«Μήδεια» – Δύσκολες ώρες: 250.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και κλειστοί δρόμοι – Η πρόβλεψη για παγετό

Δύσκολα είναι τα τελευταία δύο 24ωρα εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μήδεια». 4 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ αποφασίστηκε και η παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην εθνική οδό Αθηνών Λαμίας, από το ύψος της Καλυφτάκη.

Στη μάχη και ο Στρατός

Για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, επιστρατεύθηκε και η συνδρομή του στρατού, καθώς και μονάδες της ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος, από την Ελευσίνα, την Πάτρα, την Λαμία και τη Λάρισα, για να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην Αττική, που καθώς έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι συνολικά 29 περιοχές.

Η Αττική και τα βόρεια προάστιά της βρίσκονται στο επίκεντρο, ενώ στοιχεία του ΑΔΜΗΕ αποκαλύπτουν πως περίπου 250.000 έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και μάλιστα, για διάστημα μεγαλύτερο των 24 ωρών.

«Χθες είχαν καταγραφεί περίπου 20 βλάβες μέσης τάσης στα βόρεια προάστια και μέχρι το τέλος της ημέρας σημειώθηκε χαμηλό μονοψήφιο αριθμό ανοιχτό, καθώς πάνω από 200 δέντρα είχαν πέσει στο δίκτυο. Μετά τη χθεσινοβραδινή χιονόπτωση, η μέρα ξεκίνησε ιδιαίτερα επιβαρυμένη, οι βλάβες συνολικά στο δίκτυο, χθες και σήμερα, έχουν ξεπεράσει τις 85 γραμμές μέσης τάσης, σε μια σειρά δήμων, όπως του Αγίου Στεφάνου, του Διονύσου, της Άνοιξης, της Σταμάτας, κ.ά. Ο αριθμός των δέντρων που έχουν σπάσει είναι τριψήφιος, περίπου 600-700 δέντρα, και αναμένεται να αγγίξει και τετραψήφιο», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος.

Παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας

Την παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην εθνική οδό Αθηνών Λαμίας, από το ύψος της Καλυφτάκη, αποφάσισαν οι Αρχές, λόγω της κακοκαιρίας «Μήδεια».

Ως τις 7 το πρωί της Τετάρτης 17/02 θα παραμείνει κλειστή η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας, από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη.

Η απαγόρευση ίσχυε ως τις 7 το απόγευμα σήμερα, ωστόσο η κατάσταση έκανε τις Αρχές να αναθεωρήσουν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Αστυνομία σχετικά αναφέρεται:

«Λόγω της συνεχιζόμενης έντασης του καιρικού φαινομένου της χιονόπτωσης, το οποίο έχει τοπικά χαρακτηριστικά, δημιουργώντας προβλήματα στο οδικό δίκτυο και για λόγους ασφαλείας των χρηστών αυτού, η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα της Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας από Γέφυρα Καλυφτάκη έως τα όρια με το Νομό Βοιωτίας θα επιτραπεί από ώρα 07.00΄της 17/02/2021».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Διόνυσος

Νωρίς το βράδυ της Τρίτης, ο δήμος Διονυσίου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα -έως και 15 Μαρτίου-, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.

«Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Διονύσου της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές χιονοπτώσεις) που εκδηλώθηκαν στις 15-02-2021 στην παραπάνω περιοχή» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της ΓΓΠΠ.

Χωρίς ρεύμα 250.000 νοικοκυριά

Τεράστια είναι τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία Μήδεια στην ηλεκτροδότηση σε πολλούς δήμους, κυρίως στα βόρεια προάστια της Αττικής, αφήνοντας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, περίπου 250.000 νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και για πάνω από 24 ώρες.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς ανάλογα με τις νέες βλάβες που προκύπτουν. «Χθες είχαν καταγραφεί περίπου 20 βλάβες μέσης τάσης στα βόρεια προάστια και μέχρι το τέλος της ημέρας σημειώθηκε χαμηλό μονοψήφιο αριθμό ανοιχτό, καθώς πάνω από 200 δέντρα είχαν πέσει στο δίκτυο. Μετά τη χθεσινοβραδινή χιονόπτωση, η μέρα ξεκίνησε ιδιαίτερα επιβαρυμένη, οι βλάβες συνολικά στο δίκτυο, χθες και σήμερα, έχουν ξεπεράσει τις 85 γραμμές μέσης τάσης, σε μια σειρά δήμων, όπως του Αγίου Στεφάνου, του Διονύσου, της Άνοιξης, της Σταμάτας, των Κιούρκων κ.ά. Ο αριθμός των δέντρων που έχουν σπάσει είναι τριψήφιος, περίπου 600-700 δέντρα, και αναμένεται να αγγίξει και τετραψήφιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας, στις 21:00 το βράδυ, διακοπή κυκλοφορίας όλων των οχημάτων, ισχύει στα ακόλουθα σημεία:

  • Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος της ταβέρνας δεξιώσεων «Ermitaz Hall», ρεύμα κυκλοφορίας προς “REGENCY CAZINO MONT PARNES”.
  • Επί της Λ. Φυλής, στο ύψος του καταστήματος το «Χρυσό Βαρέλι», ρεύμα κυκλοφορίας προς Δερβενοχώρια.
  • Επί της Λ. Διονύσου από το ύψος του Γηπέδου Διονύσου έως το ύψος του Πάρκου Ανατολής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Περιφ. Οδός Πεντέλης – Ν. Μάκρης από το «Νοσοκομείο 414» έως «θέση Άγιος Πέτρος».
  • Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών από τον Κόμβο Μάνδρας προς Βίλια.

Επίσης:

  • Οδός Αναστάσεως, από το Νεκροταφείο προς Υμηττό, Παπάγου.
  • Λ. Αλίμου-Κατεχάκη προς Καλοπούλα, από ύψος Προφυλακίου Καισαριανής (από σταθμό της Τάξης).
  • Καπανδριτίου από Καπανδρίτι προς Βαρνάβα.
  • Οδός Ιπποκράτους από ύψος Επ. Ο. Αφιδνών (Πλατεία Αφιδνών), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία.
  • Οδός Αγίου Μερκουρίου από ύψος ταβέρνας «Λεωνίδας», στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, Αχαρνές.

Τέλος:

  • Επί της Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας, από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/δ 20,060) έως την χ/θ 58,520 – όρια Τ.Τ. Αυτοκινητοδρόμων Π.Α.Θ.Ε. Βοιωτίας (από 19:00 ώρα για φορτηγά οχήματα άνω των 3,5 τόνων και από 19:50 ώρα για παντός είδους οχημάτων).
  • Επί της οδού Νάσου ( λίγο πριν την Λ. Εθνικής Αντιστάσεως) από το ύψος της Προτομής Μιχάλη Κρητικόπουλου έως το ύψος του Πυροφυλακίου Καισαριανής στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Υμητττό, στην περιοχή της Καισαριανής .(από ώρα 22:35 ώρα της 15.02.2021).

Έρχεται και παγετός

Η «Μήδεια» θα συνεχίσει πάντως και αύριο Τετάρτη (17/02) την επέλασή της στη χώρα μας, αφήνοντας ωστόσο πίσω της στην Αττική παγετό.

Τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν στα ανατολικά και τα νότια, όπου θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις, οι οποίες πάντως θα περιοριστούν στην Κρήτη μέχρι το μεσημέρι, ενώ βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Στα δυτικά, μάλιστα και στα βόρεια, το σκηνικό του καιρό αναμένεται αίθριο, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ, φθάνοντας τα 10 τις πρωινές ώρες στα νοτιοανατολικά, πριν εξασθενήσουν βαθμιαία από το μεσημέρι.

Η ορατότητα θα είναι επίσης τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα δυτικά, τα κεντρικά και τη Μακεδονία.

Ο υδράργυρος, τέλος, αν και θα ανέβει λίγο, κυρίως στα δυτικά, θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα ο παγετός να είναι ισχυρός στα κεντρικά και τα βόρεια.