Μετάλλαξη Δέλτα: Ποιοι έχουν μεγάλη ανοσία και σε τι ποσοστό

Πολλά ερωτήματα υπάρχουν για την μετάλλαξη Δέλτα, που τείνει να κυριαρχήσει σε όλο τον πλανήτη.

Μέσα σε αυτά είναι το αν τα σημερινά εμβόλια κατά του κορονοϊού μπορούν να μας προστατεύσουν από την μετάλλαξη η αν είναι ανεπαρκή.

Σύμφωνα λοιποόν με πρόσφατη δημοσίευση, στο υψηλού κύρους επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα του SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκαν σε όλους τους εμβολιασμένους με mRNA εμβόλια και στο 80% των ασθενών μετά από συμπτωματική λοίμωξη COVID-19.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που καταγράφει την ανοσιακή προστασία μετά από τον εμβολιασμό (ή τη λοίμωξη Covid-19 η οποία προσφέρει φυσική ανοσία) σε όλους τους εμβολιασμένους και στο 80% των αναρρωσάντων ασθενών από την Covid-19 εντοπίστηκαν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του στελέχους Δέλτα (ινδικού) B.1.617.2, αν και λιγότερα από όσα εντοπίστηκαν στους προσβεβλημένους από το αρχικό στέλεχος της Γουχάν.

Η καταγραφή της ανοσιακής προστασίας μετά από εμβολιασμό ή συμπτωματική λοίμωξη COVID-19 (φυσική ανοσία) είναι εξαιρετικά σημαντική, ιδιαίτερα μετά την εξάπλωση νέων μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2. Τελευταία, έχει δημιουργηθεί ανησυχία στην κοινωνία για το αν κάποιος που εμβολιάστηκε έναντι του SARS-CoV-2 ή κάποιος που νόσησε από τον ιό έχει προστασία έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα.

Τι έδειξε η μελέτη

Η μελέτη μέτρησε συγκεκριμένα την παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι των μεταλλάξεων B.1.617.1 (κάπα) και B.1.617.2 (δέλτα) του SARS-CoV-2 σε εμβολιασμένους και σε άτομα που νόσησαν από τον κορονοϊό.

Οι παραπάνω παραλλαγές του ιού εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Ινδία και εξαπλώθηκαν γρήγορα σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι παραλλαγές περιέχουν μεταλλάξεις εντός της πρωτεΐνης ακίδας και βρίσκονται σε θέσεις που αναγνωρίζονται από αντισώματα με ισχυρή εξουδετερωτική ικανότητα.

Τα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του κλασσικού στελέχους της Wuhan (WA1/2020) καθώς και έναντι μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα του ιού μετρήθηκαν σε 24 άτομα που είχαν νοσήσει από Covid-19 (1-3 μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων), και σε 25 άτομα που είχαν λάβει mRNA εμβόλιο (15 είχαν λάβει το mRNA-1273 της Moderna, 35-51 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, και 10 είχαν λάβει το εμβόλιο BNT162b2 των Pfizer/BioNTech, 7-27 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση).

Μειωμένη ανοσία αλλά σε καλά επίπεδα

Όλα τα δείγματα από εμβολιασμένα άτομα και αναρρώσαντες από COVID-19 εμφάνισαν λιγότερη εξουδετερωτική δραστικότητα έναντι των παραλλαγών Β.1.617.1 και Β.1.617.2 από ότι έναντι του αρχικού στελέχους WA1/2020.

Ωστόσο κανένα από τα εμβολιασμένα άτομα δεν παρουσίασε έλλειψη εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι κάποιας παραλλαγής του ιού, κάτι που εμφανίστηκε σε 5 αναρρώσαντες από την COVID-19.

Συνολικά, η μετάλλαξη Β.1.617.1 ήταν 6.8 φορές λιγότερο ευαίσθητη και η Β.1.617.2 ήταν 2.9 φορές λιγότερο ευαίσθητη, σε εξουδετέρωση από ορό από εμβολιασθέντες και άτομα που είχαν αναρρώσει από COVID-19, σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του ιού WA1/2020.

Παρά ταύτα, όλοι οι εμβολιασθέντες και περίπου το 80% όσων είχαν αναρρώσει από COVID-19 είχαν ανιχνεύσιμη εξουδετερωτική δραστηριότητα (πάνω από το όριο θετικότητος για τα εξουδετερωτικά αντισώματα) και για τις δύο ινδικές παραλλαγές του ιού, έως 3 μήνες μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου ή τα πρώτα συμπτώματα της COVID-19, αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η προστατευτική ανοσία που παρέχεται από τα εμβόλια mRNA διατηρείται σε υψηλό ποσοστά έναντι των ινδικών παραλλαγών του ιού Β.1.617.1 και Β.1.617.2. Έτσι επιβεβαιώνεται η σημασία που έχει ο εμβολιασμός ώστε να αντιμετωπίσουμε τη μετάλλαξη δέλτα που έχει αρχίζει να εμφανίζεται ήδη και στη χώρα μας.

*Τα σημαντικότερα αποτελέσματα της μελέτης συνοψίζουν οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάγγελος Τέρπος και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

της Γιάννας Σουλάκη/ iatropedia.gr

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τι δήλωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης για το ναυάγιο στη Σάμο
25 Νοεμβρίου, 2024
Χριστουγεννιάτικη Φιλανθρωπική Συναυλία από την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς
25 Νοεμβρίου, 2024
Το Μεσανατολικό και η Ουκρανία στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Εξωτερικών της G7
25 Νοεμβρίου, 2024
Επιδόματα: Νέο επίδομα 830 ευρώ - Δείτε εδώ αν το παίρνετε
Επιδόματα: Νέο επίδομα 830 ευρώ – Δείτε εδώ αν το παίρνετε
25 Νοεμβρίου, 2024
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε
25 Νοεμβρίου, 2024
Τραγωδία στην Αχαΐα: Εντοπίστηκε σορός ηλικιωμένου
25 Νοεμβρίου, 2024
Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Ο σύζυγός μου απειλεί ότι θα με σκοτώσει, επειδή του ζήτησα να χωρίσουμε»
25 Νοεμβρίου, 2024
Φωτιά στο Ηράκλειο Κρήτης
25 Νοεμβρίου, 2024
Αμαλιάδα: Ελεύθερος υπό όρους ο 34χρονος που κατηγορείται για παιδική πορνογραφία
25 Νοεμβρίου, 2024
Ηλιούπολη: Ένοπλος απειλούσε ότι θα σκοτώσει τη σύζυγό του
25 Νοεμβρίου, 2024