Μετεγγραφές φοιτητών: Αυτά είναι τα νέα κριτήρια

Βάση μετεγγραφής τίθεται από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά στα ανώτατα ιδρύματα αλλά και νέο νομοθετικό πλαίσιο που αυστηροποιεί τους κανόνες με βάση τους οποίους μπορούν να μετακινούνται εσωτερικά οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της χώρας.

Ο μαθηματικός τύπος για τις μετεγγραφές που περιέχεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας το οποίο κατατίθεται για ψήφιση στη Βουλή τον Μάιο δημιουργεί νέα δεδομένα στο θέμα και αλλάζει τις προϋποθέσεις που ίσχυαν για το θέμα έως την περυσινή χρονιά. Τίθενται έτσι νέα ακαδημαϊκά κριτήρια για τους υποψηφίους των μετεγγραφών καθώς ως πέρυσι φοιτητές εισάγονταν με χαμηλή βαθμολογική επίδοση σε ένα Τμήμα και μετεγγράφονταν σε αντίστοιχα Τμήματα κεντρικών ΑΕΙ με πολύ υψηλότερη βάση εισαγωγής δημιουργώντας έτσι διδασκομένους δύο ταχυτήτων.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις:

Ο αριθμός των μετεγγραφομένων βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων είναι ίσος με το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά Τμήμα ΑΕΙ όπως αυτό ορίζεται ανά ακαδημαϊκό έτος. Εως την 30ή Απριλίου του κάθε έτους τα πανεπιστήμια θα στέλνουν στο υπουργείο Παιδείας τις λειτουργικές τους δυνατότητες σχετικά με τον αριθμό των φοιτητών τον οποίο μπορούν να μετεγγράψουν κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Με απόφαση του υπουργού Παιδείας κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης Τμήματος ΑΕΙ ο αριθμός των μετεγγραφομένων βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων μπορεί να ξεπεράσει το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του συνολικού αριθμού των εισακτέων του οικείου Τμήματος.

Σε περίπτωση τυχόν υπέρβασης του ποσοστού (15%) που ορίζεται στο άρθρο η κατάταξη γίνεται κατά φθίνουσα σειρά ως προς το σύνολο των μορίων ενώ σε περίπτωση ισοψηφίας περισσότερων αιτούντων τότε λαμβάνονται υπόψη τα μόρια εισαγωγής στο Τμήμα ώστε οι τελικώς μετεγγραφόμενοι φοιτητές να μην υπερβαίνουν το εν λόγω ποσοστό.

Για κάθε δικαιούχο θα λαμβάνεται υπόψιν η αρχική βάση εισαγωγής του Τμήματος μετεγγραφής του μείον 2.750 μόρια συν οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια π.χ εξέταση μέσου όρου εισοδημάτων των τριών τελευταίων ετών και όχι μόνο ενός.

Δεύτερος κύκλος μετεγγραφών με περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης σε άλλο Τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου. Πρόκειται για δυνατότητα μετακίνησης σε άλλο Τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου που αποτελεί στην ουσία μία δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν καταφέρουν να πετύχουν το βαθμολογικό όριο της βάσης μετεγγραφής ή έχουν πετύχει τη βάση μετεγγραφής αλλά υπάρχουν αιτούντες με υψηλότερη μοριοδότηοη λόγω κοινωνικο-οΐκονομικών κριτηρίων. Ετσι δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που πράγματι έχουν ανάγκη για μετεγγραφή και πληρούν τα οικεία κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια αλλά δεν μπόρεσαν να μετεγγραφούν στο αντίστοιχο Τμήμα πρώτης επιλογής τους λόγω του βαθμολογικού ορίου ή λόγω εξάντλησης του ορίου του 15% να φοιτήσουν σε ένα παρεμφερές Τμήμα δεύτερης ή τρίτης επιλογής τους.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ: Μειώνονται τα ελάχιστα οικονομικά όρια. Θα ισχύσει αναλογικό σύστημα που ξεκινάει από μηδενικό εισόδημα και φτάνει ανά 2.000 ευρώ στο μέγιστο ποσό των 10.000 ευρώ από 9.000 που είναι σήμερα το τελικό όριο αποδίδοντας κλιμακωτά έξι τέσσερα τρία δύο και ένα μόριο αντίστοιχα.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ: Δίνεται μεγαλύτερη μοριοδότηοη στην ιδιότητα μέλους τρίτεκνης και πολύτεκνης οικογένειας ενώ συνυπολογίζονται και τα λοιπά μέλη τρίτεκνης ή πολύτεκνης οικογένειας εφόσον είναι κάτω των 25 ετών κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Ενισχύεται επίσης η μοριοδότηοη στην ιδιότητα ορφανού από 2 γονείς 4 μόρια στα ορφανά παιδιά και από 2 γονείς.

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΔΕΛΦΩΝ: Ως προς την κατηγορία αυτή δεν ισχύει ο περιορισμός του 15% επί του αριθμού των εισακτέων ενώ εξακολουθεί να ισχύει η προτεραιοποίηση των μετεγγραφών καθώς και οι ίδιες προϋποθέσεις που ορίζει το ισχύον πλαίσιο.