Μέτρα για τον κοροναϊό ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ – Τι λέει το ΚΙΝΑΛ

Για τα μέτρα της κυβέρνησης και τις δομές υγείας για τον κοροναϊό, συζήτησαν στη Βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείο Υγείας «Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας».

Ο πρώην υπουργός Υγείας και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι η χώρα μας έχει εισέλθει σε μια νέα φάση, στη φάση της σταδιακής διασποράς.Και αυτό όπως είπε επιβάλλει νέα μέτρα αποτελεσματικότερου περιορισμού της εξάπλωσης.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε, θα είναι στάση υπευθυνότητας. «Δεν θα κάνουμε το ολίσθημα που έκανε η ΝΔ που καταστροφολογούσε.

– Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις σε προσωπικό και γιατρών, καμία διαρροή πολύτιμου προσωπικού

– Ενίσχυση της αλυσίδας, πρωτοβάθμιες δομές, των επειγόντων περιστατικών και ΜΕΘ με 1.000 επιπλέον νέους γιατρούς με συμβάσεις διάρκειας ενός έτους.

– Άμεση ΤΩΡΑ προκήρυξη όλων των θέσεων μόνιμου προσωπικού, που προβλέπονται για όλο το 2020 και είναι ήδη σε φάση προκήρυξης, και ανέρχονται σε 4.500 θέσεις.

-Διακομματική επιτροπή για προμήθειες, για να μην υπάρξει αμφισβήτηση ότι αξιοποιήσαμε την κρίση για να καμφθούν οι κανόνες διαφάνεια .

-Παρέμβαση στην ΕΕ για την ετοιμασία ενός μηχανισμού για την διάθεση εμβολίων και φαρμάκων.

-Μέτρα προστασίας στο προσωπικό του ΕΣΥ»

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα τόνισε πως χρειαζόμαστε εγρήγορση και αποτελεσματικά μέτρα διαχείρισης, υπευθυνότητα όχι εφησυχασμό.

Σχετικά με την Εκκλησία, τόνισε πως δεν μπορούμε να αφήσουμε χώρο σε αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις, μισαλλόδοξες κραυγές, ρατσιστικές συμπεριφορές, στην έλλειψη αλληλεγγύης και σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΚΙΝΑΛ: Δεν χωράνε ερασιτεχνισμοί

Ο αγορητής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς είπε πως στο θέμα δεν χωράνε ερασιτεχνισμοί ούτε ανταγωνισμός για το ποια κυβέρνηση τα έχει καταφέρει καλύτερα στον τομέα της υγείας.

«Κανείς δεν λέει ότι δεν είχατε προετοιμαστεί και δεν αντέδρασε άμεσα το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση, αλλά υπήρχαν και λάθη που πρέπει να διορθώσουμε.

Το ΕΣΥ, όσο γερασμένο και υποστελεχωμένο να είναι, είναι εκείνο αυτό που και πάλι αναλαμβάνει να σηκώσει το βάρος. Οι ιδιωτικές κλινικές προσπαθούν να μείνουν από έξω».