30 Σεπτεμβρίου, 2024
Δραματικές στιγμές στη Μέση Ανατολή – Ο ισραηλινός στρατός κηρύσσει κλειστή στρατιωτική ζώνη στα σύνορα με τον Λίβανο
30 Σεπτεμβρίου, 2024
IDF: Καταστρέψαμε αποθήκη πυραύλων της Χεζμπολάx 1,5 χλμ από το αεροδρόμιο της Βηρυτού
30 Σεπτεμβρίου, 2024
ΟΗΕ: Τριμερής άτυπη συνάντηση στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο για το Κυπριακό
30 Σεπτεμβρίου, 2024