Μετακίνηση εκτός νομού: Ο φόβος του lockdown, οι αλλαγές στα μέτρα για Χριστούγεννα

Μετακινηση εκτος νομου: Η γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν, αρκετοί είναι εκείνοι που θέλουν μια… απόδραση, ωστόσο ακόμη το σκέφτονται.

Μετακινηση εκτος νομου: Τι ισχύει τώρα με τις μετακινήσεις, ο φόβος του lockdown και οι πρόσφατες αλλαγές στα μέτρα, που επηρεάζουν και τα Χριστούγεννα.

Θέλουν διακοπές τα Χριστούγεννα οι Έλληνες αλλά τους «φρενάρει» ο Covid-19

Σε χριστουγεννιάτικη διάθεση έχουν μπει οι Έλληνες, καθώς σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του τουρισμού, τα τηλέφωνα στους δημοφιλείς προορισμούς «έχουν πάρει φωτιά». Ωστόσο, ο φόβος για επιβολή σκληρότερων μέτρων, κατά την περίοδο των γιορτών, αποτυπώνεται στα νούμερα των ολοκληρωμένων κρατήσεων.

Όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star, η ζήτηση για χριστουγεννιάτικη απόδραση στο Καρπενήσι βρίσκεται «στο φουλ». Όμως, αποκαλύπτουν οι ξενοδόχοι αγαπημένων ορεινών προορισμών ότι λίγοι είναι αυτοί που… βάζουν το χέρι στην τσέπη για να στείλουν προκαταβολή και να «κλείσουν» τις διακοπές τους

«Υπάρχουν ήδη κάποιες κρατήσεις επιβεβαιωμένες με προκαταβολές, βέβαια, όμως, μεγάλο το ερωτηματικό. Τι θα γίνει σε περίπτωση lockdown στις μετακινήσεις και τι θα συμβεί σε κάποιους που δεν είναι εμβολιασμένοι και επιθυμούν να επισκεφθούν έναν ορεινό προορισμό τα Χριστούγεννα;» αναρωτιέται η Σοφία Φλέγκα, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καρπενησίου.

Χριστουγεννιάτικοί προορισμοί: «Πέφτουν» πολλά τηλέφωνα αλλά όχι προκαταβολές

«Κάθε μέρα μας παίρνουν τηλέφωνο, αλλά δεν προχωρούμε στις κρατήσεις, δε βάζουν προκαταβολή. Κι αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θεωρητικά είμαστε γεμάτοι ,ενώ πρακτικά δεν είμαστε» δηλώνει ο Ιωάννης Κουρουπάς, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Τρικάλων.

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στις δηλώσεις ενδιαφερόμενων πολιτών στο ρεπορτάζ του Star. «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει, φοβάμαι και λίγο…», «έχω και μικρό παιδί και δε θα ήθελα να το ρισκάρω καθόλου», είναι μερικές χαρακτηριστικές απαντήσεις.

Στην Αράχωβα οι κρατήσεις βρίσκονται ήδη στο 70 με 75% , ενώ στα Καλάβρυτα φτάνουν το 60 με 70% . Όμως η ανησυχία και τα ερωτήματα, που βασανίζουν επισκέπτες και ξενοδόχους «θολώνουν» αυτή την αισιόδοξη εικόνα.

«Αυτή τη στιγμή τα ξενοδοχεία δέχονται τον κόσμο με αυτούς που κατέχουν πιστοποιητικό νόσησης ή πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid 48 ωρών. Βέβαια περιμένουμε από το Υπουργείο να μας απαντήσει γι’ αυτούς τους ανεμβολίαστους που έρχονται με rapid αν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους που ξεπερνά τις 2-3 μέρες θα χρειαστεί επανέλεγχος με νέο rapid test» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Δαφαλιάς, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καλαβρύτων.

Η Καλούσσα Ναυπακτίτου, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αράχωβας, δηλώνει από την πλευρά της: «Αν πούνε μόνο οι εμβολιασμένοι στα ξενοδοχεία, αναγκαστικά θα τηρήσουμε αυτό το πράγμα, που σημαίνει θα έχουμε πολλές ακυρώσεις γιατί πολλοί από τους πελάτες μας δεν είναι εμβολιασμένοι».

Μετακινηση εκτος νομου: Ο φόβος του lockdown

«Υπάρχουν ήδη κάποιες κρατήσεις επιβεβαιωμένες με προκαταβολές, βέβαια, όμως, μεγάλο το ερωτηματικό. Τι θα γίνει σε περίπτωση lockdown στις μετακινήσεις και τι θα συμβεί σε κάποιους που δεν είναι εμβολιασμένοι και επιθυμούν να επισκεφθούν έναν ορεινό προορισμό τα Χριστούγεννα;» αναρωτιέται η Σοφία Φλέγκα, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καρπενησίου.

Αυτή είναι μια από τις βασικές σκέψεις που κάνουν αρκετοί.

Διότι σε περίπτωση καθολικού «λουκέτου» ή στη λήψη πρόσθετων, όλα αλλάζουν…

Μετακινηση εκτος νομου: Οι πρόσφατες αλλαγές που επηρεάζουν και τα Χριστούγεννα

Η μετακίνηση εκτός νομού θα γίνει κανονικά σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα και δεν προβλέπεται κάποια αλλαγή στα ισχύοντα μέτρα.

Όσον αφορά στο ταξίδι με το αυτοκίνητο δεν θα υπάρξει κάποιος περιορισμός (όπως ισχύει και τώρα) πέρα τον αριθμό των ατόμων που το όριο παραμένει στα 4 άτομα.

Έτσι, συγκεκριμένα για τα ταξίδια και τις μετακινήσεις εκτός νομού τα Χριστούγεννα, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στους περιορισμούς.

Αυτή τη στιγμή η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται για όλους, έχουν ή δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της Covid-19, ενώ με το ΙΧ δεν υπάρχει κανένα μέτρο περιορισμού.

Μετακινηση εκτος νομου: Οι περιορισμοί για κάθε μεταφορικό μέσο

Οι εμβολιασμένοι ενήλικες μπορούν να μετακινηθούν με όλα τα μέσα (αεροπλάνο, τρένο, ΚΤΕΛ, πλοίο), με πιστοποιητικό εμβολιασμού -ή πιστοποιητικό νόσησης για όσους έχουν νοσήσει με κορωνοϊό το τελευταίο εξάμηνο.

Οι ανεμβολίαστοι ενήλικες μπορούν να ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test.

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση, άλλαξαν τα απαραίτητα έγγραφα για το ταξίδι των ανηλίκων με ΚΤΕΛ ή τρένο.

Μέχρι τις 5 Νοεμβρίου ίσχυε ότι τα παιδιά 12-17 ετών θα έπρεπε να έχουν rapid test με το ίδιο κόστος (10 ευρώ), ενώ τα παιδιά 4-12 ετών ταξίδευαν με self test. Από τις 6 Νοεμβρίου, οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, δήλωση αρνητικού self test.

Η χρήση της υποχρεωτικής μάσκας συνεχίζει να ισχύει παντού, εκτός από:

Τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών.

Ειδικότερα, για το αυτοκίνητο:

Το όριο επιβατών είναι στα τέσσερα άτομα συνολικά, δηλαδή ο οδηγός και ακόμα τρία, και η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική, εκτός αν στο ίδιο ΙΧ είναι γονείς με τα παιδιά τους, συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού.

Περισσότερα άτομα επιτρέπονται για γονείς με παιδιά (εάν είναι άνω των 18 τα παιδιά, είναι απαραίτητη η ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο), καθώς και αν πρόκειται για άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Διακοπές με το rapid test οι ανεμβολίαστοι – Υποχρεωτικά σε ξενοδοχεία και δωμάτια

Συγκεκριμένα η απόφαση ορίζει πως πλέον τα rapid test για ανεμβολίαστους είναι υποχρεωτικά τόσο σε ξενοδοχεία όσο και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Η απόφαση τονίζει πως «Ειδικώς ως προς τα τουριστικά καταλύματα, οι διαμένοντες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, [β] πιστοποιητικού νόσησης,

[γ]αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test)

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest).

Μετακινηση εκτος νομου: Το ύψος του προστίμου

Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή η βεβαίωση νόσησης ή αρνητικού τεστ, ο επιβάτης δεν μπορεί να ταξιδέψει με το μεταφορικό μέσο.

Επιπλέον, εφαρμόζονται όλες οι υπόλοιπες κυρώσεις της νομοθεσίας για τη μη συμμόρφωση σε μέτρα δημόσιας υγείας.

Σημειώστε πως τις επόμενες θα συζητηθεί και η περίπτωση των μαζικών μέσων μεταφοράς, όπως είναι τα λεωφορεία το μετρό, ο ηλεκτρικός κλπ, με τους ειδικούς να εισηγούνται επέκταση των ίδιων, αυστηρών μέτρων και εκεί.

Τα πρόστιμα, σε όλα τα ΜΜΜ είναι τα εξής: Σε όποιον αποπειραθεί να εκδώσει πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόησης το πρόστιμο ανέρχεται σε 5.000 ευρώ.
Για τη μη μάσκας (υποχρεωτική σε όλα τα ΜΜΕ) 150 ευρώ.