Mετάλλαξη Όμικρον – Μόσιαλος: Γιατί το χάπι μπορεί να καλύπτει την παραλλαγή περισσότερο από τα εμβόλια

Για τη μετάλλαξη Όμικρον αλλά και το πόσο θα είναι ανθεκτική στα εμβόλια του κορονοϊού μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, εκτιμώντας, μεταξύ άλλων, ότι τα χάπια της Pfizer και της Merck θα καλύπτουν τη νέα παραλλαγή, λόγω της διαφορετικής τους λειτουργίας συγκριτικά με τα εμβόλια.

Ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1, είπε πως «η μετάλλαξη Όμικρον είναι πολύ πιο μολυσματική, μεταδίδεται πιο εύκολα, από το αρχικό στέλεχος που βρέθηκε στην Κίνα, ωστόσο δεν ξέρουμε αν νοσεί κάποιος χειρότερα. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία από τη νότια Αφρική, φαίνεται ότι τα περισσότερα περιστατικά είναι ήπια, ωστόσο αφορούν σε άτομα κάτω των 40 ετών».

Όσον αφορά στην κάλυψη από τα εμβόλια, ανέφερε ότι οι απόψεις είναι αντικρουόμενες. «Θα πρέπει να δούμε τον συνδυασμό κλινικών πειραματικών δεδομένων για να δούμε αν θα πιάνουν τα εμβόλια». «Αν δεν πιάνουν τα εμβόλια, τότε το πιθανότερο είναι να μην πιάνουν και τα μονοκλωνικά» συμπλήρωσε.

«Το χάπι θα ήταν μια λύση για κάθε παραλλαγή»

Ο κ. Μόσιαλος εκτίμησε ότι η νέα παραλλαγή θα καλύπτεται από τα χάπια για τον κορονοϊό της Pfizer και της Merck που αναμένεται να παραχθούν, καθώς «στοχεύουν μέρος του ιού που δεν έχει μεταλλαχθεί».

«Το χάπι θα ήταν μια λύση και για την Όμικρον και για άλλες παραλλαγές» σημείωσε ο καθηγητής, ωστόσο σημείωσε ότι αυτά δεν θα έχουμε μέχρι το καλοκαίρι. «Να περιμένουμε να δούμε τα δεδομένα και στο μεταξύ να προστατευόμαστε» κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.

Αναφορικά με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, σχολίασε ότι προτιμούσε ένα θετικό μέτρο για τους ανεμβολίαστους, κάνοντας λόγο για θετικά κίνητρα.