Μονόδρομος για την κυβέρνηση η δημιουργία κλειστών κέντρων. “Δεν κάνουμε βήμα πίσω” διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές.
Με την ελπίδα να καμφθούν οι αντιστάσεις των τοπικών κοινωνιών των νησιών του Βορείου Αιγαίου – αλλά και αποφασισμένη να μην κάνει ούτε βήμα πίσω- προχωρά η κυβέρνηση στην υλοποίηση του σχεδίου της για δημιουργία πέντε κέντρων κλειστού τύπου στη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, τη Λέρο και την Κω.
Αυτό θα είναι και το μήνυμα που θα μεταφέρεικαι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους Περιφερειάρχες, τους οποίους, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δει την ερχόμενη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς, πέραν των εξελίξεων στο Βόρειο Αιγαίο, θα πρέπει να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς και η μετεγκατάσταση προσφύγων στην ενδοχώρα.
«Είναι μονόδρομος η κατασκευή των πέντε κλειστών δομών. Δεν θα υπάρξει έκτη, σε κανένα μέρος της Ελλάδας» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι όταν θα είναι έτοιμα – περίπου στις αρχές του καλοκαιριού – τότε θα κριθεί η κυβέρνηση για την επιλογή της.
Κατά τις ίδιες πηγές, έχουν ήδη ήδη εκταμιευτεί κονδύλια ύψους 9,5 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αλληλεγγύη», το οποίο προορίζεται για αντισταθμιστικά οφέλη από το μεταναστευτικό στις τοπικές κοινωνίες και προβλέπει δημιουργία νέων υποδομών ή ενίσχυση αυτών της υγείας και της παιδείας.
Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει με αργά βήματα και οι επιστροφές καθώς τον πρώτο μήνα του νέου χρόνου έγιναν 85 σε 7 αποστολές και στόχος είναι να φτάσουν τις 200 την εβδομάδα μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Ωστόσο πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως δύσκολο και πολυσύνθετο ζήτημα το οποίο δεν βρίσκεται απολύτως στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς πολλά εξαρτώνται και από άλλους παράγοντες, όπως είναι η τήρηση της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και των Βρυξελλών αλλά και η αρνητική στάση που εξακολουθούν να κρατούν ευρωπαϊκές χώρες, που κρατούν κλειστά τα σύνορά τους για τους μετανάστες.
Με δεδομένη την άρνηση της Ευρώπης να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί, είναι κρίσιμο το ραντεβού που θα έχει στις 9 Μαρτίου ο πρωθυπουργός με τη Γερμανίδα Καγγελάριο Μέρκελ, με αφορμή εκδήλωση που οργανώνει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.
Η κυβέρνηση θεωρεί προς τη σωστή κατεύθυνση την πρόταση που θα καταθέσει το Βερολίνο, το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν η Γερμανία θα ασκήσει την προεδρία της Ε.Ε, ενώ επιμένει στην ανάγκη διεθνοποίησης του μεταναστευτικού/προσφυγικού, με παράλληλη ανάληψη εκ μέρους της Ευρώπης, του βάρους που της αναλογεί.