Μέτρα κατά της Τουρκίας για κυπριακή ΑΟΖ και Συρία προωθεί η ΕΕ

Μέτρα κατά Τουρκίας: Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξε σε συμφωνία για το ζήτημα της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία και για τις γεωτρήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μέτρα κατά Τουρκίας: Σε συμφωνία σε ό,τι αφορά το κείμενο συμπερασμάτων για το ζήτημα της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, αλλά και για τις γεωτρήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, κατέληξε το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά σε προετοιμασία «περιοριστικών μέτρων» σε βάρος ατόμων και εταιριών που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ συντονίζει την πολιτική της σχετικά με τις πωλήσεις όπλων στην Άγκυρα.

Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Συμβούλιο σημειώνει ότι είναι παράνομες και επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη του προς την Κύπρο όσον αφορά τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Παράλληλα, υπενθυμίζει τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε τον Ιούλιο και ιδίως ότι η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπίζεται με διάλογο και διαπραγμάτευση, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή της καλής γειτονίας.

Το Συμβούλιο, βασιζόμενο στις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, τονίζει πως συμφωνεί με τη θέσπιση ενός πλαισίου περιοριστικών μέτρων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καλεί, δε, την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει σύντομα προτάσεις για τον σκοπό αυτό.