Μεταλλωρύχοι αλληλοσκοτώνονται για κοίτασμα χρυσού- 14 νεκροί

Συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες μεταλλωρύχων που βρίσκονταν σε διένεξη για κοιτάσματα χρυσού και χαλκού σε ορεινή, απομακρυσμένη περιοχή του νότιου Περού είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άνθρωποι, ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Τετάρτη.

«Έχουμε 14 μεταλλωρύχους νεκρούς, όλους άνδρες, μετά τις συγκρούσεις που άρχισαν το σαββατοκύριακο στην περιοχή Άτικο», 1.000 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λίμας, δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός της αστυνομίας στην περιοχή, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Τα πτώματα βρίσκονται (σε νεκροτομείο) στην Αρεκίπα, αρχικά βρέθηκαν επτά και κατόπιν άλλα επτά σε χαράδρα βάθους εβδομήντα μέτρων», πρόσθεσε.

Αν και οι συγκρούσεις ξέσπασαν το σαββατοκύριακο, οι αρχές δεν ενημερώθηκαν παρά χθες, καθώς η περιοχή είναι απομονωμένη. Οι συγκρούσεις του είδους είναι συχνές σε απομακρυσμένους τομείς, όπου η παρουσία του περουβιανού κράτους είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Εισαγγελέας στην Αρεκίπα, η Μαρία Λοσάδα, επιβεβαίωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό τον θάνατο 14 μεταλλωρύχων και ανακοίνωσε τη σύλληψη 31 προσώπων και την κατάσχεση πυροβόλων όπλων.

Στη σύγκρουση ενεπλάκησαν δύο ομάδες μεταλλωρύχων, που εργάζονταν σε σχετικά μικρές δομές, καθώς «αλληλοκατηγορούνταν για καταπάτηση» κοιτασμάτων από τη μια της άλλης σε τομείς εκμετάλλευσης που «δεν είναι ακόμη σαφώς καθορισμένοι», εξήγησε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ο διευθυντής της ΜΚΟ CooperAction, ο Χοσέ δε Ετσάβε.

Το Περού συγκαταλέγεται στους κυριότερους παραγωγούς ασημιού, χαλκού και χρυσού στον κόσμο και η εκμετάλλευση των μεταλλείων θεωρείται κινητήρας της οικονομίας του κράτους των Άνδεων. Το 2021, κατά τα επίσημα στοιχεία, το Περού παρήγαγε 96,6 τόνους χρυσού, τη μεγαλύτερη ποσότητα σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.

Οι μεγάλες εταιρείες του τομέα απασχολούν κάπου 200.000 μεταλλωρύχους, σύμφωνα με το υπουργείο Ορυχείων και Ενέργειας, όμως άλλοι 300.000 άνθρωποι εργάζονται, κατά συνδικαλιστικές πηγές –είτε νόμιμα, ή παράνομα–, σε μικρότερες εκμεταλλεύσεις, σε απομονωμένες περιοχές στα υψίπεδα και στη ζούγκλα του Αμαζονίου, όπου οι αρχές είναι πρακτικά απούσες.

Ούτε τα μεγαλύτερα μεταλλεία είναι απαλλαγμένα από τις διενέξεις στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Για παράδειγμα, το μεταλλείο χαλκού Λας Μπάμπας, στην περιοχή Απουρίμακ των Άνδεων, την εκμετάλλευση του οποίου έχει αναλάβει η κινεζική επιχείρηση MMG, έχει παραλύσει εδώ και 50 ημέρες εξαιτίας επιθέσεων εναντίον των εγκαταστάσεών του και μελών του προσωπικού του από κατοίκους.

Στο μεταλλείο Λας Μπάμπας αντιστοιχεί σχεδόν το 15% της εθνικής παραγωγής χαλκού. Η αναγκαστική διακοπή της λειτουργίας του πλήττει περίπου 8.000 εργαζομένους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Στην Ελλάδα ο Christopher Nolan για τα γυρίσματα της «Οδύσσειας»
13 Φεβρουαρίου, 2025
Αγρίνιο: Εξάρθρωση συμμορίας ανηλίκων που διέπρατταν κλοπές σε καταστήματα
13 Φεβρουαρίου, 2025
ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση να σταματήσει να εμπαίζει τους συνταξιούχους – Να δοθεί δίκαιη λύση
13 Φεβρουαρίου, 2025
Αλεξανδρούπολη: Αυτοκίνητο έπεσε στη θάλασσα – Καλά στην υγεία τους οι δύο επιβάτες
13 Φεβρουαρίου, 2025
Κλιμάκια Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας στη Σαντορίνη – Τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης 10306
13 Φεβρουαρίου, 2025
Πάτρα: Μαθήτρια κατήγγειλε καθηγητή για ασέλγεια
13 Φεβρουαρίου, 2025
Τέμπη: Μοτοπορεία με βασικό αίτημα την απονομή δικαιοσύνης
13 Φεβρουαρίου, 2025
Ολυμπιακός – Καρδίτσα 71-54: Νίκησε χωρίς να εντυπωσιάσει και έκλεισε ραντεβού με τον ΠΑΟΚ στα ημιτελικά του Final 8 του Κυπέλλου
13 Φεβρουαρίου, 2025
Εξάρθρωση τριών εγκληματικών οργανώσεων – Διακινούσαν ναρκωτικά μέσα και έξω από τις φυλακές
13 Φεβρουαρίου, 2025
Conference League: Ο Ιωαννίδης κράτησε… ζωντανό τον κακό Παναθηναϊκό στο Ελσίνκι, 2-1 η Βίκινγκουρ
13 Φεβρουαρίου, 2025