Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, η εκδήλωση με θέμα «Από την Ψυχαγωγία στον Ψηφιακό Εθισμό και Εκφοβισμό: Ο ρόλος όλων μας». Συμμετείχαν γονείς, εκπαιδευτικοί, ειδικοί και πολίτες.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από 7 τοπικούς Συλλόγους του Πειραιά, με πρωτοβουλία της Δόμνας Μιχαηλίδου, Βουλευτή Α’ Πειραιώς & Νήσων. Στόχος της ήταν να αναδείξει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι στον ψηφιακό κόσμο και να προτείνει λύσεις για την προστασία τους από τον διαδικτυακό εκφοβισμό και τον εθισμό στο διαδίκτυο.
Για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν τόσοι φορείς του Πειραιά, με στόχο τον ουσιαστικό διάλογο γύρω από κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα. Η συνεργασία αυτή αναδεικνύει τη σημασία πρωτοβουλιών που ενισχύουν τη σύμπραξη φορέων και την επαφή της τοπικής κοινωνίας με τους εκπροσώπους της.
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν Χαράλαμπος Καρράς, εκπρόσωπος του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., Δημήτριος Πετρούνιας, Κλινικός Ψυχολόγος, Γεώργιος Κορμάς, γιατρός και υπεύθυνος Γραμμής Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και η Δόμνα Μιχαηλίδου, Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Βελίκα Καραβάλτσιου.
Μέσα από μια διεξοδική παρουσίαση ο Χαράλαμπος Καρράς έδειξε τις διαστάσεις που λαμβάνει ο ψηφιακός εκφοβισμός (Cyber Bullying) από και προς ανηλίκους. «Αυτό που έχουμε προσέξει» τόνισε «είναι ότι ο ψηφιακός εκφοβισμός έχει μια επαναληπτικότητα και είναι συνήθως πιο σκληρός. Εξ’ αιτίας της ανωνυμίας που προσφέρει το διαδίκτυο οι θύτες γίνονται πιο σκληροί και τα θύματα πιο ευάλωτα γιατί νοιώθουν την απειλή να τους ακολουθεί παντού 24 ώρες το 24ωρο».
Αναφερόμενος στην ανάγκη ενημέρωσης και εγρήγορσης των γονέων, ο Γεώργιος Καρράς τόνισε ότι: «Η προστασία των παιδιών προϋποθέτει αποχή από τα κοινωνικά δίκτυα τουλάχιστον μέχρι το γυμνάσιο, υιοθέτηση προτύπων που στηρίζονται στις επιστήμες, τις τέχνες και τον αθλητισμό, και φυσικά, ενημέρωση και εκπαίδευση των γονιών ώστε να μπορέσουν να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου».
Για την έλλειψη υγειών προτύπων που χρειάζονται τα παιδιά έκανε λόγο ο Δημήτριος Πετρούνιας τονίζοντας ότι: «Τα παιδιά μιμούνται συμπεριφορές και όχι θεωρίες. Όταν είμαστε συνέχεια στο κινητό δεν μπορούμε να απαιτήσουμε από το παιδί μας να μην είναι». Τόνισε επίσης την ανάγκη να αφιερώνουμε στα παιδιά μας ποιοτικό χρόνο «ώστε να αποκτήσουν υγιή πρότυπα και ψυχική ανθεκτικότητα απέναντι στο ψηφιακό εκφοβισμό».
Για τις βλαβερές συνέπειες από την υπερβολική έκθεση στις οθόνες έκανε λόγο η Δόμνα Μιχαηλίδου, ενώ επικεντρώθηκε στον ρυθμιστικό ρόλο της πολιτείας και στην ανάγκη μιας κοινής προσπάθειας: «Όσες απαγορεύσεις κι αν επιβάλει η πολιτεία, όσα μέτρα κι αν θεσπίσει για την προστασία των παιδιών από την υπερβολική χρήση του διαδικτύου, αν δεν γίνουμε όλοι κομμάτια στο παζλ μιας κοινής προσπάθειας, δεν θα τα καταφέρουμε. Μόνο όλοι μαζί, γονείς, και εκπαιδευτικοί, κοινωνία των πολιτών, πολίτες και πολιτικοί οφείλουμε να ακούμε ο ένας τον άλλον, να μοιραζόμαστε σκέψεις και αγωνίες και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας».
Η εκδήλωση ανέδειξε τη σημασία της ενημέρωσης και της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων, με στόχο τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου ψηφιακού κόσμου για τα παιδιά και τους εφήβους. Οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη για περαιτέρω θεσμικές παρεμβάσεις και εκπαιδευτικές δράσεις, ενώ το κοινό συμμετείχε ενεργά στη συζήτηση θέτοντας ουσιαστικά ερωτήματα και μοιράζοντας προσωπικές εμπειρίες.
Πηγή: ΑΠΕ