Μετακινηση εκτος νομου: «Κλείδωσαν» οι αλλαγές για 6 μήνες στα ταξίδια – Μία εξαίρεση

Μετακινηση εκτος νομου: Τι ισχύει από 13 Σεπτεμβρίου και για αρκετούς μήνες ακόμα μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Δείτε τις μεγάλες αλλαγές για 6 μήνες στα ταξίδια!

Τροποποίησεις θα υπάρχουν στις μετακινήσεις σε όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ.

Τι ισχύει από 13 Σεπτεμβρίου και για αρκετούς μήνες ακόμα μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Μετακινηση εκτος νομου: Τι ισχύει για τις μετακινήσεις

Μετακινηση εκτος νομου: Από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021, η επιβίβαση ανεμβολίαστων επιβατών ηλικίας 12 ετών και άνω στα αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ, επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR.

Που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους.

Οι διαγνωστικοί έλεγχοι με την μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ιδιώτες ιατρούς και φαρμακεία με δαπάνη του ταξιδιώτη έναντι 10 ευρώ το τεστ, και αποδεικνύεται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης.

Η οποία εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου. Ο έλεγχος γνησιότητας τους πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής «covid free app» σε συνδυασμό με έλεγχο ταυτοπροσωπίας από τον ιδιώτη.

Οι ανήλικοι από 4 έως και 11 ετών δύνανται να μετακινούνται και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που παρέχεται δωρεάν από το Κράτος ή αγοράζεται από φαρμακεία και πραγματοποιείται έως 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους.

Εξαιρούνται της ως άνω υποχρέωσης διάγνωσης με εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Με εμβολιασμένους εξομοιώνονται και όσοι επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου.

Μετακινηση εκτος νομου: Αυτά είναι τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή η βεβαίωση νόσησης ή αρνητικού τεστ, ο επιβάτης δεν μπορεί να ταξιδέψει με το μεταφορικό μέσο. Επιπλέον, εφαρμόζονται όλες οι υπόλοιπες κυρώσεις της νομοθεσίας για τη μη συμμόρφωση σε μέτρα δημόσιας υγείας.

Σημειώστε πως τις επόμενες θα συζητηθεί και η περίπτωση των μαζικών μέσων μεταφοράς, όπως είναι τα λεωφορεία το μετρό, ο ηλεκτρικός κλπ, με τους ειδικούς να εισηγούνται επέκταση των ίδιων, αυστηρών μέτρων και εκεί.

Τα πρόστιμα, σε όλα τα ΜΜΕ είναι τα εξής: Σε όποιον αποπειραθεί να εκδώσει πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόησης το πρόστιμο ανέρχεται σε 5.000 ευρω.
Για τη μη μάσκας (υποχρεωτική σε όλα τα ΜΜΕ) 150 ευρω.

Μετακινηση εκτος νομου: Η μοναδική εξαίρεση για ελεύθερη μετακίνηση των ανεμβολίαστων

Οι ανεμβολίαστοι μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς την επιπλέον δαπάνη 10 ευρώ μόνο με το αυτοκίνητο, για το οποίο η μετακίνηση δεν απαιτεί υποχρεωτικό τεστ.

  • Το όριο επιβατών είναι στα τέσσερα άτομα συνολικά, δηλαδή ο οδηγός και ακόμα τρία
  • Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική, εκτός αν στο ίδιο ΙΧ είναι γονείς με τα παιδιά τους, συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού

Περισσότερα άτομα επιτρέπονται για γονείς με παιδιά (εάν είναι άνω των 18 τα παιδιά, είναι απαραίτητη η ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο), καθώς και αν πρόκειται για άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Εστιαση μετρα: Τι ισχύει από τις 13 Σεπτεμβρίου

Εστιαση μετρα: Σε κάποιες δραστηριότητες θα έχουν πρόσβαση αποκλειστικά οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες, ενώ σε άλλες επιτρέπεται και σε ανεμβολίαστους με την πρoϋπόθεση βέβαια να επιδείξουν αρνητικό rapid test 48 ωρών, το κόστους του οποίου θα επιβαρύνει τους ίδιους.

Στους κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης, θα εισέρχονται μόνον όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Τα γήπεδα (κλειστά και ανοιχτά) θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

Σε θέατρα, κινηματογράφους και μουσεία θα μπορούν να εισέρχονται και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ωρών. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να επιλέξουν αν θα λειτουργούν ως αμιγείς (με 100% χωρητικότητα) ή μεικτές. Στα κλειστά γυμναστήρια επιτρέπεται η πρόσβαση σε όλους, εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους με αρνητικό rapid test 48 ωρών.

Τέλος, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και ανοιχτούς όπου υπάρχουν συναθροίσεις.

Συγκερκιμένα:

Στους κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης, θα εισέρχονται μόνον όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app. Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζομένους του έχουν εμβολιαστεί.

Τα γήπεδα (κλειστά και ανοιχτά) θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).

Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, κινηματογράφων και μουσείων θα μπορούν να εισέρχονται και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να επιλέξουν αν θα λειτουργούν ως αμιγείς (με 100% χωρητικότητα) ή μεικτές.

Στα κλειστά γυμναστήρια επιτρέπεται η πρόσβαση σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Τονίζεται ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και ανοιχτούς όπου υπάρχουν συναθροίσεις.

Εστιαση μετρα – Εστιαση ανεμβολιαστοι: Οι αλλαγές για τους μη εμβολιασμένους

Υπενθυμίζεται ότι απο την Δευτέρα 13/9 μέχρι και την 31η ημέρα του Μαρτίου του 2022:

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ την εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές και φοιτητές. Όσον αφορά τους μαθητές είναι υποχρεωτικά τα δύο self test (δωρεάν). Για τους φοιτητές θα ισχύει το εργαστηριακό τεστ δύο φορές την εβδομάδα με οικονομική επιβάρυνση του φοιτητή.

Από τις 13 Σεπτεμβρίου στις δημόσιες δομές θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ μόνο οι εμβολιασμένοι και όχι οι ανεμβολίαστοι.