Μετράνε ακόμη τις πληγές τους οι κάτοικοι της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Τόσες μέρες μετά ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία, ενώ σήμερα άνοιξαν σχολεία μετ΄εμποδίων σχολεία στον Βόλο.
Συνεχίζονται τα προβλήματα για τους ανθρώπους στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, που είδαν τα σπίτια τους, τις επιχειρήσεις τους και τα αυτοκίνητά τους να καταστρέφονται από τη δύναμη του νερού, να χάνονται στη θάλασσα ή να βυθίζονται στη λάσπη και μαζί με όλα αυτά να αισθάνονται έντονα την έλλειψη του πόσιμου νερού που εξακολουθεί να ταλαιπωρεί χιλιάδες κατοίκους της πρωτεύουσας της Μαγνησίας.
Η προσπάθεια να καθαρίσει η πόλη του Βόλου συνεχίζεται από δεκάδες συνεργεία του Δήμου Βόλου στις συνοικίες που επλήγησαν περισσότερο από τα νερά των χειμάρρων Κραυσίδωνα και Αναύρου που ξεχύθηκαν στο Οξυγόνο και στη Νέα Δημητριάδα και «έπνιξαν» ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και έφθασαν να σαρώνουν μέχρι και κέντρο και όλο το παραλιακό μέτωπο της πόλης. Δεκάδες υδροφόρες με εργαζόμενους στην καθαριότητα πλένουν νυχθημερόν δρόμους και πλατείες για να επανέλθει σιγά σιγά η κανονικότητα στον Βόλο.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα όμως υπάρχουν στα προάστια του Βόλου. Καταβάλλονται προσπάθειες να αποκατασταθεί η οδός Ιωλκού, που χάθηκε από τα αγριεμένα νερά που κατέβαζε ο Κραυσίδωνας, καθώς ο νευραλγικής σημασίας οδική αρτηρία οδηγεί προς Άνω Βόλο, Ανακασιά, Αηδονοφωλιές, Άγιο Ονούφριο και σε πάμπολλα ακόμη προάστια και γενικότερα προς το Πήλιο.
Στην Αγριά οι άνθρωποι στην παραλία, στην είσοδο από τον Βόλο, ζουν ένα δράμα, αφού δεν υπάρχει ούτε ένα σπίτι που να μην έχει σαρωθεί και καταστραφεί από τα νερά που έφτασαν ορμητικά από τις πλαγιές του Πηλίου. Στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου ο δρόμος άνοιξε μόλις χθες και οι όγκοι της λάσπης είναι σαν μεγάλα βουνά δεξιά και αριστερά, οι εικόνες είναι απίστευτες από τις σωρούς από κατεστραμμένα επιπλα και τα ρούχα των ανθρώπων που έχασαν τα πάντα. Τα δε αυτοκίνητα που υπάρχουν στοιβαγμένα και διαλυμένα στις άκρες του δρόμου συμπληρώνουν το σκηνικό και δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής.
Αντίστοιχο σκηνικό υπάρχει και στις Αλυκές όπου έχουν καταστραφεί εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις από τα ορμητικά νερά που κατέβηκαν από το Πανόραμα και ξεχύθηκαν από το παρακείμενο ρέμα το οποίο έσπασε και παρέσυρε τα πάντα. Εξακολουθούν να υπάρχουν στην ίδια περιοχή δεκάδες σπίτια από όπου ακόμη δεν έχουν αντληθεί τα νερά ή δεν μπορούν να απομακρυνθούν μπάζα και κατεστραμμένα αυτοκίνητα.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό με το πόσιμο νερό να μην έχει φτάσει ακόμη στις βρύσες των Βολιωτών, παρά τις προσπάθειες των συνεργείων της ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου, άνοιξαν από το πρωί τα περισσότερα σχολεία στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, με ευθύνη του δήμου και με τη διανομή φιαλών με πόσιμο νερό στους μαθητές, ενώ, σύμφωνα με τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο, όπου υπάρξουν προβλήματα θα επιλυθούν άμεσα σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.
Σήμερα λειτουργούν, για πρώτη φορά φέτος, τα σχολεία στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου.
Τον «πληγωμένο» Βόλο επισκέπτεται σήμερα και ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης μαζί με τον πρόεδρο της ΚΟ του κόμματος Σωκράτη Φάμελλο. Οι δύο τους θα βρεθούν στη γέφυρα του Κραυσίδωνα στην οδό Αναπαύσεως, όπως και στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου στη συνοικία του Παλαιού Λιμεναρχείου.
Αυτοψίες θα διενεργήσουν, μικτά κλιμάκια της περιφέρειας και του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών, σε καλλιέργειες και εμπορεύματα.
Τρίκαλα: Στο πλευρό των πληγέντων αγροτών η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας-Σχεδιασμός νέων αντιπλημμυρικών έργων από το Δήμο Τρικκαίων
Σε ομόφωνο ψήφισμα της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκφράζεται η αμέριστη συμπαράστασή της στους γεωργούς και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις θεομηνίες καταιγίδα Daniel και Elias. «Η Σχολή και τα Τμήματα που την απαρτίζουν θα βρίσκονται στη διάθεση των πληγέντων συμπολιτών μας αφιλοκερδώς για την παροχή οιασδήποτε πληροφόρησης-ενημέρωσης που άπτεται των γνωστικών αντικειμένων της Σχολής μας», τονίζεται επίσης στο ίδιο ψήφισμα όπως και τα παρακάτω:
«Η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καλύπτει όλα τα αντικείμενα του πρωτογενούς τομέα (φυτική παραγωγή, ζωική παραγωγή, ιχθυοκαλλιέργεια, αγροτεχνολογία, επιστήμη τροφίμων και περιβάλλον) και θα βρίσκεται στη διάθεση των αρχών διοίκησης σε όλα τα επίπεδα για να συμβάλει με την άριστη τεχνογνωσία που διαθέτει για την ανάταξη της Θεσσαλίας».
Οι δυο κακοκαιρίες προκάλεσαν ισχυρό πλήγμα και στις υποδομές των περιοχών της Δυτικής Θεσσαλίας, σε δρόμους και γέφυρες. Τα μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Θεσσαλίας συνεχίζουν να επιχειρούν σε όλες τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία, όπου υπάρχει μεγαλύτερη επικινδυνότητα αλλά και δυνατότητα πρόσβασης, με αποκατάσταση βατότητας, ενίσχυση αναχωμάτων και καθαρισμό γεφυρών από φερτά υλικά. Παράλληλα σχεδιάζονται να πάρουν σάρκα και οστά το επόμενο χρονικό διάστημα διάφορα αντιπλημμυρικά έργα. Σε αυτή την προοπτική, όπως ανακοινώθηκε, εντάσσεται το πρώτο από τα αντιπλημμυρικά έργα του Δήμου Τρικκαίων σε περιοχές που πλημμύρισαν εντός των Τρικάλων. Πρόκειται για την περιοχή της Μπάρας, όπου υπάρχει έντονο πρόβλημα από τις βροχοπτώσεις. Οι μηχανικοί πραγματοποίησαν πρόσφατα τις αυτοψίες και οι πρώτες παρεμβάσεις ξεκίνησαν ήδη, πριν την επέλαση του Elias. Πλέον το έργο ξεκινά ολοκληρωμένα είναι ουσιαστικά τριπλό και αφορά σε κατασκευή συλλεκτήρα, με τα απαραίτητα φρεάτια, αντικατάσταση αγωγού δικτύου ομβρίων, ολοκλήρωση κατασκευής αγωγού παραπλεύρως περιφερειακής οδού. Ταυτοχρόνως, υλοποιούνται και τα συνοδά έργα, που αφορούν σε μικρότερες παρεμβάσεις στην περιοχή
Άνιση η μάχη με τις λάσπες στην Εύβοια
Στην Εύβοια, άνιση είναι η μάχη με τις λάσπες και τους όγκους φερτών υλικών, με πρωταρχικό στόχο την αποκατάσταση του οδικού δικτύου.