Μετά από τηλεφώνημα του Μπάιντεν ο Νετανιάχου ακύρωσε το σχέδιο για αντίποινα προς το Ιράν

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. 

Τα σχέδιά του για αντίποινα στο Ιράν μετά την επίθεση του περασμένου Σαββάτου ακύρωσε το Ισραήλ μετά από τηλεφώνημα του Τζο Μπάιντεν στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν ισραηλινά και αμερικανικά μέσα, η κυβέρνηση του Ισραήλ εξέτασε το ενδεχόμενο να διατάξει να εξαπολυθούν πλήγματα στο Ιράν, σε αντίποινα για την ιρανική επίθεση στην ισραηλινή επικράτεια το σαββατοκύριακο, πάντως τελικά δεν έθεσε σε εφαρμογή τα σχέδια που της παρουσιάστηκαν, μετέδωσαν το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη ισραηλινά και αμερικανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπεντζαμίν Νετανιάχου αποφάσισε να μην θέσει σε εφαρμογή προεγκεκριμένα σχέδια για τη διεξαγωγή πληγμάτων αντιποίνων σε περίπτωση επίθεσης αφού συζήτησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Πρυτάνευσαν «διπλωματικές» ευαισθησίες και «θα υπάρξει όντως ανταπόδοση, αλλά θα είναι διαφορετική από αυτή που προβλεπόταν αρχικά», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο δίκτυο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ισραηλινές πηγές είπαν στον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios ότι η ισραηλινή κυβέρνηση πολέμου εξέτασε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επίθεση αντιποίνων τη Δευτέρα, δυο βράδια μετά την ιρανική επίθεση, αλλά τελικά αποφάσισε να μη δώσει το πράσινο φως.

Το Ισραήλ έφτασε δυο φορές κοντά στην επίθεση

«Δεν ξέρουμε γιατί και πόσο κοντά είχε φθάσει (το Ισραήλ) σε επίθεση (στο Ιράν)», είπε στον Axios Αμερικανός αξιωματούχος. Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, το Ισραήλ ενημέρωσε τη Δευτέρα την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, που το καλεί να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, πως αποφάσισε να περιμένει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC News, η ισραηλινή κυβέρνηση εξέτασε δυο φορές το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πλήγματα αντιποίνων στο Ιράν τις τελευταίες ημέρες, αλλά τελικά δεν έδωσε τη διαταγή.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επανέλαβε ωστόσο χθες πως η χώρα του έχει δικαίωμα να «προστατευθεί», παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, που επιδιώκει να αποτρέψει ισραηλινή ανταπόδοση στο ιρανικό έδαφος, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάφλεξη τη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, λένε πως δεν θέλουν «πόλεμο με το Ιράν» κι έκαναν σαφές πως δεν θα συμμετείχαν σε οποιαδήποτε ισραηλινή ανταπόδοση, πάντως προχθές Τρίτη ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Κυρώσεις σε Ιράν από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε χθες Τετάρτη (17.04.2024) να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων με στόχο εταιρείες και οντότητες που παράγουν drones και πυραύλους στο Ιράν για «να στείλει σαφές μήνυμα» μετά την επίθεση εναντίον του ισραηλινού εδάφους, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, το Ιράν εξαπέλυσε πάνω από 350 drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, σχεδόν το σύνολο των οποίων καταστράφηκε προτού φθάσει στην ισραηλινή επικράτεια. Επρόκειτο για την πρώτη απευθείας επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ στην ιστορία.

Η Τεχεράνη υποστήριξε πως ενήργησε σε νόμιμη άμυνα, μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, για τον οποίο κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Επίθεση με μαχαίρι στο μνημείο Ολοκαυτώματος του Βερολίνου – Ένας σοβαρά τραυματίας
21 Φεβρουαρίου, 2025
Γερμανικές εκλογές: Προβάδισμα για Μερτς, δεύτερη δύναμη το AfD – Τρίτος ο Σολτς σύμφωνα με δημοσκόπηση
21 Φεβρουαρίου, 2025
Συνελήφθη άντρας κοντά στον ΟΣΕ Οινοφύτων – Επιδείκνυε τα γεννητικά του όργανα σε γυναίκες
21 Φεβρουαρίου, 2025
Κακοκαιρία Coral: Μέχρι πότε θα κρατήσει ο ισχυρός παγετός – Το Σάββατο η πιο κρύα ημέρα του φετινού χειμώνα
21 Φεβρουαρίου, 2025
Βραζιλία: Δώδεκα φοιτητές σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα στην πολιτεία του Σάο Πάολο
21 Φεβρουαρίου, 2025
Ασφυκτική πίεση Τραμπ σε Ζελένσκι – «Θα υπογράψει σύντομα τη συμφωνία για τα ορυκτά», λέει ο Λευκός Οίκος
21 Φεβρουαρίου, 2025
Βασίλης Καλογήρου: «Δεν αιτηθήκαμε την εξαίρεση της κυρίας Λεονταρή, την εμπιστευόμαστε» λένε οι γονείς
21 Φεβρουαρίου, 2025
Τροχαίο ατύχημα στην Καλλιθέα – Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με δίκυκλο
21 Φεβρουαρίου, 2025
Κακοκαιρία Coral: Ψύχος διαρκείας μέχρι τη Δευτέρα – Πού θα χιονίσει το Σαββατοκύριακο
21 Φεβρουαρίου, 2025
Ζάκυνθος: Το τελευταίο «αντίο» στην άτυχη συμβολαιογράφο που δολοφονήθηκε στο σπίτι της
21 Φεβρουαρίου, 2025