Μετάλλαξη Όμικρον: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις ακόμα και αν το τεστ βγει αρνητικό

Μετάλλαξη Όμικρον: Σε εφιάλτη έχει μετατραπεί η νέα παραλλαγή του κορονοϊού με τα κρούσματα στην Ελλάδα να πηγαίνουν από ρεκόρ σε ρεκόρ…

Η μετάλλαξη Ομικρον τρομάζει τους ειδικούς λόγω της εξάπλωσής της στην ελληνική επικράτεια.

Ενα από τα πρώτα συμπεράσματα για τη μετάλλαξη Ομικρον, που μοιάζει σίγουρο, είναι ότι είναι εξαιρετικά μεταδοτική.

Τα πρώτα στοιχεία, ειδικά από τις χώρες που έχει εξαπλωθεί ταχύτατα.

Δείχνουν επίσης, ότι τα εμβόλια προστατεύουν από τη βαριά νόσηση και ειδικά όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση είναι εξαιρετικά προστατευμένοι.

Μετάλλαξη Όμικρον: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις ακόμα και αν το τεστ βγει αρνητικό

Οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο έχουν επισημάνει τουλάχιστον οκτώ πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια της μετάλλαξης Όμικρον που δεν πρέπει κανείς να αγνοήσει. Αντίθετα, θα πρέπει να υποψιάσουν για πιθανό κρούσμα και να οδηγήσουν αμέσως σε τέστινγκ.

Με βάση τις αναφορές από τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ, όπως σημειώνει η The Sun, αυτά είναι τα συνήθη πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια της μετάλλαξης Ομικρον:

Ενόχληση στο λαιμό
Πόνος στην πλάτη
Ρινική καταρροή/συμφόρηση
Πονοκέφαλος
Κόπωση
Φτέρνισμα
Νυχτερινές εφιδρώσεις
Πόνοι στο σώμα

Οι γιατροί στη Νότια Αφρική ήταν οι πρώτοι που ανέφεραν ότι όσοι μολύνονται με μετάλλαξη Ομικρον εμφάνιζαν πονόλαιμο, συμφόρηση, ξηρό βήχα και πόνο στη μέση.

Ο ιός μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους με δεκάδες τρόπους, όπως έδειξε η πανδημία. Διάρροια, σύγχυση, απώλεια όρεξης, μυϊκοί πόνοι και πόνοι στις αρθρώσεις, εξανθήματα και ερεθισμένα μάτια είναι μερικά μόνο από τα άλλα συμπτώματα που αναφέρθηκαν από μελέτες και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Εξαδάκτυλος: Όσοι νοσούν από τη μετάλλαξη Ομικρον φαίνεται ότι έχουν ανοσία κι από τη Δέλτα

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μίλησε για μελέτες που δείχνουν, όμως μένει να επιβεβαιωθεί, ότι κάποιος που νοσεί από τη μετάλλαξη Ομικρον αποκτά ανοσία κι από τη μετάλλαξη Δέλτα. Αντίθετα, «ο άνθρωπος που πέρασε Δέλτα δεν έχει ανοσία από την Ομικρον» διευκρίνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι οι εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. «Και όσοι είναι δίπλα εμβολιασμένοι είναι ασφαλείς, αλλά να κάνουν και την τρίτη δόση» τόνισε.

«Η Ομικρον είναι ένα φαινόμενο που θα εξελιχθεί γρήγορα με υψηλές κορυφές. Χρειάζεται ψυχραιμία, γιατί οι αριθμοί θα μάς προκαλούν σοκ» σημείωσε ακόμα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Ανέφερε, δε, ότι «η νέα μετάλλαξη θα μας ζορίσει τον Ιανουάριο γιατί το σύστημα υγείας είναι ήδη επιβαρυμένο από τη Δέλτα». Επισήμανε επίσης, ότι «πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι όσες περισσότερες είναι οι μολύνσεις τόσες περισσότερες νοσηλείες θα έχουμε».

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο, «γιατί είναι αυτοί που θα ‘συναντηθούν’ με την Όμικρον και θα βρεθούν στα νοσοκομεία».

Μετάλλαξη Όμικρον: Παυλάκης για Ομικρον: Μέτρα τώρα – Θα έρθουν μεταλλάξεις που δεν πιάνουν τα εμβόλια

Τον κώδωνα του κινδύνου για την μετάλλαξη Ομικρον έκρουσε ο Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΪ.

Ο γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ, σημείωσε πως η νοοτροπία που υπάρχει να τρέχουμε πίσω από την εξέλιξη του ιού, θα οδηγήσει σε άσχημα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Ομικρον είναι λιγότερο επικίνδυνη από την Δέλτα, όχι μόνο δεν πρέπει να δημιουργεί κλίμα εφυσηχασμού, αλλά το αντίθετο.

Συγκεκριμένα, το καινούργιο στέλεχος του κορονοϊού έχει επικρατήσει σε πληθυσμούς, που δίνουν ήδη μάχη εδώ και δύο χρόνια με την πανδημία. Έτσι, όταν κορυφωθεί και σταματήσει το τσουνάμι της Ομικρον, οι κοινωνίες θα είναι εκτεθειμένες σε νέους κορονοϊούς.

Μάλιστα, εάν υπολογιστεί η ραγδαία διασπορά της Ομικρον, οι καινούργιες μεταλλάξεις που θα προκύψουν θα νικούν τα εμβόλια, με αποτέλεσμα να γυρίσουμε στο σημείο μηδέν.

Τότε, σύμφωνα με τον Γιώργο Παυλάκη, υπάρχουν δύο επιλογές. Είτε η πανδημία δεν θα σταματήσει ποτέ και απλά θα επανέρχεται, είτε θα σταματήσει, αλλά πολύ αργότερα, σε σχέση με άλλες χώρες.

«Αν κάποιος νοσήσει με Ομικρον κινδυνεύει αργότερα. Όπως ξέρουμε οι κορονοϊοί, οποιοδήποτε σχήμα κι αν έχουν, κάνουν ανοσία, η οποία φθίνει μετά από μερικούς μήνες. Το είδαμε με τους προηγούμενους κορονοϊούς, ότι αν δεν κάνετε την τρίτη δόση δεν είστε καθόλου προστατευμένοι από την Ομικρον. Το ίδιο θα γίνει και με τους επόμενους κορονοϊούς», είπε ο Γιώργος Παυλάκης.

Επιπλέον, δήλωσε χαρακτηριστικά το εξής:

«Με τέτοια τεράστια έκταση και με τέτοιο τσουνάμι που γίνεται παγκόσμια, θα βγουν κι άλλοι κορονοϊοί, τους οποίους δεν θα πιάνουν καθόλου τα εμβόλια. Έχουμε τα όπλα να τους αντιμετωπίσουμε, αλλά εάν κάνουμε αγώνα δρόμου -όπως κάνουμε αυτή την στιγμή- να αφήνουμε τον ιό ανεξέλεγκτο και μετά να προσπαθούμε να τον κυνηγήσουμε, δεν θα τελειώσουμε ποτέ, ή πολύ αργότερα».

Μετάλλαξη Όμικρον: Παγώνη: Τα κανονικά κρούσματα είναι πάνω από 130.000

Για 130.000 κανονικά κρούσματα μίλησε η Ματίνα Παγώνη. «Τα κανονικά κρούσματα δεν είναι 35.000, είναι πάνω από 100.000, να λέμε αλήθειες, να ξέρει ο κόσμος τι γίνεται. Το πιο σίγουρο είναι πάνω από 130.000. Είναι σίγουρο αυτό, τα κανονικά κρούσματα», ξεκαθάρισε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων είπε: «είναι αναμενόμενο, το ξέραμε, είναι πολύ μεταδοτική η Ομικρον. Να είναι γεροί οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία, γιατί με τα τόσα πολλά κρούσματα, σε τόσο ψηλό ιικό φορτίο που είμαστε, φανταστείτε πόσο εύκολα μπορούμε να νοσήσουμε, μέσα σε ένα νοσοκομείο όπου πηγαινοέρχεται τόσο πολύς κόσμος. Αυτό που λέμε αυτές τις ημέρες είναι “να κρατήσουμε γερά” για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα κρούσματα, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 100.000».

«Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες με Δέλτα»

«Εμείς αντιμετωπίζουμε τη Δέλτα ακόμα, τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με Δέλτα, οι ΜΕΘ είναι με Δέλτα. Τώρα ξεκινάμε την Ομικρον», είπε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά και συνέχισε: «Αν χρειαστούμε από τα κρούσματα αυτά να βάλουμε ένα μικρό ποσοστό έστω στα νοσοκομεία, θα έχουμε πολύ μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας. Οι ασθενείς με Δέλτα δεν θα φύγουν αμέσως, δεν θα πάρουν εξιτήρια, δεν θα ανοίξουν οι ΜΕΘ».