Όλα τα σκληρά μέτρα είναι στο τραπέζι της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδη Βατόπουλο, ο οποίος μίλησε στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», εκτάκτως με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Κρήτη, Σαντορίνη και Πάρος είναι μεταξύ των περιοχών με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Ερωτηθείς ο κ. Βατόπουλος αν ενδέχεται να ληφθούν για αυτά τα νησιά αποφάσεις ανάλογες με αυτές της Μυκόνου, απάντησε: «Εξαρτάται πώς θα πάνε τα πράγματα. Όλα είναι στο τραπέζι. Η επιδημία εξελίσσεται».
Θα υπάρξουν πιο σκληρά ή καθολικά μέτρα, όπως η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας; «Ήδη στη Μύκονο δεν υπάρχει κυκλοφορία μετά τη 1 το βράδυ. Είναι σαν να λες στην Αθήνα 6 το απόγευμα. Προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε τα όπλα που έχουμε (τεστ, εμβόλια) ώστε να μην χρειαστεί να έχουμε πισωγύρισμα στα μέτρα περιορισμού. Αλλά αν χρειαστεί, υποθέτω θα εφαρμοστούν. Τίποτα δεν αποκλείεται».
Ερωτηθείς αν έγινε κάτι λάθος και φτάσαμε πάλι σε αυτό το σημείο, είπε: «Δεν είναι θέμα λάθους, είναι θέμα δυνατοτήτων που υπάρχουν. Ενα αναπνευστικό μεταδιδόμενο νόσημα, που πλέον είναι πολύ εύκολο να μεταδωθεί, είναι πολύ δύσκολο να το αντιμετωπίσεις. Δεν είναι θέμα λάθους. Είναι θέμα εφαρμογής των μέτρων. Το άλλο είναι να κλείσουν τελείως τα σύνορα και αν μην έρχονται καθόλου άνθρωποι από το εξωτερικό, αλλά αυτό δεν θα το ήθελε κανένας».
Επαναφέρουν το μέτρο «βόμβα»
Το σενάριο να επιτραπεί η είσοδος στη χώρα μόνο σε εμβολιασμένους, ο ίδιος δεν απέκλεισε να υπάρξουν αλλαγές και στις μετακινήσεις, προφανώς μετακινήσεις εκτός νομού. «Αυτό είναι ένα σενάριο. Επειδή ακόμα υπάρχει αυτή η ιστορία με τον διαχωρισμό κ.λπ., θέλουμε να υπάρχει και εναλλακτική λύση, του 24ωρο τεστ κ.λπ. Πάντως, θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Και για τον εσωτερικό πληθυσμό. Αλλά είναι μια πολιτική απόφαση. Επειδή δεν έχει εμβολιαστεί όλος ο κόσμος, να υπάρχει μια εναλλακτική λύση. Αλλά προς τα εκεί θα πάει η κατάσταση».
Πώς οδηγήθηκε η Μύκονος σε lockdown; «Η επιτροπή βλέποντας τα επιδημιολογικά δεδομένα κατέταξε τη Μύκονο στο “κόκκινο”. Από κει και πέρα η πολιτεία πήρε τα μέτρα, τα οποία παίρνει σε αυτές τις περιπτώσεις».
Όπως είπε, στο νησί των Κυκλάδων παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, «ευτυχώς χωρίς νοσηλείες και βαριά περιστατικά».
Υπογράμμισε ότι τα κρούσματα είναι κυρίως μικρές ηλικίες, «που γενικά το περνάνε σχετικά ελαφρά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν. Υπάρχουν και βαριά περιστατικά μεταξύ αυτών».
Τόνισε ότι, «Ευτυχώς, προς το παρόν σε αυτό το κύμα της πανδημίας που ξεκίνησε απότομα πριν από μια δυο εβδομάδες, ακόμα δεν έχει πιεστεί το σύστημα υγείας».
Ωστόσο, επισήμανε, αν η κατάσταση μείνει «αχαλίνωτη», προφανώς και θα δημιουργηθεί πίεση στο ΕΣΥ.
Αναφορικά με τη μετάλλαξη Δέλτα τόνισε ότι η πρόβλεψη είναι πως θα κυριαρχήσει, τονίζοντας ωστόσο πως «τα δεδομένα που έχουμε για τη μετάλλαξη Δέλτα είναι στοιχεία πριν από 15 ημέρες, γιατί γι ανα διασπιτωθεί σε ένα δείγμα χρειάζεται μια εργαστηριακή διαδικασία που είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα».
Μέλος επιτροπής: Βόμβα για γενικευμένο lockdown
Δεν έχει φύγει από το τραπέζι η ιδέα της επιβολής ενός καθολικού lockdown, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Για την σημασία του εμβολίου, που λειτουργεί σαν εργαλείο για την μείωση των μεταλλάξεων αλλά και την απειλή του ιού προς τους νέους, μίλησε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, στην εκπομπή Σήμερα στον ΣΚΑΪ
Κάνοντας μια αποτίμηση της τωρινής κατάστασης τόνισε πως «Έχουμε αγώνα δρόμου ανάμεσα στον εμβολιασμό και την ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται. Η γρηγορότερη μετάδοση της μετάλλαξης Δ καθιστά αναγκαία την επίσπευση του εμβολιασμού.».
Ανέφερε δε πως αυξάνοντας τα ποσοστά του εμβολιασμού ο ιός επρόκεται να σταματήσει να μεταλλάσσεται και να εξαφανιστεί «Όσο πιο πολλοί εμβολιάζονται, τόσο θα μειώνονται οι μεταλλάξεις, θα ελαττώνεται ο ιός και θα εξαφανιστεί. Δεν έχει νόημα να περιμένουμε ένα εμβόλιο το οποία θα παρέχει ανοσία σε όλες τις μεταλλάξεις. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα εργαλεια που έχουμε για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα»
Τοπικά lockdown…
Για το ενδέχομενο επιβολής πρόσθετων μέτρων με την «συνταγή» της Μυκόνου είπε πως «Προφανώς θα μπορούσαν να παρθούν μέτρα για άλλες περιοχές, όπως αυτά στη Μύκονο». Ενώ για την κατάσταση στις περιοχές με πολλά κρούσματα και κυρίως στα νησία «Το τεστ δεν είναι 100% ασφαλές όπως έχουμε ξαναπεί. Σήμερα είναι αρνητικό , αύριο μπορεί να είναι θετικό. Όλο αυτό έπαιξε ρόλο στην διασπορά του ιού στα νησιά.»
Για τις προβλέψεις των ειδικών περί διπλασιασμού των κρουσμάτων, ανέφερε πως κάτι τέτοιο είναι ένα υπαρκτό σαν σενάριο ωστόσο διευκρίνισε ότι «δεν είναι μετεωρολογική πρόβλεψη τα κρούσματα ».
Στο τραπέζι και το γενικό lockdown
Αναφορικά με την επιβολή γενικευμένου λοκντάουν, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει φύγει από το τραπέζι. «O μεγάλος αριθμός των ανόσων (εμβολιασμένοι και νοσήσαντες) θα μας προστατέψει από μια μεγάλη διασπορά και την επιβολή αυστηρών μέτρων».
Σχετικά με τις νεότερες ηλικίες και την επιλογή κάποιων νέων να μην εμβολιάζονται δήλωσε τα εξή «Τα νεαρά άτομα, όπως οι 18ρηδες, νομίζω δεν εμβολιάζονται σαν αντίδραση και όπως είπε δεν είναι ”μαγκιά” να μην εμβολιάζεσαι. Βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα από τους μεγαλύτερους.». Επίσης προειδοποίησε ότι ήδη έχουμε ασθενείς σε ΜΕΘ μικρούς σε ηλικία.«Ήδη έχουμε νέους στις ΜΕΘ, ελάχιστους, αλλά έχουμε.»
Τέλος εξέφρασε την φιλοδοξία του να λειτουργήσουν δια ζώσης τα πανεπιστήμια και τα σχολεία, ενώ σχολίασε ότι αυτό είναι ρεαλιστικό σενάρι