Μετανάστης πήρε κάρτα αιτούντος ασύλου για να περάσει από συνέντευξη το… 2024!

Μέχρι το Φεβρουάριο του 2024 θα πρέπει να περιμένει ένας νεαρός αλλοδαπός που πήρε κάρτα αιτούντος ασύλου το περασμένο καλοκαίρι, προκειμένου να περάσει από συνέντευξη και να διεκπεραιώσει την ασυλία του για να χαρακτηριστεί και επίσημα πρόσφυγας από το ελληνικό κράτος.

Η περίπτωση του είναι μία από τις πολλές νεαρών μεταναστών που βρίσκονται στην Πάτρα και προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα χαρτιά για να κάνουν αίτηση, ώστε να χαρακτηριστούν πρόσφυγες.

Είναι και αυτό ένα παράδειγμα που έρχεται για να αποδείξει πόσο χρονοβόρες είναι αυτές οι διαδικασίες και ότι στην ουσία το κράτος κρατά ομήρους τους ανθρώπους αυτούς, σε ένα καθεστώς αναμονής, κατά τη διάρκεια του οποίου είναι σαν μην υπάρχουν. Δεν έχουν χαρτιά, δεν έχουν ταυτότητα, δεν έχουν το δικαίωμα περίθαλψης και δεν έχουν ένα οργανωμένο κέντρο (τουλάχιστον στην Πάτρα) για να διαμείνουν, σύμφωνα με το patrasevents.gr.

Κατά συνέπεια το ίδιο το κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση που καθορίζει με τις αποφάσεις την πολιτική γραμμή στο μεταναστευτικό, στην ουσία δίνει έδαφος για να δρουν τα οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών, τα οποία και υπόσχονται με το αζημίωτο στους ανθρώπους αυτούς διαφυγή στο εξωτερικό, χωρίς όμως αυτή να πραγματοποιείται αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων όσοι δοκιμάζουν να ταξιδέψουν λαθραία καταλήγουν στο τέλος στα κρατητήρια του λιμεναρχείου ή του αστυνομικού τμήματος.