Μετακίνηση από νομό σε νομό: Προς ανατροπή με το Πάσχα στο χωριό

Η προσεχτική και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με ενεργοποίηση της ατομικής ευθύνης αποτελεί τη βασική στρατηγική της κυβέρνησης, καθώς αναγνωρίζεται η κόπωση των πολιτών, που οδηγεί σε μη τήρηση των μέτρων.

Το πώς θα προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο για την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών μέχρι το Πάσχα θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών.

Τα σημεία «κλειδιά» που λαμβάνονται υπόψιν είναι η διασπορά σε όλη την επικράτεια η οποία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης μεν αλλά κρατούνται σε υψηλά επίπεδα, η ασφυκτική πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τόσο με τις εισαγωγές απλών περιστατικών COVID όσο και με τους διασωληνωμένους οι οποίοι μόλις χθες έσπασαν νέο αρνητικό ρεκόρ από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Από την άλλη πλευρά σημαντικό ρόλο στην απόφαση θα παίξει και η κόπωση των πολιτών, οι οποίο βρίσκονται σε ένα συνεχόμενο εγκλεισμό για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και με την ίδια την κυβέρνηση να κάνει λόγο για σταδιακό άνοιγμα μέσω των «βαλβίδων εκτόνωσης».

Απόφαση-ανατροπή προ των πυλών

Αν και όλα έδειχναν ότι φέτος θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό, η απόφαση που θα ανατρέψει τα πάντα είναι στο τραπέζι.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μαξίμου για το θέμα του Πάσχα. Αρχίζουν να επικρατούν δεύτερες σκέψεις, παρά την πρόθεση να ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Όπως φαίνεται η παραμονή των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα, η πίεση στο σύστημα υγείας και η ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία αμέσως μετά το Πάσχα προκάλεσαν δισταγμούς.

Επομένως, είναι πολύ πιθανό το «Πάσχα στο χωριό» να μην το δούμε για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Ράπτη για διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα: Υπομονή, το ΕΣΥ πιέζεται πολύ

Δεν έχει συζητήσει ακόμα η επιτροπή των ειδικών το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό σε άτομα που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου ή σε άτομα που έχουν αρνητικό αποτέλεσμα σε σελφ τεστ, τόνισε στον ΣΚΑΪ η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη. Όπως εξήγησε πρέπει να κάνουμε λίγο ακόμα υπομονή, καθώς το ΕΣΥ πιέζεται πολύ.

Η κ. Ράπτη τόνισε πως οι εμβολιασμοί στη χώρα μας συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς, και ήδη γίνονται πάνω από 55 χιλιάδες εμβολιασμοί ημερησίως.

Σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να προστεθεί άλλο εάν εμβόλιο στη φαρέτρα, ωστόσο διευκρίνισε πως η χώρα μας θα περιμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Η υφυπουργός τόνισε ότι τα σελφ τεστ σε μαθητές και εργαζόμενους στα σχολεία είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέτρο. Σημείωσε πως έχουν ήδη μοιραστεί 970.000 σελφ τεστ σε μαθητές και εργαζόμενους στα σχολεία, και ότι η πιθανότητα να βγει ψευδώς αρνητικό ένα τεστ, είναι μια στα χίλια.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δεύτερα θα είναι υποχρεωτικά τα σελφ τεστ στους εργαζόμενους  στο λιανεμπόριο, τα  σουπερ μάρκετ, τα καταστήματα  πώλησης τροφίμων και ποτών, την εστίαση, τις μεταφορές, τις Υπηρεσίες καθαρισμού, σε  Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και στις   Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, αλλά και στους εργαζόμενους σε ΚΕΠ, το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι καθώς και για τους δικαστικούς υπαλλήλους και λειτουργούς.

Πέτσας: Στο τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις για την μετακίνηση το Πάσχα

Ενώ τα κρούσματα του κορoνοϊού συνεχίζουν να βρίσκονται στο κόκκινο και το σύστημα Υγείας να δέχεται πιέσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας με δηλώσεις του στο Open, έκανε γνωστές τις σκέψεις της κυβέρνησης για αρκετά θέματα αναφορικά με την χαλάρωση των μέτρων, τη μετακίνηση το Πάσχα αλλά και την επαναλειτουργία της εστίασης.

Για το ενδεχόμενο το Πάσχα ο κόσμος να μπορεί να πάει στο χωριό του είπε: «Υπάρχουν διαφωνίες πολλές ακόμα και μεταξύ των λοιμωξιολόγων. Ξέρουμε πως υπάρχει κούραση μετά από 14 μήνες στον κόσμο. Γι’ αυτόν τον λόγο προσπαθούμε να υπάρχει μερική αποσυμπίεση χωρίς όμως να ξεφεύγει τελείως η κατάσταση με την εφαρμογή των μέτρων. Πάντα βλέπουμε βδομάδα με βδομάδα τι γίνεται με βάση τα κρούσματα και αποφασίζουμε, δεν αποκλείουμε τίποτα όσον αφορά το Πάσχα».

Για την χρησιμοποίηση των rapid test: Είναι πολύ βασικό όπλο μαζί με rapid test. Απομονώσαμε ασυμπτωματικούς και στην βουλή. Το ίδιο έγινε και με άτομα στην καθαριότητα και την βοήθεια στο σπίτι. Θα δούμε αν θα επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες. Είναι πολύ σημαντικά για να περιορίσουμε την διασπορά του ιού». Για τις εικόνες συνωστισμού στην Κυψέλη και την πλατεία Βαρνάβα: «Χωρίς να υπάρχει αύριο μαζεύεται κόσμος, ειδικά νεαροί, Χρειάζεται να κάνουν λίγο υπομονή ακόμα. Το Πάσχα είναι πολύ κοντά όπως και το καλοκαίρι. Στο τελευταίο τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα, με τα test, τους εμβολιασμούς αλλά και το καλό καιρό. Πάντως ίσως χρειαστεί και η επέμβαση της αστυνομίας σε διάφορες περιπτώσεις».

Για την ενίσχυση της εστίασης και των δήμων σημείωσε: «Το πρώτο βήμα που κάναμε ήταν να επεκτείνουμε τις μισθώσεις για δύο χρόνια. Πολλά δισεκατομμύρια χρέη υπάρχουν από τον Φεβρουάριο του 20 μέχρι τώρα. Έχουμε θεσπίσει 100 δόσεις για την αποπληρωμή τους μπορεί να γίνουν και περισσότερες. Για να στηρίξουμε τους δήμους δώσαμε 187.1 εκατομμύρια. Όσον αφορά την εστίαση θα τους δώσουμε πολύ παραπάνω εξωτερικό χώρο για να κινηθούν ως τον επόμενο Οκτώβριο για να μην υπάρξει συνωστισμός και να κάνουν και την δουλειά τους».

Αναφορικά με το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού σχολίασε: Ήδη γίνεται ενημέρωση στους Έλληνες του εξωτερικού πως θα προσπαθήσουμε να ψηφίζουν με όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς. Για να τα καταφέρουμε όμως χρειάζεται να ψηφιστεί από 200 τουλάχιστον βουλευτές ένας σχετικός νόμος. Οπότε χρειάζεται και η συμφωνία της αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων για να περάσει».

Τέλος, για τα ελληνοτουρκικά και τη στάση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια απέναντι στις προκλήσεις του Τούρκου ομόλογού του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Πέτσας σχολίασε ότι «η Ελλάδα ήθελε να διευθετήσει την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, η στάση της χώρας μας είναι πολύ αποφασιστική. Αν η Τουρκία συνεχίσει την παραβατικότητα, θα έχει συνέπειες από την ΕΕ και το ξέρει. Οι προκλήσεις πρέπει να απαντώνται τη στιγμή που γίνονται».

Οι σκέψεις της Επιτροπής για τις μετακινήσεις το Πάσχα

«Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που θα το δούμε στην επιτροπή, δεν μπορούμε να το προκαταβάλουμε», είπε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Τόνισε, επίσης, πως δεν έχει γίνει συγκεκριμένη συζήτηση ακόμη για το θέμα.

Παράλληλα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης είπε ότι «ή θα αφήσουμε αυτή την κατάσταση να συνεχιστεί και το Πάσχα, όπου στην ουσία, στα αστικά κέντρα, το ένα σπίτι θα καλέσει το άλλο, ή τρεις οικογένειες μαζί σε κλειστούς χώρους θα βρεθούν να φάνε, ή θα επιτρέψουμε την -ας το πούμε- αραίωση των αστικών κέντρων και να επιτρέψουμε στον κόσμο να πάει στα εξοχικά του, στα χωριά του, όπου κατά κανόνα θα ζήσει ένα Πάσχα σε εξωτερικό χώρο και να τον προτρέψουμε, πηγαίνοντας εκεί, να επιδείξει μια συμπεριφορά ασφαλέστερη με self test και, βεβαίως, με μεγάλη προσοχή».

Η ημερομηνία ορόσημο

Όπως και να έχει, όλα θα ξεκαθαρίσουν την ερχόμενη εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα την προσεχή Παρασκευή.