Μετακίνηση εκτός νομού – Απαγόρευση κυκλοφορίας: Άσχημα νέα – Ποια η απόφαση

Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων για περαιτέρω άρση μέτρων του lockdown.

Καταλύτης των αποφάσεων που θα λάβει σήμερα η Επιτροπή των ειδικών και θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση, είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας, κατά την οποία άνοιξε το λιανεμπόριο και ταυτόχρονα επαναλειτούργησαν δημοτικά και νηπιαγωγεία.

Κυβερνητικές πηγές άφηναν… χαραμάδα αισιοδοξίας για να ξαναχτυπήσει άμεσα το κουδούνι και για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τα πρώτα στοιχεία που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν πως κατά κανόνα τηρούνται τα μέτρα και δεν έχει σημειωθεί άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου, τέτοια που να καθιστά απαγορευτική την άρση των περιοριστικών μέτρων και για τους υπόλοιπους μαθητές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επικρατέστερο σενάριο είναι το κουδούνι να χτυπήσει τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, κι αφού θα έχει συμπληρωθεί το απαραίτητο 15νθήμερο από την τελευταία άρση των μέτρων, ώστε να είναι ακόμη πιο καθαρή η εικόνα.

Η δεύτερη εναλλακτική ημερομηνία που συζητείται, με βάση τη σημερινή εξέλιξη της πανδημίας, είναι η 8η Φεβρουαρίου.

Μετακίνηση εκτός νομού – Απαγόρευση κυκλοφορίας: Άσχημα νέα – Ποια η απόφαση

Τα άσχημα μαντάτα φτάνουν από το… μέτωπο της μετακίνησης εκτός νομού, αλλά και της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

«Είμαστε σε μια σταθεροποίηση της επιδημίας στην Ελλάδα με την έννοια ότι δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 5000 ενεργά κρούσματα και στην Αττική είναι τα μισά» ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, Νικόλαος Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. «Έχουμε συνθήκες υψηλής υγειονομικής επιφυλακής στο κέντρο της Αθήνας» πρόσθεσε.

Όπως τόνισε χρειάζεται μια προσοχή από όσους κατεβαίνουν για ψώνια στην Ερμού γιατί όπου υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, υπάρχει και διασπορά…

«Σήμερα αποκλείεται να επιτρέψουμε στη συνεδρίαση τη μετακίνηση από νομό σε νομό, τις επόμενες εβδομάδες θα το δούμε» υπογράμμισε.

Ο κ. Σύψας, τέλος, πρόσθεσε ότι «έχει νόημα η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ, το βασικότερο όπλο είναι αυτό, τα άλλα είναι συμπληρωματικά, Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις αλλά θα παραμείνει».