Μετάλλαξη κορονοϊού: Σσσσσς, οι αρμόδιοι κοιμούνται!

Η Θεσσαλονίκη διαθέτει ειδικά μηχανήματα για τον εντοπισμό των μεταλλάξεων του Covid 19 αλλά αυτά δεν χρησιμοποιούνται από τον ΕΟΔΥ, που, για άγνωστο λόγο επιμένει να στέλνει τα δείγματα στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος!

Αυτό καταγγέλλουν εμπλεκόμενοι επιστήμονες του ΑΠΘ, που ζητούν για μία ακόμη φορά από τους αρμοδίους να ανοίξουν επιτέλους τα αυτιά τους και να ακούσουν τις εισηγήσεις τους, που θα φέρουν λύσεις αλλά και βελτίωση στις διαδικασίες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ (στο Ράδιο Θεσσαλονίκη), που «τρέχει» ένα πρωτοποριακό μοντέλο υπολογισμού των κρουσμάτων και του ρυθμού αύξησης τους, έχει κάνει την εισήγηση για να γίνονται εδώ οι έλεγχοι των μεταλλάξεων, αλλά ακόμη δεν υπάρχει απάντηση.

Με τον τρόπο αυτό οι αρμόδιοι θα κέρδιζαν πολύτιμο χρόνο και θα μπορούσαν να καταλήξουν με μεγαλύτερη ακρίβεια στην εκτίμηση της κατάστασης.

Ο κ. Σαρηγιάννης πρόσθεσε ότι με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού έχει φτιαχτεί ένα κανάλι άμεσης ενημέρωσης του Μεγάρου Μαξίμου, κάτι που είναι εξαιρετικά θετικό! Ωστόσο, οι… πιο κάτω αρμόδιοι δεν δείχνουν την ίδια διάθεση συνεργασίας, καθώς μοιάζουν εγκλωβισμένοι στο καθηγητικό και δημοσιοϋπαλληλικό κατεστημένο της Αθήνας.

Κύκλοι των πανεπιστημιακών της Θεσσαλονίκης βρίσκουν στην παρούσα συγκυρία νέες εφαρμογές του «Αθηνοκεντρισμού», καθώς αισθάνονται μακριά από το κέντρο, ενώ συνάδελφοι τους που κατοικοεδρεύουν εκεί, έχουν σκανδαλωδώς καλύτερες προσβάσεις στην κυβέρνηση και τα υπουργεία.

Και όπως προσθέτουν, η «ακαδημαϊκή Θεσσαλονίκη» έχει βρεθεί στην πρωτοπορία και στο μέτωπο κατά του Κορονοϊού: η μέθοδος εντοπισμού στελεχών του ιού στα αστικά λύματα, που «τρέχει» με συντονισμό του ίδιου του πρύτανη Νίκου Παπαϊωάννου, αποτελεί παγκόσμια πρωτοπορία. Το ίδιο ισχύει και για μοντέλο υπολογισμού του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων που ανέπτυξε το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου, με διευθυντή του κ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη, που ήδη γνωρίζει διεθνή αναγνώριση.

Είχε προηγηθεί η ανακάλυψη της «υπερ-μάσκας» από την ομάδα Αντωνόπουλου- Γκιβίση!  Η αναπνευστική συσκευή με πλήρη κάλυψη προσώπου, φέρει την ονομασία «VITER1 GR», εκ του «Virus Terminator Greece» και μετατρέπει την παθητική προστασία απέναντι στον SARS-CoV-2, σε ενεργητική, με τη χρήση ειδικών λαμπτήρων LED, οι οποίοι παράγουν αποστειρωτική ακτινοβολία UV-C, εκπεμπόμενη στον εισπνεόμενο αέρα, ενώ με τον ίδιο τρόπο αποστειρώνει και τον εκπνεόμενο αέρα με απόλυτη ασφάλεια για τον χρήστη.

Άλλο εργαστήριο ανέπτυξε την τρισδιάστατη εκτύπωση για μάσκες και βαλβίδες, που έδωσε ανάσες στην κρίσιμη περίοδο της Πανδημίας, ενώ ιδιαίτερα θετική εντύπωση δημιούργησε σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο η μελέτη της ομάδας Κιουμή- Κοντακιώτη για τις τεχνικές θεραπευτικής αντιμετώπισης του Κορονοϊού όσο και αυτή για τις ψυχιατρικές επιπτώσεις του ιού από την ομάδα Φουντουλάκη!

Κανείς φυσικά δεν ξεχνά το Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης της κυρίας Παππά, που μετατράπηκε σε Κέντρο Αναφοράς Covid 19, που μπήκε αμέσως στη μάχη ελέγχου δειγμάτων, όπως και το αντίστοιχο εργαστήριο του ΑΧΕΠΑ, που εξοπλίστηκε από δωρεά των Ελληνικών Πετρελαίων, με ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα που ελέγχει δείγματα «24/7»…

Με τέτοια αποτελεσματικότητα, αναγνωρισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο, η πανεπιστημιακή κοινότητα της Θεσσαλονίκης αναμένει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από το κέντρο! Και προς το παρόν δεν την βλέπει…

Γκρίνια για τον ΕΟΔΥ

Ακόμη μεγαλύτερα παράπονα διατυπώνονται για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΟΔΥ, οι εκπρόσωποι του οποίου δεν ενημερώνουν τις τοπικές κοινωνίες για τα κρούσματα που εντοπίζουν σε αυτές.

Συνήθως προβάλλεται το (σαθρό) επιχείρημα της προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, ενώ πρόκειται για τη δημόσια υγεία. Πολλοί δήμαρχοι, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κων. Ζέρβας, έχουν ζητήσει ενδελεχή ενημέρωση και έχουν διαμαρτυρηθεί γιατί δεν την παίρνουν.

Ο Δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, στην περιοχή του οποίου βρέθηκε χτες Κυριακή το πρώτο κρούσμα της «νοτιο-αφρικανικής μετάλλαξης», δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα επιτέλους ο ΕΟΔΥ άρχισε να συνεργάζεται». Παλαιότερα είχε καταγγείλει ότι ο ΕΟΔΥ αρνιόταν πεισματικά να τον ενημερώσει ενώ οι δημοτικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να συνδράμουν τόσο στην ιχνηλάτηση όσο και στα μέτρα αποτροπής μετάδοσης του ιού.

-Ad-